Skuddsikker luksus

Mørkt treverk, glitrende lysekroner og myke tepper. Og diskresjon… vi har tatt en titt på Hotel Bristol i Oslo.

I ukene fremover vil vi besøke hovedstadens største hoteller, i jakten på uhørt luksus. Denne uken besøker vi Hotel Bristol, og deres skuddsikre Dronning Anna Katarines og Kong Christian IV's suite. Tidligere har vi sett på Grand Hotels Milleniumssuite og Hotel Continentals Royalsuite. Neste uke går turen til ett av de andre store Oslo-hotellene.

Mellom statsmaktene

Rosa murpuss og irret kopper omkranser inngangen.
Rosa murpuss og irret kopper omkranser inngangen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Oslo Tinghus ligger i "bakgården". Regjeringskvartalet og Stortinget residerer et steinkast unna, og Akersgata finner du i passende lunsjavstand. Hotel Bristol er definitivt situert midt i maktens smørøye i Oslo. Det er også velkjent at hotellets spisesteder og barer jevnlig frekventeres av de mektige menn og kvinner. Akkurat hvem som legger turen innom, må du imidlertid finne ut ved selvsyn. Det er nemlig en del av hotellets praksis å vise diskrésjon overfor sine celebre gjester.

- Vi ønsker å sikre de besøkende et privatliv. Vi går derfor helst ikke ut med hvem som bor og har bodd her, dersom det ikke gjelder offisielle besøk, sier salgs- og markedssjef Ingrid Eide.

Hun kan imidlertid fortelle at VG har et "fast" redaktørbord i Bibliotekbaren, og hevder at de store forlagshusene med deres forfattere er trofaste brukere av både hotell- og restaurantfasiliteter. Under vår lille rundtur så vi også et par kjente fjes. Frp-kronprins, Terje Søviknes, pratet ivrig i mobiltelefonen utenfor konferansesalen, og i et "chambre séparé" i Bristol Grill ble Ingrid Bjørnov intervjuet.

- Vi mottok også en forespørsel i forbindelse med Pavarottis opphold i byen i 1999, avslører Eide. Dessverre hadde suitene da tepper på gulvene, og det matchet ikke tenorens krav…

Ti suiter å velge blant

Hotellet ble først satt i drift i 1920 og er tegnet av arkitekt F. Rahn. I sin tid var det Norges eneste hotell med varmt og kaldt vann på samtlige værelser. Olav Thon har siden 1975 hatt aksjemajoriteten i selskapet. Bristol kan by på ti suiter. Seks av dem finnes i hotellets nybygg som stod ferdig i mars 2000. I denne delen kan gjester sikres både full diskresjon og full sikkerhet. Du kan komme i bil og slippes direkte inn via hotellets diskre inngang i Rosenkrantzgate. Herfra går det heis rett opp i syvende etasje, hvor tre av de nye suitene befinner seg. Hele etasjen kan låses av og overvåkes med videokameraer både i gangene og utenfor dørene. Den store suiten er utstyrt med skuddsikkert glass, og på ett av etasjens dobbeltrom kan myndige sikkerhetsvakter installere seg med full kontroll via monitorer.

- Dalai Lama og hans følge var de første som tok i bruk etasjens fasiliteter under sitt offisielle besøk i Oslo i mai i fjor, forteller Ingrid Eide.

Eget kjøkken

Hotellets, og kanskje Oslos, sikreste hotellsuite er omkring 60 kvadratmeter stor. Suiten er ny og elegant, men du vil neppe overveldes av luksus. Mest spesielt er kanskje det faktum at du her får et eget kjøkken! Kanskje er ikke det å stå over grytene hva man helst ønsker seg under kostbare hotellopphold, men selvsagt er det en tanke bak det hele:

- Kjøkkenet er nok ikke mye brukt av våre vanlige gjester, men for spesielle besøkende med andre mattradisjoner kan det være greit, forteller Eide. Om gjestene også vil at oppholdet skal være helt konfidensielt, kan egne kjøkkenfasiliteter være praktisk.

- Det er selvsagt mulig å leie kokk, bekrefter resepsjonssjef Hanne Linderud.

Kjøkkenet er holdt i en nostalgisk stil med kremfargede og antikkbehandlede dører. Utstyret er imidlertid moderne nok: Innebygget komfyr og kjøleskap, keramisk koketopp og ventilator i børstet stål. Og selvsagt benkeplater i eksklusiv, polert marmor.

