Slik får du de beste setene på økonomiklasse

Langflygninger kan være de reneste mareritt, i hvert fall hvis du får en elendig plass. Vi viser deg hvordan du øker sjansen for billig komfort!

En billett på businessklasse fra Oslo til New York koster rundt 19.000 kroner (SAS), nøyer du deg med en plass i økonomiklassen slipper du med kr 3.235 (British Airways). Hva får du egentlig for de vel 16.000 kronene du betaler ekstra for en oppgradert plass? Kjapp innsjekking, bedre mat og service, en egen justerbar videoskjerm? Viktigst av alt – du får bedre seter og mer plass!

De tre avgjørende stadiene

Hvor sitter du best? Vis mer

Setekvaliteten er det ikke så mye å gjøre med. Businessreisende får gjerne noen ekstra centimeter i bredden og mykere puter, men plassen frem til setet foran den behøver ikke være større. Hvordan går du så frem for å sikre deg fortsatt blodomløp og kanskje noen timer nattesøvn med en plass i økonomiklassen?

For å skaffe deg den beste ledige plassen er det viktig å vite når du skal slå til. Det er tre viktige stadier: Når du bestiller billetten, når du sjekker inn og når du er vel om bord i flyet. Svært ofte kan en tidlig henvendelse være den store løsningen.

Klikk her for å lese våre åtte tips for hvordan du skaffer deg den aller beste plassen.

Reis upopulært!

Du har kanskje opplevd hvor greit det er å reise på halvtomme fly. Har du et sete ledig ved siden av deg, gjør det ikke så altfor mye at det er trangt fremover. Har du tre seter kan du strekke ut beina på tvers og sove bedre enn medpassasjerene på dyre seter lengre framme i flyet. Trikset er å vite når du skal reise.

Ferie, høytider og store begivenheter gir fulle fly. Har du mulighet, vil det lønne seg å fly utenfor toppsesongene. Samtidig må du styre klar av de siste ukene før feriesesongene. Billettprisene kan stige kraftig i høysesonger og folk vet å utnytte dette.

Av ukedagene bør du unngå ettermiddagsflygninger på torsdager og fredager. Søndag er også tradisjonelt høyt trafikkert. Mest trafikk får du som regel mellom klokken syv og ni på morgenen og mellom tre og seks på ettermiddagen. Mandag og tirsdag er ukedagene med minst trafikk.

Hvor sitter du best?

Flyets beste plass kommer helt an på dine egne preferanser. Trives du med utsikt, eller liker du å kunne ta deg en tur i midtgangen? Ønsker du benplass, eller vil du satse på at setet ved siden av deg er ledig? Et sikkert stikk er å spørre etter en plass ved nødutgangen, her er det god plass til setet foran. Visse fly har også bedre plass på fremre rad, samtidig som du her er garantert at ingen lener seg bakover inn i knærne dine…Sjekk våre åtte beste tips her. Flere tips om budsjettreise finner du i spalten oppe til venstre.

Billig ferie?

Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt for oversikt over billige reiser. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide.