Velge reiseforsikring

Slik finner du reiseforsikringen som passer best for deg

Du kan velge mellom helårsforsikring, enkeltreiseforsikring, dagsforsikring eller forsikring gjennom kredittkortselskapet ditt.

SKADET I SYDEN: Med reiseforsikring blir utgifter til legehjelp i syden dekket av dem du er forsikret hos, men skal du velge helårsforsikring, enkeltreiseforsikring eller dag-for-dag-forsikring? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKADET I SYDEN: Med reiseforsikring blir utgifter til legehjelp i syden dekket av dem du er forsikret hos, men skal du velge helårsforsikring, enkeltreiseforsikring eller dag-for-dag-forsikring? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.Vis mer

De fleste vet at de bør ha forsikring hvis de skal ut på reise. Det finnes imidlertid flere forskjellige forsikringstyper, som helårsforsikring, enkeltreiseforsikring og dagsforsikring.

I 2015 gjorde Finansportalen en kartlegging av reiseforsikringene knyttet til kredittkort. Resultatet viste at helårsforsikringene gjennomgående hadde bedre dekning enn korttidsforsikringene.

Norsk Familieøkonomi kårer hvert år den beste reiseforsikringen, og for femte år på rad er DNBs helårsforsikring Best vinneren. Bankens Best-forsikringer har dekningsgaranti, som betyr at de dekker alt annet andre forsikringsselskap dekker.

Europeiskes helårsforsikring får også toppscore av forbrukermagasinet, mye på grunn av uhellsdekningen som gir deg erstatning dersom du faller i bassenger med mobilen i lommen, eller snubler og knuser nettbrettet.

Helårsforsikringen dekker deg ikke hele året

– I utgangspunktet er det beste alternativet for de fleste å ha en helårsforsikring, slik at dere også er dekket i hverdagen når dere reiser til og fra jobb og på helgeturer, for eksempel, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Men, selv om det heter «helårsforsikring», er det faktisk ikke slik at den dekker deg 365 dager i året. Stort sett dekker reiseforsikringen deg mellom 45 og 65 dager etter hverandre, men det finnes også alternativer som forsikrer deg 90 dager sammenhengende.

Skal du være på reise over en lengre periode enn helårsforsikringen dekker, må du ofte kjøpe utvidelser, og dette kan være dyrt, ifølge Sørmo. En helårsforsikring uten utvidelse koster som regel opptil to tusen kroner i året.

– Selv om prisen er høy, gir helårsforsikringer deg med få unntak den beste dekningen, sier forbrukerøkonomen.

Finansportalen er enig i at det lønner seg med helårsforsikringer. Noen selskaper stiller riktignok krav til at det er minst én overnatting for at forsikringen skal gjelde, men du får også reiseforsikring som gjelder uten overnatting, skriver de.

Enkeltreiseforsikring er rimelig når du reiser sjelden

Når du bestiller en pakkereise fra et reisebyrå, får du ofte tilbud om å kjøpe forsikring også fra dem, altså en enkeltreiseforsikring. Her er ikke navnet misvisende, for du betaler kun reiseforsikring for de dagene du er på reise.

– Dette kan bli et rimeligere alternativ dersom du kun reiser én gang i året, men du må likevel huske å bestille forsikringen før reisen og sjekke at den gjelder alle dagene du er på reise, sier Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Siden forsikringen kun dekker én reise, må du tegne ny forsikring dersom du plutselig skal på en helgetur. I tillegg må du ofte kjøpe avbestillingsforsikring ved siden av, siden enkeltreiseforsikringer ikke alltid dekker dette.

Forsikrer deg for 30 kroner dagen

Nylig lanserte DNB en dagsforsikring hvor du betaler 30 kroner per person daglig, 80 kroner for én familie, hvorpå du er forsikret fra du går ut døra hjemme, enten om du kun skal en tur på butikken eller på en lengre reise. Forsikringen kan gjelde inntil 15 dager sammenhengende.

– Tur-retur-forsikringen har samme vilkår som Best-forsikringen, samt dekningsgarantien vår, sier Anne Hoff, fagsjef for reiseforsikring i DNB Forsikring.

Hoff sier at dagsforsikringen passer alle som ikke har reiseforsikring fra før, eller de som kun skal ut på en kort reise. Hvis du skal på flere reiser i løpet av året, derimot, anbefaler hun helt klart en helårs reiseforsikring.

Dagsforsikringer blir fort dyre

Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener at DNBs dagsforsikring ikke er noe helt nytt i markedet. Fra før finnes det reiseforsikringer som er inkludert i kredittkortet og utløses når du betaler minst 50 prosent av transportkostnadene på reisen med kredittkortet.

HVERDAGSULYKKER: Flere reiseforsikringer dekker deg ikke bare på ferie i utlandet, men også når du er på tur i Norge, eller bare skal gå den korte veien til matbutikken i nabolaget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HVERDAGSULYKKER: Flere reiseforsikringer dekker deg ikke bare på ferie i utlandet, men også når du er på tur i Norge, eller bare skal gå den korte veien til matbutikken i nabolaget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

– I begge tilfeller er du da forsikret for en bestemt reise i en avgrenset tidsperiode, sier Realfsen.

Forbrukerøkonom Sørmo understreker at Tur-retur-forsikringen er et dyrt alternativ. For 15 dager vil det koste 1.200 kroner for en familie, og til sammenlikning kan dere få en helårsforsikring for et par hundrelapper ekstra.

Kredittkortforsikring kan bli komplisert

Når det gjelder reiseforsikring på kredittkort, har disse blitt mye bedre de siste åra, ifølge Norsk Familieøkonomi. Samtidig er det viktig at du sjekker vilkårene for reiseforsikringen som er inkludert på kredittkortet, for her kan det være store variasjoner.

– En av fordelene med kredittkort som har reiseforsikring inkludert, er at du ikke trenger å betale ekstra, men ofte kreves det at halvparten av reisen betales med kredittkortet for at reiseforsikringen skal være gyldig, og dette kan i enkelte tilfeller være komplisert, sier Sørmo.

Skal du på bilferie, for eksempel, må du sørge for at minst halvparten av drivstoffutgiftene betales med kredittkortet. I tillegg gjelder ikke forsikringen til og fra jobb, som de fleste helårsforsikringene gjør.

På den positive siden har kredittkortforsikringene som regel lang varighet, gjerne opp til 90 dager, legger forbrukerøkonomen til.

Vær oppmerksom i valg av forsikring

For å oppsummere: Dersom du vil finne den reiseforsikringen som passer best for deg, er det viktig at du sjekker hvor ofte og lenge du er på tur, samt om vilkårene dekker alt som kan henge mens du er ute.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.
Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Vis mer

Det er, for eksempel, viktig å huske at noen reiseforsikringer ikke dekker «ekstreme aktiviteter», som fallskjermhopping.

– Alder har også noe å si. Stadig flere eldre ferierer i utlandet over lengre tid, og enkelte forsikringer har øvre alder for bestilling og tilbyr ikke utvidelse av varighet til personer over 75 år, sier Sørmo.

Det finnes også forsikringer som ikke gir erstatning dersom en person over en viss alder blir invalid eller dør på reise. Derfor er det veldig viktig at eldre personer sjekker vilkårene nøye.