Kongelig interiør

Salongen i en av de nye suitene.
Salongen i en av de nye suitene. Vis mer

Ombyggingen av hotellet er tegnet av Derlick Arkitekter AS og utført av Veidekke. Interiøret er besørget av danske Lysberg, Hansen & Therp, kongelige danske hoffleverandører. Her er det parketter og knyttede tepper på gulvene, duse tapeter, gulldekorerte møbler og marmor på både bordplater og bad. Sengene er dekket av lekre sengetepper i stripet silkedamask, og når du ankommer finner du selvsagt tykke badekåper pent dandert ved fotenden. Badene er for så vidt ikke spesielt overdådige. Riktignok er det marmor her og der, men ut over det ser de ikke annerledes ut enn bad du finner hjemme i mange norske hjem. Heldigvis har hotellet valgt å legge inn to vasker på hvert bad. Det vil nok glede mange som er vant til mer kummerlige forhold fra hjemmefronten.

En hyggelig detalj er at hvert rom er utstyrt med en egen gjestebok. Her kan du lese hva tidligere gjester har skrevet om sine opphold, og selv legge igjen skriftlig bevis på at du faktisk har bodd akkurat her.

- Gjestebøkene blir ikke sensurert, beroliger Ingrid Eide.

Praktisk eleganse

Administrerende direktør, Øivind Larstorp, forteller at valget av stil og størrelse er bevisst.

- Vi vil heller ha suiter som kan brukes hele tiden, enn store luksussuiter som koster så mye at de stort sett står tomme.

Det forklarer de praktiske løsningene som er valgt for den store suiten i sikkerhetsavdelingen. Den har nemlig to inngangsdører, to bad, to soverom, ett oppholdsrom med kjøkken og salong, og ett oppholdsrom med spisestue og salong. Med sov og bad i hver ende og en dobbel dør mellom oppholdsrommene, kan den store suiten deles i to mindre. Den ene med kjøkkenkrok og bardisk, og den andre med spisestue.

Leier du den hel, må du legge frem åtte tusenlapper per natt. Leier du halvparten slipper du unna med halve prisen, det samme som du må betale for én suite i hotellets eldre del.

Moderne spa og mat med tradisjon

En bitteliten, kald kulp kan friste etter en tur i velværesenterets badstue.
En bitteliten, kald kulp kan friste etter en tur i velværesenterets badstue. Vis mer

Du finner verken boblebad eller svømmebasseng i suitene. Men i hotellets nye avdeling er det innredet et lite trimrom for gjestene, samt en egen spa-avdeling som også andre kan benytte. Her kan du bestille alle typer pleie av kropp og ansikt, og avslutte med romerbad, badstue og kanskje en rolig stund i hvilestolene i det stille oppholdsrommet.

Hotellet er først og fremst et forretnings- og konferansehotell, med plass til 500 deltakere i den nye konferansesalen, og med flunkende nytt utstyr for videokonferanser. Etter forretningene er avsluttet, kan deltakerne benytte seg av de fem forskjellige serveringsstedene. Hovedrestauranten er Bristol Grill, som også har egen inngang fra gaten. Innenfor resepsjonsområdet finner du Vinterhaven – med pianounderholdning store deler av dagen samt Bibliotekbaren, begge utstyrt med dype chesterfieldmøbler. Siste tilskudd heter Hambro´s Café og Conditori. Et lekkert sted i sort, krem og hvitt med kaffe og gode kaker fra prisbelønnede konditorer. Her er det også inngang fra gaten. Sene kvelder tilbringer et voksent klientell kanskje i Danserestauranten Bristol Night Spot?

Verdt pengene?

Utsikten er ikke spesiell på noen som helst måte. Skuer du ut over Oslos tak fra syvende etasje på Bristol, får du neppe samme romantiske vibrasjoner som om du befinner deg i en tilsvarende situasjon i Roma eller Firenze. Ikke kan du bevege deg ut heller – de nye suitene har ikke balkonger. Suitene i hotellets gamle del kan imidlertid tilfredsstille dette behovet.

Bristols suiter er verken prangende, overdådige eller spesielt eksklusive. Men vi kan tenke oss at luksusfølelsen kommer om du breier deg i himmelsengen iført de tykke badekåpene, tusler barføtt over dyre tepper eller slanger deg i salongens myke puter. Og trenger du av en eller annen grunn den beskyttelsen og diskresjonen som et opphold i syvende etasje kan sikre deg, er dette utvilsomt et godt valg i Oslo. Da er vel neppe prisen heller et viktig spørsmål for deg. For oss andre kan vi si at prisen virker riktig: 7.000 for en flunkende ny suite med to bad, to soverom og kjøkken høres ikke forskrekkelig ut. I hvert fall ikke om vi sammenlikner med byens øvrige alternativer. Og blir det for kostbart kan du altså halvere både størrelse og pris.

Vil du se flere bilder fra suiten og hotellet? Billedspesialen starter her.

Ut på tur?

Klar for et avbrekk? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.