Slik gifter du deg utenlands

Det er litt eksotisk, gjerne billigere, ofte varmere og vanligvis fritt for familiepress og fylleslag på lokalet. Bryllup i utlandet blir stadig mer populært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Køen ved sjømannskirker og utenriksstasjoner øker år for år, og du må være tidlig ute for å sikre favorittdatoen i favorittbyen. I 1986 giftet 913 norske par seg i utlandet. I år 2000 valgte hele 3.278 par å gjøre det samme.

Ta direkte kontakt

Du kan gifte deg både på utenriksstasjoner og i sjømannskirker rundt om i verden. Velger du sjømannskirken koster det noen kroner, mens bryllup i ambassader og på utenriksstasjoner i utgangspunktet er en gratis, borgerlig vielse. Du må selv ta kontakt med stedet der du ønsker å vies for å reservere tid.

 • Nytt av året: Australia. Her er oversikten over hvor du kan gifte deg i utlandet.
 • - Når du har bestemt deg for hvor du vil gifte deg, bør du ta direkte kontakt med sjømannspresten i den aktuelle kirken for å avtale, sier informasjonskonsulent i Den norske sjømannsmisjon, Inge Mørland til DinSide. Det er mulig å sende e-post, men du sikrer deg raskest svar ved å ta direkte kontakt via telefon.

  Det samme gjelder for utenriksstasjonene, om det er mer aktuelt for deg.

 • Mer omformasjon om hvordan du går frem for å gifte deg utenlands, finner du i vår oversikt fra i fjor.
 • Kø i Syden

  Sjømannsprest Gunnar Ellingsen med nygifte Merete og Dagfinn Eftevand på Gran Canaria. Foto: Sjømannskirken
  Sjømannsprest Gunnar Ellingsen med nygifte Merete og Dagfinn Eftevand på Gran Canaria. Foto: Sjømannskirken Vis mer

  Den mest populære av sjømannskirkene når det gjelder vielser, er den på Gran Canaria.

  - Er det fullt, så er det fullt. I travle uker må vi si nei til noen. I november, februar og ved jul/nyttår er det fullt kjør. Ellers er det travelt hele perioden fra oktober til april, forteller sjømannsprest Gunnar Ellingsen på Gran Canaria.

  De har kapasitet for omkring 150 brylluper i året her, og frem til 1. mai i år har hele 60 par blitt viet i sjømannskirken på Gran Canaria.

  - Sommeren er den roligste tiden, så det er håp for par som ønsker plass i sommer, forteller Ellingsen som utfører vielser tirsdager og fredager.

  København er en annen vinner blant sjømannskirkene. Her forventer de å vie 110 par i løpet av året. Sjømannsprest Ingrid Frivold anbefaler at giftesyke kontakter vielsesstedet for å avtale tid, før de begynne å planlegge fest, reise og resten av arrangementet.

  Forøvrig er kirkene i sydlige strøk som Albir og det noe fjernere Miami veldig attraktive for gifteklare par.

  Borgerlig vielse utenlands

  Ann-Elisabeth og Øyvind Moe poserer etter bryllup i Sjømannskirken i Paris. Foto: Sjømannskirken
  Ann-Elisabeth og Øyvind Moe poserer etter bryllup i Sjømannskirken i Paris. Foto: Sjømannskirken
  Vis mer

  København er også en av de travleste vielsesstedene blant utenriksstasjonene, med i overkant av 100 brudepar innom årlig. Ambassaderåd Sigvald Hauge forteller til DinSide at de nå er inne i den travleste tiden her.

  - Mai, juni og august er mest populært. Vi utfører ikke vielser i juli, men resten av året kan tre par gifte seg her hver fredag.

  Hauge forteller at de nå tar imot bestillinger til oktober, det vil si en ventetid på omkring fem måneder i øyeblikket. Vil du gifte deg sent eller tidlig på året er det lettere å slippe til på kort varsel.

  - I januar kan du regne med å slippe til på to ukers varsel, avslutter Hauge.

  Andre populære utenriksstasjoner er Roma, Paris og Stockholm, og i populære måneder som mai og juni bør du være tidlig ute med å gjøre avtaler. Reiser du ut av Europa, er det som regel kortere ventetid.

 • Ja, jeg vil vite hvor vi kan gifte oss utenlands.
 • Planlegg reisen på DinSide

  Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er noen nyttige linker:

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren