Cruiseferien blir fort dyr hvis du ikke passer på. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Cruiseferien blir fort dyr hvis du ikke passer på. Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Slik blir cruiset billigere

Her er triks som gjør at du lettere holder budsjettet.

Cruise har blitt mer tilgjengelig, og mye billigere i løpet av det siste tiåret. En uke på cruise i Karibia koster faktisk ikke mer enn 2.700 kroner per person ombord på et av RCCLs skip.

Kanskje mer aktuelt for nordmenn er et cruise i Middelhavet, da det koster en del å fly over til Karibia. Det koster noe mer, fra i underkant av 3.800 kroner per person for fem dager. Da er losji i dobbeltlugar, alle måltider, underholdning og skatter og avgifter inkludert.

Men kostnadene baller ofte på seg når man er på cruiseferie, selv om det meste er inkludert i prisen. Her er noen tips til hvordan du kan holde budsjettet når du er på cruise:

Mange synes cruise er den ultimate reiseformen, og oldisstempelet er i ferd med å bli borte. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Mange synes cruise er den ultimate reiseformen, og oldisstempelet er i ferd med å bli borte. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

 • Undersøk om tips er inkludert i pakkeprisen. Oftest er det ikke det, men noen selger cruise der også tips er inkludert. Dersom tips kommer utenom, så sjekk hva satsene er og omtrent hvor mye det vil komme på for din cruiseferie.
 • Du trenger ikke kjøpe det dyre bildet cruiseskipets fotograf knipser av deg. Ta dine egne bilder i stedet, det er bare å be en medpassasjer knipse det for deg.
Les også: Populært med nakencruise
 • Dropp utfluktene cruiset arrangerer, og se deg heller rundt i byen du er til havn i på egenhånd. Det krever litt forberedelser på forhånd, men det er jo en del av oppladningen til ferien.
 • Hvis du har lyst til å ta en spabehandling, så sjekk om det er rimeligere tidspunkt å velge. Ofte gjelder dette om du drar rett til spaet den dagen cruiset begynner, og skipet fortsatt ligger i avgangshavnen, eller når skipet ligger til havn ellers på turen (bestill en time litt tidlig, så rekker du også å se destinasjonen). Og husk - behandlerne får kommisjon hvis de klarer å prakke på deg noen produkter - stå imot presset.
Les også: Cruiseferie i enkeltrom
 • Drikken koster en del ombord, og dette kommer utenom cruiseprisen du betaler i utgangspunktet. Prøv å holde regnskap med hva du bestiller av drikke underveis. Noen cruiseselskap har pakker der all drikke er inkludert. Dette pleier å koste 100-150 kroner dagen (gjelder ikke alkohol). Kanskje dette vil lønne seg for deg?
 • Det er grisedyrt å surfe på nettet ombord på cruiseskip. Kan det vente til du er gått i land og har funnet en billig internettkafé?
 • Ta med nok klær til at du ikke trenger å sende noen til den dyre vaskeritjenesten ombord. Noen skip har vaskeriere gjestene kan bruke selv, så dersom du skal på et lengre cruise kan dette være et rimeligere alternativ enn vaskeritjenesten.
 • Regn med at alle nødvendigheter som sjampo, tannkrem, batterier osv. er priset ganske høyt i cruisets butikk. Har du glemt noe, så kjøp det heller i en butikk i en av byene du besøker.
 • Ikke veksle penger ombord - valutakursen er som regel ganske dyr. Det pleier ikke å være vanskelig å få tatt ut penger i minibank når du går i land på dagsturer.
 • Fiks transporten til og fra skipet selv. Cruiseselskapenes flyplasstransport koster oftest mye mer enn en lokal taxi.
 • Lider du av et snev av spillegalskap? Da holder du deg langt unna casinoet og spillmaskinene...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ser verdens største cruiseskip ut innvendig