Velkledde unge menn er mer sannsynlig å bli tilbudt en gratis oppgradering. Foto: Qantas
Velkledde unge menn er mer sannsynlig å bli tilbudt en gratis oppgradering. Foto: QantasVis mer

Slik får du gratis oppgradering

Single menn i pene klær er mer sannsynlig å bli tilbudt en gratis oppgradering på fly, enn unge kvinner i utfordrende klær.

Dette er resultatene av en undersøkelse gjort av Skyscanner, referert i Travel Daily News.

Oppgradering er når en passasjer med for eksempel en økonomiklassebillett blir tilbudt et bedre sete på en dyrere klasse, uten ekstra kostnader.

To tredjedeler av kabinpersonalet som er intervjuet, sier de har tilbudt reisende en gratis oppgradering. Og det er single menn i 30-årene som stikker av med de beste setene.

Les også: Flymaten koster skjorta - 81 prosent dyrere enn i butikken!

Lettkledde venninner er no go

Å være pent kledd, være medlem i flyselskapets bonusprogram, eller ha en eller annen form for fysisk skade, er også ting som kan gjøre sannsynligheten større for en gratis oppgradering.

I den andre enden av skalaen: Dersom du er ung kvinne som reiser på venninnetur, og attpåtil er noe utfordrende kledd, vil dine sjanser til å få en gratis oppgradering forverres ganske betraktelig.

Her er de mest populære flysetene

Dette vil forbedre sjansene dine for en gratis oppgradering

Prosentene henviser til hvor mange av de spurte (kabinpersonalet) som mener de ulike punktene vil gjøre en forskjell og øke sjansene dine til en gratis oppgradering:

  1. Være vennlig og høflig: 82 prosent
  2. Være medlem i flyselskapets fordelsprogram: 80 prosent
  3. Reise alene: 72 prosent
  4. Påpeke en forstuet ankel/eller annen skade eller sykdom: 65 prosent
  5. Pent kledd: 59 prosent
  6. Bryllupsreisende - og gjør kabinpersonalet oppmerksomme på det: 58 prosent
  7. Ha venner i bransjen - kabinpersonalet er mer tilbøyelige til å oppgradere venner eller familie: 55 prosent
  8. Reis til ukurante tider. Med mange ledige seter i premiumsegmentet, er sjansene mye større for at du får innvilget et spørsmål om oppgradering: 47 prosent.
  9. Server kabinpersonalet en trist historie for å få sympati: 35 prosent.
  10. Ta deg godt ut - kabinpersonalet er mer sannsynlig å oppgradere en velpleid passasjer: 31 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrt å betale kafévarene med bonuspoeng

Kan sees på som gode råd

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til DinSide at det nok er noe sant i det som sies i undersøkelsen.

– Jeg tror man godt kan se på dette som gode råd. Sjansene for at man er så heldig å bli valgt ut til å få sitte på Business Class kan nok minke noe om man stiller i litt mer sjuskete klær ja, kanskje, men vi i SAS har noen regler for dette med denne typen oppgradering, sier Johansen.

SAS kaller det oppgradering når en passasjer med billett på for eksempel økonomiklasse, blir oppgradert til Economy Extra. Man kan også bli oppgradert til Business Class hvis man er riktig heldig og det er ledige seter.

Årsaken til at flyselskapet gjør dette skyldes at man har solgt for mange billetter, eller akseptert flere passasjerer enn det er seter til, i en klasse om bord. Hvis man har flere ledige seter lenger frem i flyet, så kan man oppgradere et tilsvarende antall passasjerer. Disse får da en bedre bekvemmelighet og service enn det deres billetter opprinnelig skulle tilsi.

– Vi har jo regler for hvem som skal kunne bli oppgradert, og her er det slik at det lønner seg å være god kunde og EuroBonus medlem. Naturlig nok vil gullkunder ha litt større mulighet enn sølvkunder, og så videre, forteller Johansen til DinSide.

Slik får du best plass på flyet

Du kan også kjøpe deg en oppgradering, enten med bonuspoeng eller med penger. Og nå kan du også tjene bonuspoeng på innenriksflyvninger.

– Det finnes også mulighet til å bli oppgradert, uten å ha flaks, ved å benytte seg av det SAS kaller for Stand By Upgrade. Her kan du ikke bare oppgradere deg èn klasse opp, men fra Economy og helt opp til Business Class hvis man ønsker. Denne oppgraderingen skjer ved utgangen i forbindelse med ombordstigning. Dette har blitt den vanligste måten å bruke sine EuroBonus-poeng på i dag, sier Johansen.

Norwegian har kun én klasse om bord sine fleste flyvninger, med unntak av langdistanseflyvningene - som starter opp i disse dager. Ifølge informasjonsavdelingen i Norwegian, er ikke dette med oppgraderinger noe de har diskutert ennå.

– Passasjerer som vil sitte i våre premium economy om bord Dreamlineren må betale for dette, er svaret fra Norwegian.

Ikke la deg lure av nødutgangssetet

Lyver gjerne for en oppgradering

I en egen undersøkelse, har Skyscanner spurt passasjerene hva de er villige til å gjøre for å få en gratis oppgradering.

Og det viser seg at ganske mange er villige til å fordreie sannheten ganske betraktelig, for en av de mer attraktive plassene.

Tre av fire er villige til å lyve for en gratis oppgradering. De fleste ville lyve om å være på bryllupsreise, og en del ville spille syk. Noen ville faktisk også dumpe partneren sin og late som om de reiser alene, for å øke sjansene for å få en gratis oppgradering.