Slik blir barna stille på flytur

Lei av hyling og skriking? Dette skal hjelpe.

GRINETE: Det er fort gjort at ungen gråter på flyreise. I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan unngå dette. Foto: Per Ervland
GRINETE: Det er fort gjort at ungen gråter på flyreise. I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan unngå dette. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste har opplevd skrikende snørrunger på flyet. Og det er like slitsomt uansett om det er er din egen, eller om det er nabopassasjeren sin.

Ikke bare må du sitte på verdens vondeste flysete i mange timer, og må gumle i deg smakløs flymat, men i tillegg holder en liten småtass på å rakne trommehinnene dine med sine hysteriske hyl, tett fulgt av hyperventilering og krokodilletårer.

Er du enig i dette? Dette er det mest irriterende ved å fly

Bruk nesedråper

Antakelig er det dotter i ørene som får små barn til å skrike så høyt. Og det er ikke uten grunn:

– Dette kan gjøre forferdelig vondt, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo, til DinSide.

Han har veldig tro på nesedråper som «medisin» mot dotter i ørene.

– Ta nesedråper i god tid før du lander, gjerne start en halvtime før. Det er viktig å ligge med hodet på den siden som du har sprayet i neseboret, for at sprayen skal nå frem til det stedet hvor øretrompeten munner ut i nesehulen, råder Hasle.

Klikk her og se hvorfor du får dotter i ørene.

Ellers råder han litt større barn til å lage overtrykk i nesen. Dette gjøres ved å klemme neseborene sammen, samtidig som at du holder munnen igjen, og presser luft opp i nesesvelgrommet, også kjent som Valsalvas manøver. Det kan også hjelpe å svelge og å bevege kjeven fra side til side.

– Har barna litt problemer med dotter i ørene ved avgang eller landing, anbefaler jeg at de får et lite drops å suge på eller en tyggegummi, sier Ina Garthe, kostholdsekspert i KK og kk.no, til DinSide.

Mange hater barn på fly Men er det egoistisk å tenke slik?

Ikke gi barna godteri

Men det er ikke alltid det er dotter i ørene som gjør barna hysteriske. Som forelder er det flere ting du kan gjøre for å få barnet ditt roligere. Riktig mat, for eksempel.

– For å holde stabilt blodsukker, ville jeg sørget for at jeg hadde med mat og snacks slik at vi hadde et inntak med jevne mellomrom. Grove skiver med proteinrikt pålegg, frukt og nøtter å spise samt nok væske i form av vann og litt juice, råder Garthe.

Ifølge kostholdseksperten kan det være vanskelig nok å få ungene til å sitte rolig, så dersom du vil gjøre livet litt lettere bør du unngå å fòre dem med sukker.

– Unngå veldig sukkerrike matvarer og at ungene blir for sultne. Både høyt og lavt blodsukker er ikke den beste kombinasjonen i et lite avlukke med mange mennesker og liten mulighet for bevegelse, forklarer hun.

– Men hva med å gi barna sovemedisin på lengre flyturer?

– Jeg liker minst mulig medisinering. Når man sover en kunstig søvn, skifter man ikke sovestilling slik man gjør ved naturlig søvn, noe som kan føre til klemskader på nervene, forklarer Hasle, som aldri gir ut sovemedisiner ved flyreiser.

Garthe har mer tro på naturlig søvn:

– Det er lurt å ta med koseting, som bamse, sutteklut og smokk, og prøve litt søvn – for noen ganger er vi heldige, forteller hun.

Vil ha egne barnesoner på fly Hva mener du?

Aktiviser barna

Barn blir ofte rastløs på lange reiser og har behov for å bevege seg. Men hvordan er dette mulig uten å irritere andre passasjerer?

– Det er ikke så lett med mye bevegelse uten at det blir til sjenanse for andre. Men det er bedre med en glad unge som går litt frem og tilbake i midtgangen, enn en som skriker for fulle lunger eller sparker deg i ryggen eller hodet når ungen sitter i setet bak, sier Garthe.

Hun råder småbarnsforeldre å alltid ha med noen favorittleker som ikke bråker og tar liten plass, som for eksempel tegnesaker, spill, bøker, hørespill, eller en mini DVD/PC for å se film.

– Hvor lang flytur er det forsvarlig å ta med et barn under tre år på? Finnes det egentlig noen grenser?

– Det er i utgangspunktet ikke noe veldig poeng å ta med unger så veldig langt, men det er ikke noen spesiell grense, forteller Hasle.

Han mener at reise på tvers av mange tidssoner kan være unødig slitsomt for barn. Det er dessuten lurt å vente med å reise til eksotiske steder til barna har et modent immunforsvar. Dette skjer rundt fem årsalderen.

– Vent til de har noen glede av det eller at de kan huske noe av reisen, råder Hasle.