Arvid Krogh i Kroghh Optikk med et utvalg nye solbriller. Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire
Arvid Krogh i Kroghh Optikk med et utvalg nye solbriller. Foto: Dag Øyvind Olsen/NewswireVis mer

Skuddsikkert i vårsolen

Årets hotteste solbriller er skuddsikre.

Det har skjedd en revolusjon innen utviklingen av solbriller de siste årene. Mange solbriller beskytter øynene mot langt mer enn solstråler.

– Gode sportsbriller tåler at man skyter med stålkuler mot glassene. For aktive nordmenn på sykkel- eller skitur beskytter briller mot blant annet kvister og steinsprut, sier optiker og spesialrådgiver Arvid Krogh i Norges Optikerforbund.

Alle solbriller som selges i Norge skal være CE-merket. Det innebærer at de beskytter mot skadelige UV-stråler. Men glass og filtre i ulike briller har forskjellige egenskaper, som gir tilleggseffekter.

– Noen sportsbriller tåler det utroligste. Produsenter har lagt ut filmer på YouTube der de skyter på brillene med stålkuler, uten at de går i stykker. Men de fleste trenger kanskje ikke skuddsikre brilleglass, sier Krogh.

Se video fra Oakley der de skyter laser, pellets og 1/2-kilotunge prosjektiler på brillene.

Vintagebriller

En av årets store solbrilletrender er retro- eller vintagebriller i klassiske modeller. Er du heldig, kan du kanskje gå på skattejakt i skap og skuffer hos foreldre eller besteforeldre. Men har de ikke tatt vare på gamle briller, eller ønsker de å bruke dem selv, er det mye å velge mellom i butikkene.

Mange briller, for eksempel fra Persol, Rodenstock, eller klassiske pilot og wayfarer-briller fra Rayban, ser ikke ut til å ha forandret seg siden de først ble introdusert. Endringene er der du ikke ser; Materialene blir sikrere, sterkere, lettere, og mer fleksible. Du får altså ny teknologi og nye materialer i klassisk innpakning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rock'n'Roll for far og sønn

Helt nytt av året er Rodenstocks Rock Star Baby-kolleksjon. Det er Tico Torres, trommeslager i Bon Jovi som står bak kolleksjonen, som per i dag består av tre ulike modeller i to farger. Det som er nytt med disse brillene er at de fås i tre størrelser; for små barn (6 til 10 år); ungdom (10-13 år) og voksne. Brillene er i plast, og linsene er i polykarbonat som skal tåle en støyt.

Se Rock Star Baby-brillene og flere andre av årets briller for far og sønn i bildespesialen under.

Solbriller til henne? Vårens store solbrilleguide finner du på kk.no

Wayfarer-lignende briller fra Polaroid, fås på Specsavers til 795 kroner. Foto: Produsenten
De originale Wayfarer-brillene er fra Ray Ban - og i år har de blitt nye - inni innfatningen, som fås i en rekke spreke mønster. Pris: 1.250 kroner. Foto: Produsenten
... og utenpå for de aller mest vågale. Pris: 1.250 kroner. Foto: Produsenten
Rock Star Baby-kolleksjonen fra Rodenstock frontes av Bon Jovi-trommis Tico Torres fås i tre størrelser, for barn, unge og voksne. Foto: Produsenten
Rock Star Baby-brillene koster 1.450 kroner. Foto: Produsenten
Moderne vri på gammel klassiker: Plastpiloter fra D&G til 1.590 kroner. Foto: Produsenten
Sporty fra Adidas, i modellen Abasto. Pris: 1.150 kroner. Foto: Produsenten
Skisesongen er ikke helt over, og dette paret "The Shaka" fra Quicksilver får du til 1.395 kroner på Specsavers. Foto: Produsenten
Pilotbriller fra Polaroid; 295 kroner på Specsavers. Foto: Produsenten
Klassiske briller fra Persol - brillemerket som ikke setter merket sitt på noen modeller - men kjennetegnes av den lille pilspissen foran. Pris: 1.900 kroner. Foto: Produsenten
Pilotbriller går sjelden av moten. Disse er fra Porsche design og koster 3.780 kroner. Foto: Produsenten
Rodenstock har bladd i arkivene og produserer nå gamle modeller i nye moderne materialer. Dette paret er ditt for 1.750 kroner. Foto: Produsenten


Les også: Barn må være ekstra påpasselige med solbriller.

Gjør et brillekupp

Synes du brillene i bildespesialen er for dyre? Billigbutikkene er raske på labben, og det finnes kopier eller inspirerte modeller fra femtilappen. La deg inspirere av bildespesialen - og ta turen til H&M, Gina Tricot, Pieces, Cubus eller lignende for briller til en brøkdel av prisen.

Alternativt kan du også lete på nett, der en gunstig dollar- og pundkurs gir deg merkevarer til en rimelig penge. Sjekk denne artikkelen for tips til nettbutikker vi vet fungerer.

Les også: Få vårens varer til kuppris