Slik blir fremtidens reisevaner

Hvordan vil vi reise i det neste tiåret?

Vi vil fortsette å resie langt neste tiår også. Foto: Vivek Chugh
Vi vil fortsette å resie langt neste tiår også. Foto: Vivek Chugh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nærmer oss et nytt tiår. Hvordan vil det se ut på reisefronten? Vil vi fortsatt foretrekke å reise på chartertur til en solseng ved Middelhavet, eller er det andre reiser som frister mer?

11.000 skandinaver, briter, tyskere og nederlendere ble spurt i en undersøkelse gjennomført av Kairos Future, skriver svenske Dagens Nyheter. Enkelte trender peker seg ut:

Sprer feriene hele året

Tradisjonelt sett har vi skandinaver lagt hoveddelen av ferien til sommeren - gjerne flere uker i strekk. Dette mønsteret er i ferd med å forsvinne. Vi legger i større grad feriene til andre deler av året, og stykker det hele opp mer. Typisk er det at man tar et par uker om sommeren, så sparer en eller to uker til å reise langt vekk om vinteren, eller til å reise på skiferie i Alpene, for eksempel.

Indigo Pearl på Phuket er et eksempel på et mindre hotell som slår an. Foto: Indigo Pearl/Star Tour
Indigo Pearl på Phuket er et eksempel på et mindre hotell som slår an. Foto: Indigo Pearl/Star Tour Vis mer


Vekk fra kjempehotellene

De store hotellresortene vil etter sigende få mindre apell fremover. Folk vil heller velge små og uavhengige hoteller. Denne trenden har for så vidt begynt allerede, og flere av charterselskapene har slengt seg på og tilbyr nå mindre boutiquehoteller i tillegg til de store turisthotellene.

Hit går vinterens drømmereiser - mener charterekspertene

Lar smaksløkene bestemme

Skal vi tro undersøkelsen, vil flere av oss la matpreferansene spille inn når vi skal velge feriedestinasjon. Kanskje husker du den gode tom kah gai-suppen du spiste på strandrestauranten i Thailand såpass godt at du vil tilbake for å smake mer? Eller har du hørt mye om pata negra-skinken fra Spania, og neste sommer vil du dit for å meske deg med denne delikatessen?

Mer miljøfokus

Hver fjerde skandinav som svarte i undersøkelsen vil ta mer hensyn til miljøet når de skal ut og reise fremover. På hvilken måte vites ikke, men Kairos Future tror ikke vi vil droppe langreisene selv om vi sier vi vil bli mer miljøbevisste. På den andre siden rapporterer Star Tour om stor interesse for deres togcharterturer, og de såkalte grønne hotellene som ikke slipper ut noe co2 har vist seg populære. Selv om ikke miljøspørsmål er avgjørende for turister, har mange hoteller kastet seg på trenden og fokuserer på miljøvennlig hotelldrift.

Yogaferie er en voksende trend, ifølge undersøkelsen. Foto: Martin Louis
Yogaferie er en voksende trend, ifølge undersøkelsen. Foto: Martin Louis Vis mer


Selvpleieturer

Skal vi tro undersøkelsen, vil kvinner i årene fremover i større grad velge ferier med velvære og helse i fokus. Vi snakker da spesielt om spaferie og yogaferie, og disse feriene må gjerne legges til fjerne land som India og Thailand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer