Slik får du kloa i billigbillettene

Du bør være på plass ved kampanjestart og sesongslipp for å slå kloa i de billigste billettene.

<b>REIS BILLIG:</b> Er du ute etter billige flybilletter, bør du føle med på kampanjer og sesongslipp. Flyselskapene pleier å ha kampanjer ved årsskifte, så følge med i disse dager! Foto: Oslo Lufthavn
REIS BILLIG: Er du ute etter billige flybilletter, bør du føle med på kampanjer og sesongslipp. Flyselskapene pleier å ha kampanjer ved årsskifte, så følge med i disse dager! Foto: Oslo Lufthavn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bruker jul- og nyttårsferien til planlegging av neste års reiser. Skal du ut og fly i løpet av 2014, bør du snart følge med:

Flyselskapene pleier å fyre av det nye året med kampanjer på rimelige flybilletter.

Og skal du vinne kampen om de billigste billettene, lønner det seg som kjent å være beredt når billettene legges ut.

Pleier du å reise med innsjekket bagasje? Vi sendte en koffert med videokamera gjennom bagasjehåndteringen på Gardermoen: Se bagasjens ferd fra innsiden.

Er du avhengig av å reise når der er skoleferie? Dette kan du sjekke i vår skoleferieoversikt. Sannsynligvis har du også tilgang på skoleruta via kommunens nettsider.

Men til deg som er på tilbudsjakt: Husk at det er mer enn utropsprisen som gjelder. Sjekk totalprisen når alle fly- og bagasjetillegg er lagt til, samt andre eventuelle tillegg som påløper i form av ekstra hotellovernattinger og transport til og fra flyplassen. Det er denne prisen du må bruke når du sammenlikner med priser fra andre flyselskaper.

Les også: Ikke gå i lavprisfella

Her er triksene

Nyhetsbrev: Mange flyselskaper gir deg muligheten til å melde deg på nyhetsbrev, det vil si at du får melding om når det er billettslipp, kampanjer og liknende. Dette gir deg førsteklasses muligheter til å oppfylle neste punkt:

Vær tidlig ute: De billigste billettene går først. Her gjelder det altså å sitte parat den dagen billettene legges ut for salg. Ifølge forbrukermyndighetene skal det minst være 20 seter til laveste annonserte pris per avgang.

Følg med på kampanjer: Var du for sent ute til å slå kloa i de billigste billettene ved sesongslipp av billettene, kan du fremdeles bli reddet av kampanjer som kommer senere. Nyhetsbrev fra flyselskapene kan hjelpe deg med å følge med på kampanjene

Sjekk totalen: Sjekk alltid totalprisen, det vil si reisens pris når alle ekstraavgifter og gebyrer er lagt til. Dette kan være en annen pris enn den som først kom opp på skjermen. Legg merke til at bruken av ekstraavgifter varierer fra flyselskap til flyselskap.

Sjekk flere selskaper: Sjekk om det er flere flyselskaper som flyr til din destinasjon, så sjekk prisene hos alle mulighetene. Sjekk prisene både på flyselskapenes egne nettsider, samt hos nettreisebyråer som også selger flybilletter.

Les også: SAS versus Norwegian: Hvilket flyselskap har det beste fordelsprogrammet?

Flere mulige destinasjoner? Dette gjelder kanskje ikke om du skal reise innenlands i Norge, men særlig om du skal til Sør-Europa. Sjekk hvorvidt det er lønnsomt for deg å velge en annen ankomstflyplass. Det er ofte dyrere å reise til de større, mer kjente flyplassene, enn til litt mindre og ferskere flyplasser i norsk sammenheng. Det er ofte et godt utbygd kommunikasjonsnett i Sør-Europa, som tar deg raskt og rimelig mellom destinasjoner.

Flere mulige avreiseplasser? Dette gjelder kanskje i størst grad deg som bor på Østlandet. Kanskje er det billigere å fly til Sør-Spania fra Rygge framfor Gardermoen? Sjekk prisene både fra Torp, Rygge og Gardermoen.

Transport til/fra flyplassen: Dette har strengt tatt ikke noe med å slå kloa i de billigste flybillettene å gjøre, men kan være noe å tenke på i forkant når du vurderer hvilken flyplass du skal reise fra (Østlandet). Legg til kostnadene for transport/parkering til og fra de ulike flyplassene.

Reis utenfor høysesong: Kan du reise utenfor de store feriene, er dette selvsagt et stort pluss hva gjelder billettprisene. Styr unna de typiske skoleferieperiodene, det vil si skolenes sommerferie, høstferie, juleferie og vinterferie.

Fly mot strømmen: "Alle" skal reise mellom torsdag og søndag. Kan du reise i midtuke, for eksempel ut på mandag, vil dette reflekteres i en rimeligere billett.

Velg ulikt på ut- og innreise: Du trenger ikke å velge SAS begge veier selv om de er billigst én av veiene. Kanskje har Norwegian en billigere utreise? Hold ut- og innreise fra hverande når du sjekker prisene, kanskje sparer du penger hvis du velger ulike selskap.

Lavpriskalkulatorer: Flyselskapenes lavpriskalkulatorer er et uovertruffent hjelpemiddel i jakten på billigbillettene, og ser du enkelt hvilke dager de rimeligste billettene er tilgjengelige.

Bestill på nett: Det er billigere å bestille på nett. Vil du ha telefonservice må du betale ekstra serviceavgifter som raskt beløper seg til flere hundre kroner.