Slik finner du billige flybilletter

Det er alltid kjedelig å finne de beste flyprisene etter at du har kjøpt og betalt ferien. Her er fem tips for å unngå problemet

Vi har tidligere skrevet side opp og side ned om hvordan du kan reise billig og hvor du skal reise. Nå retter vi fokus på det mest grunnleggende: Hvordan går du frem for å sikre deg de aller billigste flybillettene?

Bruk nett for å orientere deg om prisdifferanser. Vis mer

For det kan skille en hel del. Prisen på flybilletter kan variere til det uforståelige. Når vi sjekket prisen på fly fra Oslo til London i høst kom vi frem til en differanse på over 1.400 kroner. I vår test av nettreiser tidlig i september var differansen på kr 1.200, på en og samme reise, med samme avgang og samme flyselskap. Her har vi samlet fem tips for at du skal unngå å bli sittende med skjegget i postkassa.

Vær tidlig ute!

Begynn å orientere deg om priser og tilgjengelighet så tidlig som mulig. Sjansen for at prisen skal synke i tiden frem til reisetidspunktet er minimal, som oftest beveger prisen seg den andre veien. (Unntaket er selvsagt charterreiser i lavsesong.)

Reserver gratis

Selv om du ikke er helt sikker på at du har funnet den absolutt beste prisen på reisen din lønner det seg å gjøre en reservasjon i god tid. Venter du for lenge i jakten på den beste prisen, risikerer du at alle flyene fylles opp. Flere reisebyråer, særlig en del av de nye som opererer på nett, tilbyr deg å foreta reservasjoner uten risiko for avbestillingsgebyr. Det betyr at du kan sikre deg plass på et fly og en relativt rimelig pris, mens du fortsatt har mulighet til å lete videre etter et billigere alternativ. Husk at dette kun gjelder til billetten er utstedt. Angrer du etter at du har fått billetten påløper normale gebyr.

Bruk Internett

Mange synes det er litt skummelt å bestille varer over nett. De aller fleste reisebyråene som opererer over nett krever imidlertid ikke at du legger igjen kredittkortnummeret ditt. Du kan få tilsendt en vanlig faktura, eller betale gjennom banken på vanlig vis. Enten du skulle ønske å bestille eller ikke, våre erfaringer er at Internett gir deg muligheten til å sammenlikne priser hurtig og ukomplisert. Let igjennom en fire, fem ulike nettsteder og ta et par telefoner for å sjekke, så har du høyst sannsynlig funnet frem til den beste prisen. Her er en liste over gode reisebyråer på nett.

Innfri kravene

Du har kanskje en mistanke, og ja – det stemmer! Det er en grunn til at visse billetter er rimeligere enn andre. For det første går tommelfingerregelen slik: Upopulære reiser prises lavere. Det er derfor kampanjetilbudene til flyselskapene krever at du må være borte natten mellom lørdag og søndag med avreise på ukedag, at du må reise på formiddag eller kveld, eller at tilbudene kun gjelder i visse perioder. Er du fleksibel er det penger å spare. Ta kontakt med flyselskapene og spør om de har noen spesialtilbud til ditt reisemål.

Sjekk andre flyplasser

Skal på langtur kan det lønne seg å sjekke prisene ut fra andre lands flyplasser. London er et velkjent utgangspunkt for billige billetter, Paris likeså. København og Kastrup Lufthavn kan også være et godt alternativ. Med mindre du er av den svært fleksible typen og er beredt på noen dagers venting, lønner det seg å sjekke priser og tilgjengelighet på forhånd. Nettstedene Expedia.com, Lastminute.com eller bestfares.com kan gi deg en pekepinn. Som oftest er direkteflygninger de dyreste. Har du tid, mulighet og lyst til å legge inn en stopp underveis, kan dette faktisk spare deg for penger.

Les flere tips om hvordan du får rett pris på flyreisen i vår guide til bestillingssystemet Amadeus. Hvordan du ellers sparer inn penger på ferien leser du mer om i vår artikkelserie
Reis billig!

Restplasser?

Hvis du står pakket og klar for ferie kan et søk i restplassoversikten være et godt tips. Her finner du de aller siste tilbudene fra charterselskapene. Er du i tvil på hvor du burde legge den neste ferien? Ta en titt på lesernes vurderinger av reisemål i Din Reiseguide.