Skrekkens pyramider

Knærne skjelver, jeg er likblek, svimmel og jeg angrer. Jeg sitter på toppen av den store Maya-pyramiden i Chichén Itzá.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

La det være sagt: Ingen bør reise hjem fra Mexico uten å ha sett på Maya-ruiner. Disse enorme og unike byggverkene imponerer selv de mest blaserte back-packere. Men du trenger ikke nødvendigvis å se pyramidene fra toppen.

Pyramidene er nemlig brattere enn du tror når du klatrer oppover trappene. Når du vel er kommet opp, og skal nyte utsikten, er det store muligheter for å få den store skjelven. Det ser ut som om trappa går rett ned. Selv valgte jeg å se resten av byggverkene nedenfra, etter min første pyramide-bestigning.

Over 3000 år gamle

Den største pyramiden ved Chichén Itzá. Foto: INGVILD KJØDE
Den største pyramiden ved Chichén Itzá. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Yucatán har mange ruiner å vise frem. Hvor skal vi starte? Har du tid og energi ligger hele Yucatán og venter – innen kjørbar avstand fra de fleste turiststeder. Her ser du restene etter Mayafolkets fantastiske byggverk. Et folk som skal ha trukket inn på Yucatán fra områder i Guatemala allerede 1.200 år f.Kr.

Dette er de mest kjente ruinene på Yucatán:

 • Cobá: En viktig Maya-by som ligger 47 kilometer inn i landet fra Tulum. I denne byen bodde det en gang 50.000 Maya-indianere. Ruinene ligger ved en stille innsjø, og er omkranset av jungel. Her kan du kombinere den historiske vandringen, med å se skilpadder, fugler og sommerfugler fra jungelen.

  På Cobá finner du den høyeste pyramiden på nordlige Yucatán. Fra toppen nyter du utsikten over kilometervis med jungel (hvis du tør.)

 • På vei hjem fra ruin-utflukten møtte vi denne solnedgangen. Foto: INGVILD KJØDE
  På vei hjem fra ruin-utflukten møtte vi denne solnedgangen. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

 • Tulum: Disse ruinene ligger 131 kilometer sør for Cancun. På toppen av havklipper, ligger eldgamle byvegger av hvit stein. Hovedattraksjonen er ”el Castillo” som ligger ut mot havet. Herifra nyter du utsikten både over det karibiske hav, og jungelen på den andre siden. Tulum er svært populært blant turister, og den beste tiden å besøke stedet på er om morgenen. Ta med badedrakt, og kombiner ruin-besøket med en tur på strendene ved siden av.
 • Uxmal: Ligger 74 kilometer fra byen Merida. Flesteparten av husene her ble bygd i den klassiske perioden, fra 600 til 900 e. Kr. Ruinene er temmelig ulike byggverkene på Chichén Itza, og ruinene ligger mye tettere enn ved de andre stedene. Her finner du blant annet en 30 meter høy pyramide med tempel på toppen, vel bevarte skulpturer og hus med terrasser og mange rom.
 • Chichén Itzá: Ligger 120 kilometer fra Merida. Dette er den best bevarte Maya-byen. Den ble bygd i perioden 600-900 e. Kr. Byen ble mer eller mindre ødelagt rundt år 1000, men bygd opp igjen fra 1100 til 1200 e. Kr.

  En vandring i Chichén Itzá er imponerende selv om du er omgitt av andre turister. Her ser du både høye pyramider, en brønn hvor de ofret unge jomfruer og en stadion bygd av stein. Den høyeste pyramiden har 91 trappetrinn på hver av de fire sidene, og pyramiden er bygd opp som en Maya-kalender. Et stykke borte fra de mest prangende ruinene, finner du den arkeologiske sonen, hvor ruinene er eldre.

 • Husk å ta med vann når du skal besøke ruinene. Helst bør du legge besøket utenom de varmeste timene på dagen. Mange av ruinene har gratis inngang på søndager.