Noah og pappa Eric Håkansson på stranden. Foreldrene fant fort ut at tiden rundt soloppgang og solnedgang var best for strandliv med baby. Foto: Privat
Noah og pappa Eric Håkansson på stranden. Foreldrene fant fort ut at tiden rundt soloppgang og solnedgang var best for strandliv med baby. Foto: PrivatVis mer

Slik får du en mer behagelig reise med småbarn

Har du planer om å reise til Syden med barna i sommer? Da bør du kanskje lese disse oppfordringene. Tekst: Thuva Nelvik Johansen

Får du frysninger på ryggen av å tenke på en sydenferie med småbarna? Det bør ikke gå så galt som du frykter. Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, kan fortelle deg hvordan feriens start på flyet kan gå knirkefritt.

– Det aller viktigste å tenke på når man skal ut og fly med små barn, er å ikke gi dem godteri eller sukkerholdig drikke. Det å putte søtsaker i barna før du går på flyet, eller under flyturen, vil garantert gjøre turen ganske uutholdelig, mener Johansen.

Les også: Her får du den beste flymaten

Lov med elektronisk utstyr

Informasjonssjefen sier til DinSide at det er viktig å beskjeftige barna med noe under flyturen, fordi barn kjeder seg fort.

Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS.  Foto: SAS
Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SAS Vis mer


– Det er fullt lovlig å ha med elektronisk utstyr, som for eksempel iPad for visning av dvd, om bord i flyet så lenge de ikke står på under takeoff og landing. Vi har noe å tilby barna om bord også, som tegnesaker.

Johansen forklarer at cabinpersonalet har en høy terskel for å akseptere at midtgangen blir brukt til å strekke på beina, men han legger til at man bør holde seg i setet under serveringer. Prøv å hold barna opptatte med leker, og prat med dem om flyturen og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi legger til rette for at familier får sitte sammen, så jeg vil oppfordre foreldrene til å sitte med barna sine og ta ansvar.

Flere tips: Slik blir barna stille på flyturen

Fasiliteter for de aller minste

– Det er noe utstyr av våtservietter og diverse om bord, og våre fly har fasiliteter på toalettene til spedbarn. Men det er lurt å pakke med seg alt man trenger av utstyr, som bleier, flasker og lignende, lett tilgjengelig i håndbagasjen.

Lille Noah på langtur, bare noen måneder gammel. Her sover han i seng (basinette) lånt på flyet. Foto: Privat
Lille Noah på langtur, bare noen måneder gammel. Her sover han i seng (basinette) lånt på flyet. Foto: Privat Vis mer

Flyansatte forteller: Foreldre bruker spisebrettet som stellebord


Johansen legger til at for å hindre propper i ørene på spedbarn kan det være lurt å amme under oppstigning og nedstigning.

Foreldre med erfaring

– Det aller viktigste før en reise er forberedelser. Og man må innse på forhånd at man ikke bare kan ligge på stranden hele dagen. Barnet kan jo bade og ha det gøy på stranden, men det er i begrensede perioder. Vi fant ut at tiden under soloppgang og solnedgang var best egnet for sønnen vår, forteller foreldrene Eric Håkansson og Julia Zetterström.

Familien på tre reiste på rundreise i Syd-Asia, da sønnen Noah bare var noen måneder gammel. De har kun positive opplevelser fra turen og deler sine erfaringer fra reisen med DinSide.

– Les om reisemålet før du drar. Det finnes alltid et forum på internett hvor du kan hente informasjon fra andre som har reist til samme sted. Det gjorde vi. Vi fant da ut at det er ganske bra utvalg av bleier, og et sånn passe bra utvalg av barnemat i de landene vi skulle reise til. Det er jo greit å vite slik at man ikke pakker med seg altfor mye på forhånd, forklarer Håkansson.

Noah og mamma Julia Zetterström på båttur. Foto: Privat
Noah og mamma Julia Zetterström på båttur. Foto: Privat Vis mer


Håkansson og Zetterström hadde med seg nok proviant til en uke, slik at de hadde tid til å orientere seg om matbutikker og lignende etter at de ankom reisemålet. De oppfordrer andre som skal på kortere turer å ha med mat og diverse til ett par dager.

– Et annet viktig punkt å tenke på, som vi var nøye med, er forsikring. Sørg for å ha en vanntett forsikring. Skulle barnet bli syk under reisen, kan regningen bli veldig stor om papirene ikke er i orden. Forsikringen gjelder også for det man har med seg av bagasje.

Alt du bør vite om reiseforsikring

Pakkerådene

Paret mener at man bør pakke med seg andre nødvendigheter, som for eksempel UV-drakt, reisevogn og strandsko.

– Vi pakket med oss begrenset med klær, men passet på å ha med det som var viktig. Skal man til et varmt sted holder det med to UV-drakter, noen tynne bomullsbodyer, et par shorts og eventuelt noen tynne bomullgensere og bukser til kveldene. Vi tok også med et par badesko i neopren-materiale. En annen ting som også er lurt, er å investerte i en billig reisevogn. De blir ofte røft håndtert av flyselskapet, og det lønner seg dermed ikke å ha med den dyre fine vognen hjemme.

Håkansson legger avslutningsvis til at det også kan være lurt å ha elektronisk kopi at alle pass og billetter, i tilfelle noe skulle bli borte eller stjålet.

Sjekkliste: Ferietabbene du ikke vil gjøre

Produkttips fra babybutikken

Hengekøye er fint for småtasser. Noah sover i skyggen på stranden. Foto: Privat
Hengekøye er fint for småtasser. Noah sover i skyggen på stranden. Foto: Privat Vis mer


– Det gjelder å være forberedt når man skal reise med barn, sier selger hos Babyshop Ullevålsveien i Oslo, Iselin Fredriksen.

Det hun mener er mest nødvendig å ha med på reisen er;
– Soltelt, solen endrer retning i løpet av dagen og en parasoll kan bli vanskelig å stille etter solen. I solteltet kan barnet leke og sove hele dagen.

– Gå til innkjøp av en UV-drakt, den totalbeskytter barnet mot solen. Obs! Bruk solkrem i tillegg.

– Solkrem er også lurt å pakke på forhånd, men husk å sjekke at de ikke har gått ut på dato.

– Det kan være lurt å investere i en lett reiseseng, de som er å leie på hotellet er ofte gamle og dårlige.

– Ellers er det lurt å pakke med litt proviant som er kjent for barnet, til de første dagene. Da rekker man å finne steder hvor de selger bra baby/barnemat. Pakk med det du trenger, så slipper du å bruke ferien til å handle, avslutter Fredriksen.

Huskeliste: Dette bør du ha med i reiseapoteket