Slik blir du en elgjeger - fra kurs til jaktterreng

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konger i kamp

  1. Bildespesial elgjakt
  2. Slik blir du en elgjeger - fra kurs til jaktterreng


- Elgjakt, og all annen jakt i Norge, krever at du har gått på jegerprøvekurs, kan Sven Stenbrenden fortelle.

Lovpålagt

Han er jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskeforbund, og forteller videre at etter norsk lov må du også ha fylt 18 år for å jakte selvstendig på elg. Du kan være med en tilsynsjeger på jakt fra du er 16 år gammel. I tilegg til jegerprøven, må du også skyte en storviltprøve hvert år for å kunne kvalifisere deg til elgjakt. Den består av fem skudd innenfor en bestemt blink på hundre meters avstand. Som selvstendig elgjeger er du også pålagt å ha tilgang på godkjent ettersøkshund.

image: Slik blir du en elgjeger - fra kurs til jaktterreng


Opplæring

Stenbrenden kan fortelle at de fleste jegerprøvekursene går på vinteren etter jul. Det er i hovedsak lokale jakt- og fiskeforeninger som arrangerer kursene som består av en teoretisk prøve i tillegg til praktisk skyting. Kurset varer i 30 timer over ni samlinger, hvorav seks timer er skyting. Prisene varierer, men ligger rundt 2.500 kroner for et kurs.

Jaktterreng

Jaktterreng kan være vanskelig å skaffe seg. Det vil si, det er ikke så vanskelig så lenge du har penger og ressurser. Det finnes flere måter å skaffe elgjakt på, kan Stenbrenden fortelle.

- Den mest vanlige formen for leie av elgjaktterreng, er å betale en kilospris etter utbytte. Det varierer, men du kan gå ut i fra en kilopris på 65 kroner for leie av jakt, sier jaktkonsulenten.

Andre måter å organisere elgjakt på, er halvdeling av kjøttutbytte mellom jeger og grunneier. Eller at et lår går til grunneieren der elgen faller under jakt, og resten til jegeren. Andre steder betales en fast grunnavgift til grunneier, som blir trukket fra i kilosprisen når elgene faller.

inatur.nofinner du en god oversikt på ledige jaktterrenger.

Utstyr og kostnader

- Når det gjelder utstyr, så er det et enormt sprik i kvalitet og pris. Du kan bruke alt fra gammel militærbekledning til den fineste goretex når det kommer til klær. Når det gjelder våpen, kan du få det i alle prisklasser. Men du får en helt grei brukt elgrifle for 2-3.000 kroner. Det finnes mye bra på bruktmarkedet, sier Stenbrenden.

>> Se bilder fra elgjakta