Slik får du det bra på fly

Mange hater virkelig å fly. Andre synes det er toppen av lykke. Vi har sett litt på hvilke triks som gjør at enkelte koser seg, mens andre har det fælt på turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Trange forhold om bord? Foto: Karoline Brubæk
Trange forhold om bord? Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Ikke alle kan bla opp 30-50.000 kroner for en businessclass-billett på fly. Tanken på trange seter omgitt av alle slags mulige typer folk er skremmende for mange, ekkelt for flere og fælt for andre. Folk er forskjellige, og folk har forskjellige plager på fly.

Rolf Heimberg er sjefslege hos Luftfartstilsynet, og forteller at det er små og enkle grep man kan gjøre for å bedre sin egen komfort om bord på flyet.

- For eksempel dette med å utlikne trykket i ørene. Man trenger ikke utlikne på vei opp. Svelg heller hardt for å utjevne trykket. Man vil merke det aller mest på vei ned, og da skal man blåse slik at man balanserer trykket på innsiden av trommehinnene.

Kjerringrådene er mange, og det kan være lurt å lytte til disse. Det er svært forskjellig hvordan folk reagerer på fly. Derfor kan det være lurt å rett og slett bare lytte til deg selv, og finne hva som passer deg best.

Fra Apotek1 sine nettsider fant vi disse tipsene om det å fly:

 • Drikk, tygg (f.eks tyggegummi) eller gap for å utligne trykket. Spedbarn kan ammes eller gis en smokk eller flaske.
 • Hvis du er tett i nesen pga. forkjølelse eller allergi, anbefales bruk av nesespray en halv time før flyet letter og/eller lander.
 • Det finnes ørepropper som utligner trykket i øregangene ved hjelp av et trykkregulerende filter. De heter Earplanes, finnes for voksne og barn over 1 år.

  Gjør flyturen bedre - før avgang

  Gjør flyturen bedre - underveis

  Gjør flyturen bedre - etter ankomst

  Bli oppgradert

  Alle har hørt at det går an å bli oppgradert til første klasse eller business når man har bestilt turistklasse-billetter. Selv om dette er gammelt nytt for deg, kan du kanskje være interessert i å smugtitte på enkelte nettsider som gir deg råd og muligheten til å gjøre din reise bedre ved å være litt slu.

 • Seatguru.com er et nettsted som gir deg glimrende oversikt over hvilke seter, i hvilke fly, hos hvilke flyselskaper som er best og verst.
 • Firstclassflyer.com er et annet nettsted som gir deg insidetips til hvordan å få oppgradert sin billett til førsteklasse eller til businessklasse. For å få tilgang til innholdet på denne nettsiden må du betale for medlemskap. DinSide kan heller ikke gå god for om informasjonen på nettstedet er korrekt.

  Artikkelen ble første gang publisert i november 2006.

  ( 0 kB)