Slik flyr du billig i sommerferien

Sommerferien nærmer seg, og det begynner å bli glissent med billige flybilletter sørover. Vi viser deg hvordan du finner dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tenkt deg til Middelhavet og vil reise i juli eller august, begynner du å bli lovlig sent ute.

Kanskje liker du å ta ting på sparket, og satser på å hoppe på en billig restplassreise, eller kanskje har du bare ikke fått ut fingeren ennå?

Alt håp er heldigvis ikke ute, dersom du helst skulle ha spikret ferien så du slipper å ende opp med å besøke tante og onkel på Hadeland i år igjen. Ikke for det, det er veldig trivelig hos dem ...

På tide å spikre sommerferien? Foto: Daniela Llano
På tide å spikre sommerferien? Foto: Daniela Llano Vis mer

Det finnes nemlig fortsatt flybilletter igjen til sydligere
breddegrader til relativt kristelige priser. Det gjelder bare å vite hvordan du finner dem.

Her er våre stalltips:

 • Bestill nå! - eller vent hvis du tør ...
  Jo nærmere vi kommer sommerferien, jo mindre er sjansen for at du får tak i billige flybilletter. Det er ikke slik at flyselskapene dumper prisene rett før avreise. Jo nærmere avreise, jo dyrere er billettene. Det motsatte er imidlertid tilfelle hos charterselskapene. Her har du sjansen til å kapre billige flybilletter hvis du venter til helt oppunder reisetidspunktet. Liker du å planlegge ferien, bør du altså få ut fingeren nå, er du impulsiv, kan du ta sjansen på å vente til like før du skal reise.

  Vær fleksibel med reisetidspunkt
  Det beste hadde selvsagt vært å reise ut på lørdag eller søndag, og komme hjem igjen helgen etter. Men de billigste flybillettene får du vanligvis midt i uken - tirsdager eller onsdager. Dette har sammenheng med at da er det mindre trykk av passasjerer, fordi helgeturistene helst reiser ut torsdag-fredag, og hjem igjen søndag-mandag. Dessuten er det billigere å lande på de store flyplassene på "stille" dager midt i uken. Det er derfor Ryanairs travleste dager er nettopp tirsdager og onsdager.

 • Sjekk flere nettsider før du bestiller
  I mange tilfeller lønner det seg å bestille direkte fra flyselskapenes egne nettsider. Men for billetter hos enkelte av de store utenlandske flyselskapene, kan du spare penger ved å bestille billettene hos andre reiseoperatører. Det er fordi disse har kjøpt et antall billige billetter til utvalgte destinasjoner. Skal du fly med KLM, British Airways eller Air France kan det altså være penger å spare på å lete etter billetter gjennom andre nettsider enn selskapenes egne.

  Norwegian gjør det lekende lett å finne de billigste billettene med sin brukervennlige lavpriskalender. SAS er ikke like bra, men her får du i hvert fall se de billigste alternativene for datoer før og etter datoene du har valgt. Ryanair er minst brukervennlig av alle, for her må du klikke og sjekke dag for dag.

 • Ikke glem de gjemte kostnadene
  Når du bestiller lavprisbilletter, må du huske på tilleggskostnadene i form av bagasjeavgift, og eventuelt kostnaden for å reservere seteplass. For eksempel tar Norwegian 25 kroner per flyvning for innsjekket bagasje (altså 50 kroner tur/retur), mens Ryanair tar 102 kroner tur/retur.

  Lavprisselskapene flyr gjerne til de mindre flyplassene, som kan ligge et stykke unna det som sies å være destinasjonen (for eksempel lander Ryanairs fly i Girona, men dette selges som billetter til Barcelona). Husk å regne inn transportkostnader til og fra flyplassen. Det samme gjelder avreisen hjemmefra. Kanskje er det rimeligere for deg å komme deg til Gardermoen enn til Torp?

 • Tur/retur med forskjellig selskap
  Ikke vær altfor bundet av å fly med samme flyselskap frem og tilbake. I noen tilfeller kan det være billigere å fly med to forskjellige selskaper. Kanskje det lønner seg å fly med SAS ned til Nice, men Sterling tilbake?

 • Ta en mellomlanding
  Er alle flybillettene til Kreta i juli utsolgte? Sjekk muligheten for å ta et fly fra for eksempel København i stedet. De billigste billettene til København fra Oslo koster ned i 500 kroner (Norwegian fra Oslo), og sjansen er stor for at det går flere fly sydover fra en storflyplass som Kastrup enn Gardermoen. Bare husk å regne inn god tid til flybytte. Vi vil anbefale minst én time. Husk også at dersom første fly blir forsinket, og du mister det neste, har du lite å stille opp med. Det første flyselskapet er ikke pliktig til å frakte deg til din endelige destinasjon. De har fraktet deg fra A til B, slik de har lovet. Hvordan du skal komme deg til C, blir din hodepine.

  Skal du reise i juli kan det være verdt å tenke på at de fleste europeiske land har sin sommerferie i august. Dermed burde det være muligheter for å finne billige billetter med avreise fra store flyplasser som Frankfurt, Berlin, Paris eller London.

  Denne nettsiden hjelper deg å finne ut hvilke flyselskap som flyr hvor i Europa: Low Cost Airline Guide

  Alternativt kan du gå inn på de utenlandske flyplassenes hjemmesider for å se hvilke flyselskaper som flyr hvor.

  Denne artikkelen ble publisert i mai 2007.