Slik blir du flyvert

Veien til jobb i lufta går via flyselskapene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Både Braathens og SAS kjører egne kurs for opplæring av kabinpersonale. Hos Braathens har kursene 4 – 5 ukers varighet. Opptakskravet er minstealder på 23 år, høyde mellom 160 og 190 centimeter og god allmennutdanning. Det stilles høye krav til engelskkunnskaper og det er et pluss om du snakker flere språk. God helse, godt syn – du må ikke være avhengig av å bruke briller eller linser – svømmeferdigheter, god serviceinnstilling og arbeidserfaring fra serviceyrke. Det kreves personlig modenhet og fleksibilitet. Mannlige søkere må ha avtjent verneplikten, eller ha denne avklart. Det er inntak etter behov.

Kabinpersonale

SAS har opplæring av kabinpersonale i København, Stockholm og på Gardermoen. Opptakskrav til opplæring som flyvert eller flyvertinne, er god allmennutdanning, meget god kunnskaper i muntlig og skriftlig engelsk, god kunnskaper i tysk, fransk eller spansk. Det er en fordel å kunne flere språk. Det kreves ellers praksis i serviceyrke, for eksempel i reiselivsnæringen, servering eller sykepleie.

Stuert

Kvalifikasjonskravet for opplæring til stuert er god allmennutdanning og god kunnskap i engelsk muntlig og skriftlig. Det er en fordel å kunne flere språk. Noen års erfaring fra kokk- eller servitøryrket - helst fagbrev - er ønskelig. I SAS må en være mellom 20 og 28 år, ha en høyde mellom 160 og 190 centimeter, og god helse. Menn må ha avtjent eller avklart verneplikten. Etter et visst antall år kan man bli purser. Behovet for nyrekruttering varierer, og på SAS`nettsted står det å lese at selskapet inntil videre ikke vil rekruttere nye medarbeidere.

 • SAS Flight Academy i Stockholm
  - les om SAS utdanning av kabinpersonale
 • Kilde: Aetat.no

  Lønn

  Christian Haanæs, styreleder i Norsk kabinforening, opplyser om at begynnerlønnen til SAS flyverter starter på 17.500 kroner per måned. I tillegg kommer et flytidstillegg på 11,5 prosent. Makslønn på 29.000 per måned oppnås etter 21 år. I SAS får de ansatte kjøpe flyreiser til ti prosent av normal billettpris, men skatter og avgifter må betales som ordinære passasjerer.
  - Men vi kommer sist i køen på enhver flygninger med disse billettene. Til og med en postsekk går foran oss, sier Christian Haanæs til DinSide.
  Hos Braathens er lønnen noe lavere enn hos SAS:
  - Begynnerlønnen for en kabinvert starter på 17.089 og topplønnen lander på 24.987 kroner. I tillegg kommer en garantiprovisjon på 885 kroner, sier Lisbeth Eliassen, leder i Braathens kabinforening.

  Pensjonsalderen for kabinpersonale er 60 år.

 • Aetat
  - mer om utdanning innen luftfart.
 • Tilbake til introartikkel
  - Flygende smil