Slik bor du krisebillig i Spania

BARCELONA: 100 kr for et rom? Eller en leilighet for deg selv? Se tips og feller. Av: Ole Valaker

Eksempel på hva du kan få for 770 kroner natten midt i Barcelona - en 70 kvm treroms med takterasse. Dette bildet er fra stuen. Foto: Ole Valaker
Eksempel på hva du kan få for 770 kroner natten midt i Barcelona - en 70 kvm treroms med takterasse. Dette bildet er fra stuen. Foto: Ole Valaker Vis mer

Mambo har fått en ny mening i Spania. Alenemoren Yolanda (38) tar med seg Itziar (6), setter seg på motorsykkelen og tar inn hos moren når hun leier ut leiligheten midt i Barcelona.

– Jeg får ingen hjelp fra barnefaren. Han tjener for lite og har vært arbeidsledig den siste måneden. Fylket har redusert lønnen min med 5-7 prosent og alt er blitt dyrere, sier tysklæreren.

Slik gjør du om du selv vil leie eller leie ut til turister

Tunge tider

Hun har undervist på universitetet i Barcelona i åtte år. Alenemoren holdt på med en doktorgrad som hun nå har lagt bort.

– Alt er scheisse er her. Jeg fikk ingen hjelp, vi har ikke stipender, så jeg måtte gi opp, sier hun på flytende tysk. Det kan i beste fall oversettes med at det går til helvete.

Myndighetene har nettopp inndratt den trettende månedslønnen, som normalt utbetales over jul.

Yolanda (innfelt bilde) leier ut gjennom nettsiden airbnb.com. Søsteren gjør det samme. Her er et bilde fra stuen hos Yolanda. For 770 kroner natten midt i Barcelona kan du altså leie en 70 kvm treroms med takterasse. Foto: Ole Valaker/Privat
Yolanda (innfelt bilde) leier ut gjennom nettsiden airbnb.com. Søsteren gjør det samme. Her er et bilde fra stuen hos Yolanda. For 770 kroner natten midt i Barcelona kan du altså leie en 70 kvm treroms med takterasse. Foto: Ole Valaker/Privat Vis mer


– Selv min datter på seks år forstår dette regnestykket: Ingen penger, ingen innkjøp, sier hun.

Løsningen er å forlate hjemmet og åpne det for vilt fremmede. Søsteren gjør det samme.

– De har to døtre og hun er den eneste i huset som jobber. Forestill deg hvordan en familie kan overleve når de må betale 800 euro for boliglånet i måneden. Men de tjener 1.200 euro på å leie ut. Det er virkelig ille det som har skjedd i Spania og Katalonia, sier Yolanda.

Flere sparetips? Verdens beste gratisopplevelser!

100 kroner natten

Samtidig som landet sliter med akutt økonomisk astma, satte Spania turistrekord i sommer. Også fra nordiske land er strømmen økende.

Sju millioner utenlandske turister reiste til Spania i juli, opp 4,4 prosent fra året før. Landet sliter med en arbeidsledighet på 25 prosent, og turistinntektene står for ti prosent av BNP.

I dette klimaet opplever stadig flere muligheten for privat utleie - både boligeiere og turister. Airbnb.com er et av nettstedene der du finner drøssevis med tilbud. Noen utleiere driver profesjonelt, og leier ut flere steder samtidig.

Den velkjente spanske gjestfriheten er den samme i krisetider. Yolanda setter frem sprudlevann til gjestene, og 6-åringen Itziar  flytter ut og lar fremmede sove i barnesengen. Foto: Ole Valaker
Den velkjente spanske gjestfriheten er den samme i krisetider. Yolanda setter frem sprudlevann til gjestene, og 6-åringen Itziar flytter ut og lar fremmede sove i barnesengen. Foto: Ole Valaker Vis mer


Yolanda averterer kun sin egen leilighet. Hun tar 770 kroner per natt for 70 kvadratmater. Det er plass til minst tre personer i leiligheten, som du får til fri disposisjon.

Pass opp for rom uten nøkkel!

Du må langt ut fra bykjernen for å finne tilsvarende priser på hotell eller hostell, men det er lett å finne enda billigere alternativer hvis du er fleksibel på geografi, air condition og andre bekvemmeligheter.

Dersom du er villig til å bo med andre, kan du få rom helt ned til 100 kroner natten.
Det er bare en hake: Hvis du ikke leser annonsene nøye, kan du ende opp på et rom uten nøkkel.

Da er du overlatt til å stole på utleier og de andre som til enhver tid måtte befinne seg i leiligheten.

– Alt jeg kan si at det aldri har forsvunnet noe fra huset. Du kan trygt la ting ligge på rommet og jeg kan også oppbevare det for deg, sier den profesjonelle utleieren Salvio.

Redd for å bli lurt? Her er noen av knepene som blir brukt for å svindle turister

Sluttet å svare

En annen utleier DinSide var i kontakt med, sluttet å svare da han fikk spørsmål om hvordan et rom kunne være trygt uten nøkkel.

Gode råd hvis du vil leie privat:

Sørg for å få et rom som kan låses. Hvis rommet ikke kan låses, finn et annet sted å bo.

Sjekk brannsikkerhet og rømningsveier.

Bruk etablerte kanaler for å finne husvære.

Sørg for god leiekontrakt, særlig ved forskuddsbetaling.

(Kilde: Europeiske Reiseforsikring)


Så er det opp til deg selv om du vil stole på Salvios forsikringer. Det gjør ikke Europeiske Reiseforsikring.

De advarer mot å bo på rom uten nøkkel.

– Dette har jeg ikke sett skademeldinger ennå, men kan tenke meg at det kan bli mer vanlig framover. I slike tilfeller vil vi nok opprettholde de samme sikkerhetsforskriftene som ved opphold på hotell eller ferieleilighet hva gjelder oppbevaring av reisegods, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland.

Les også: Her får du den billigste reiseforsikringen

Kan bli avkortet

Det betyr i klartekst at du risikerer avkorting på forsikringen.

– Gods skal som kjent ikke oppbevares i rom som andre enn deg selv og reisefølget har tilgang til, så et rom uten nøkkel er ikke å anbefale. Ved tyveri fra et ulåst rom, enten det er mulig å låse eller ikke, hvor sikrede ikke har vært til stede, vil det nok vanke en avkorting, i alle fall på eventuelle verdisaker. Vi er litt mindre strenge på klær og slikt, men det foreligger helt klart et brudd på sikkerhetsforskriften dersom man velger å bo på et rom som ikke kan låses, sier Vennesland.

– Verdisaker bør oppbevares bak dobbel lås, det vil si i låst safe/skap/koffert i låst rom, understreker hun.

Det er dyrt å glemme ting på reisen

Andre feller du må styre unna

Airbnb.com tilbyr sikker betaling, og holder igjen pengene til 24 timer etter innsjekking. Utleierne må også godta at evalueringer ligger ute på deres personlige profil.

Foruten manglende nøkkel er det imidlertid nok av muligheter til å få ødelagt ferien:

  • Språkproblemer: Mange spanjoler sliter med engelsk. Vær nøye og konkret når du spør. Spør heller for mye enn for lite.
  • Undersøk alltid beliggenheten med Google Map eller andre kilder, og ikke stol på utleierens ” det er tre minutter unna”.
  • Sjekk om air condition er inkludert i prisen. Dette kan virke uvesentlig når du sitter i Norge, men det er varmt i land som Spania. Veldig varmt.

PS! Du kan prøve å prute, men ikke regn med store rabatter. Klarer du ti prosent, bør du være fornøyd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer