Slik får du jobb som reiseleder!

Mange drømmer året rundt om sol og varme langt fra vårt kalde hjemland. Hvorfor ikke kombinere det med jobb? Det er fullt mulig om du for eksempel arbeider som reiseleder. Men ikke regn med å bli millionær!

"Hvordan kan man få seg jobb som reiseleder i Syden? Må man ha spesiell utdanning? Tjener man bra?” Dette er spørsmål vi har fått fra våre lesere.

Guideskolen: Første trinn

Mange drømmer om jobb som reiseleder. Hva skal du tenke på? Vis mer

Alle charteroperatørene har egne guideskoler hvor de utdanner sine elever til reiseledere. Skolene er som servicekurs å regne, du får ofte en generell innføring i reiseliv og markedsføring i tillegg til presentasjonsteknikk. Som regel kreves det at du være minst 21 år for å kunne delta på disse skolene som blir arrangert et par ganger i året. Kursene varer som regel i ca. to måneder på en av reiseselskapenes destinasjoner. Her gjennomgår man temaer som turismens historie, markedsanalyser, salg, sceneteknikk, historie, politikk osv. Klikk på linken under så kan du se hvordan et guidekurs er bygd opp!

Jobbmulighetene

Etter at kurset er ferdig blir det gjennomført avgjørende intervjurunder. Det er mange om beinet, men har du gjort et godt inntrykk er det muligheter for at du kan få en jobb i solen. Skulle du ikke få jobb etter kurset ender du opp med et kursbevis på at du har gått et servicekurs som kan være bra å ha med seg i andre jobbsammenhenger.

Du må ikke nødvendigvis gå guideskole

Det er litt forskjell på de forskjellige charteroperatørene, men er du mellom 23-25 år og har annen relevant utdanning, er det slett ikke sikkert du trenger gå noen skole for å få jobb. Du kan for eksempel få jobb på hotellene som aktivitetsvert eller entertainer. Er du utdannet aerobic-instruktør har du gode muligheter til å få jobb på et av hotellene som tilbyr aerobic for sine gjester. Har du en god sangstemme, skal du ikke se bort i fra at dette i seg selv holder for å få inngangsbilletten til en jobb i sol og varme! De ulike hotellene ansetter også golf- og tennisverter, så det er mange måter å komme seg innenfor selskapene uten å ha gått noen guideskole!

Arbeidsmiljøloven er en saga blott!

Men det er definitivt ikke et solbadende slaraffenliv vi snakker om. Du skal være klar over at det å jobbe ute som reiseleder overhodet ikke er noen vanlig 8 til 16-jobb. Du er ikke underlagt norsk arbeidsmiljølov, og må regne med lange arbeidsdager som ikke er regulert. Som regel har du fri en dag i uken – og da har du kanskje jobbet 10-15 timer pr. dag. Gjester skal hentes på flyplassen til alle døgnets tider – flyforsinkelser kan gjøre at nye hotellsenger må fremdrives i løpet av en natt, kanskje blir noen syke og må sendes hjem med et tidligere fly osv. Som reiseleder kan det dukke opp situasjoner som gjør at du må jobbe til alle døgnets tider. Det er du som tar i mot de som bestiller reiser via restplasser for eksempel. Reisende som gjerne vet lite om reisemålet.

Personlige kvaliteter

Du skal jobbe i et service-yrke, så dine personlige egenskaper er svært viktige. Hvordan takler du en sur gjest samme dag som dama har flyttet fra deg? Mange spørsmål blir stilt for å finne ut av hvordan du oppfører deg i enkelte situasjoner. Har du for eksempel utdanning innen helsearbeid stiller du sterkt. Sykepleierne har i lang tid vært er et attraktivt bytte innen reiselivet. De som rekrutterer reiseledere ser gjerne etter omsorgsfulle egenskaper! Er du kun ute etter sol, sommer og fest får du nok problemer med å komme deg helskinnet gjennom intervjuet!

Hva koster det?

Prisene for kursene varier noe, men de ligger i snitt rundt 12-15.000 kroner og inkluderer da reise til og fra reisemålet hvor kurset holdes, hotellopphold, skolemateriell og utdanning.

Hva tjener en reiseleder?

En gammel klisjé sier: Det å jobbe som reiseleder er ingen jobb – det er en livsstil! Og slik er det! Dette er ikke en jobb du tar for pengenes skyld. Vi har snakket med utenlands-personalsjefen hos Ving Norge, May Bjerklund, som kan fortelle at begynnerlønna for en Vingvert i dag starter på 5.600 kroner i måneden. I tillegg kan man dra inn noen kroner på provisjon av utflukter, men det definitivt ikke store penger det dreier seg om. Det du skal imidlertid vite er at du lever billig. Ofte både spiser og bor du gratis. Jobber du for eksempel mer enn 183 dager i Spania slipper du også å betale skatt til kemneren her hjemme!

Mer info

Du kan kontakte alle charteroperatørene via mail – spør etter mailadressen til personalsjefen for utlandet og du vil få mer informasjon her. Her finner du webadressene til de forskjellige turoperatørene som opererer i Norge:

Gulliver!
Saga Solreiser!
Detur!
Apollo!
Ving!
Star Tour!