Slik åpner man vin på mannemåten

Det er muligens en forslitt frase, men i dette tilfellet stemmer det. Du tror det ikke før du får se det.

<strong>Hvordan har dette skjedd?</strong> Du tror det nesten ikke, selv når du får se det. Slik åpner de flaskene hos vinekspertisen i Rioja. (Men ikke prøv dette hjemme ...) Foto: Fred Magne Skillebæk
Hvordan har dette skjedd? Du tror det nesten ikke, selv når du får se det. Slik åpner de flaskene hos vinekspertisen i Rioja. (Men ikke prøv dette hjemme ...) Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vin er både kultur og ukultur, men så dannet som man konsumerer varene på eksklusive vingårder i Europa, er det nok et fåtall av oss her i steinrøysa som er vant til. Og dyre viner krever sine seremonier og show-offs.

Verdens dyreste taxfree-whisky

Nei, den sables ikke

I dette tilfellet er det åpningen av edle dråper fra Marques de Riscal i Spania som får oss til å sperre opp gluggene. Ja, vi har selvsagt prøvd litt av hvert hva gjelder vinåpnere, og litt av hvert når vinåpnere av en eller annen grunn ikke er å finne. Noen av oss har kanskje også vært så heldige å få bevitne sabling av flasker, der tut og kork sprettes av ved våpenhjelp.

Men denne varianten har vi ikke sett før:

Neida, dette er ikke nødløsningen du tyr til i mangel av andre, mer egnede redskaper. Det er heller ikke løsningen når det haster å få tilgang til varene. Men for den som skal vise seg, så var dette virkelig effektivt. Vi både skvatt og ble grundig imponert.

180.000 flasker på lager

Har du et riktig riktig godt navn eller rykte, så kan du være så heldig at du får smake på en vinflaske fra ditt eget fødselsår, om du gjester Bodega Marques de Riscal.

Denne berømte vingården har et røslig lager av vin i kjelleren. 180.000 flasker. Og hvert år fylles den opp med et antall av årets vin. De eldste flaskene stammer helt tilbake fra 1862, og selv så gammel vin regnes å være drikkende i syv av ti tilfeller.

Ved en spesiell anledning i 2010, åpnet innehaverne fire flasker fra 1880 til 1945. Alle fire kunne fortsatt konsumeres, forteller de ansatte på vingården ved DinSides visitt nå i oktober 2011.

Vinkjelleren er et syn for tørste struper, med støv på alle de riktige, gamle, stedene.
Bodega Marques de Riscal bygde for fem år siden det spesielle hotellet over selve vinkjelleren. Foto: Fred Magne Skillebæk
Hotellet er designet av arkitekten Frank Gehry, mannen bak Guggenheimmuseet i Bilbao. Foto: Fred Magne Skillebæk
Ja, det er et vindu du ser øverst. Foto: Fred Magne Skillebæk


Frank Gehry-arkitektur

Hotellet som ved åpningen foraktfult ble kalt både tingen og blikkboks, har blitt et landemerke i området. Arkitekten bak er Frank Gehry, som også har signert det berømte Guggenheim-museet i Bilbao.

For å være sikker på at bygningen skulle tåle elementene, ble en modell før bygging først testet i vindtunnell. Og det står fortsatt ...

Mer om den unike vingården Bodega Marques de Riscal finner du her.

Her er flere hotell for vinelskere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!