Full English breakfast servert på Old House B&B ved Gotten Manor. Foto: britainonview/James McCormick
Full English breakfast servert på Old House B&B ved Gotten Manor. Foto: britainonview/James McCormickVis mer

Slik frokost vil turistene ha

Full English breakfast er en slager over hele verden.

Den er kraftig, den er full av fett, men den er helt klart favoritten på turistenes frokostbord - uansett hvor i verden de befinner seg.

Den tradisjonelle full English breakfast er kjent for de fleste. Og nå viser en undersøkelse at veldig mange ønsker å spise nettopp denne typen frokost når de er på ferie.

En klassisk engelsk frokost består av bacon, speilegg, stekte pølser, stekt tomat, stekt sopp, bønner i tomatsaus og ristet toast. Noen ganger er stekt blodpudding også med. Til sammenligning består en Continental breakfast gjerne av juice, kaffe, croissant, smør og syltetøy.

Les om turistene som oppdaget at de spiste ost full av larver. En italiensk spesialitet ...

Også nordmenn

I undersøkelsen ble 26.000 personer fra 35 forskjellige land ble spurt om de hadde lyst til å prøve en full English breakfast. Respondentene ble bedt om å rangere svaret sitt fra sterkt uenig til sterkt enig på en skala fra 1 til 7. Nasjonalitetene som var mest enig i utsagnet var russere, indonesiere, malaysiere, brasilianere, mexicanere og indere. Nordmenns resultat ble litt over fire, så vi er ganske åpne for å spise en full English breakfast, vi også.

Ingen av nasjonalitetene markerte mindre enn fire poeng bortsett fra Irland og Tyskland. At irene var så lite entusiastiske kan ha sammenheng med at den irske frokosten er ganske så lik den engelske, og at de ønsker seg noe annet når de er på ferie? Hvorfor tyskerne er skeptiske er det vanskeligere å gjette på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne maten gir deg feriemage

Synes britisk mat er god

Visit Britain står bak undersøkelsen, der det også kommer frem at de spurte er ganske åpne for å spise annen tradisjonell britisk mat, også. Det er gode nyheter for et land som ikke akkurat har vært kjent for å ha et fristende kjøkken.

Og da de spurte ble bedt om å si seg enig eller uenig i påstanden "britisk mat er veldig dårlig", svarte ni av 35 land seg enig i dette. Blant disse var franskmenn, spanjoler, italienere, sveitsere, tyskere, belgiere, polakker og japanere. Nordmenn som ble spurt var så vidt i overvekt uenig i at britisk mat er vond.

Hotellfrokost

Hva slags hotellfrokost foretrekker du? (Avsluttet)
Full English(57%)
Continental(16%)
Alle!(15%)
Frukt og müsli(8%)
Ingen(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå skal det sies at det har foregått en aldri så liten revolusjon på britiske restaurantkjøkken. Det finnes i dag svært mange restauranter i landet som har fått utmerkelser av Michelinguiden, for eksempel. Og britiske kokker har blitt verdenskjente i løpet av de siste årene. Jamie Oliver og Gordon Ramsay er to eksempler.

Slik slipper du unna restaurantfellene i ferien

Siste spørsmål i undersøkelsen dreide seg om hvor ivrige de forskjellige var etter å prøve tradisjonelle spesialiteter som Stiltonost, sheperd's pie, sticky toffee pudding osv. Nordmenn var faktisk veldig positive til å smake på den tradisjonelle maten, mens franskmenn var mest skeptiske.

Les mer om undersøkelsen hos Visit Britain.