Skrekkblandet fryd - 5 farlige

Noe av det mest spennende er de farlige villdyrene. Her er steder du kan få sjansen til å møte dem.

Gorillaer og moskusokser er farlige nok. Men vil du bli skikkelig skremt, må vel villdyret vise frem en fryktinngytende tannrekke. Her er stedene du kan dra får å finne disse dyrene, og andre ville kreaturer.

Sør Afrika – Krugerparken og hvithaien

Afrikas konge - løven.
Afrikas konge - løven. Vis mer

Få hadde vel trodd at hvithaien skulle bli et trekkplaster for turismen i Sør-Afrika, men hvis et nært møte med en av verdens mest dødelige skapninger er på ønskelisten er altså dette stedet. For rundt 1.000 kroner kan du leie en båt med haibur, lokkemat og guide. Når haien(e) nærmer seg får du muligheten til å bli senket ned under vann i et bur. Opplevelsen beskrives som fantastisk fryktinngytende. Sjansen for å se hvithaien skal være størst rundt False Bay og Gans Bay.

Et opphold i Sør-Afrika bør ikke avsluttes før du har avlagt Kruger nasjonalpark et besøk. Se ”the Big 5” – løve, elefant, leopard, nesehorn og afrikansk bøffel, i en av Afrikas største villdyrsreservater.

Nepal – Bengal tigere og nesehorn

Nepal er faktisk mer enn fjell-landskap og Himalaya. Chitwan nasjonalpark i Terai-regionen har subtropisk klima og er hjem til flere svært sjeldne dyresorter, deriblant Bengal-tigeren. Totalt i verden regnes bestanden av Bengal-tigerne til rundt 4.500, Chitwan nasjonalpark skal huse rundt 200 av disse. Om du ikke skulle få et glimt av den sjeldne tigeren kan nasjonalparken by på møter med asiatiske elefanter, neshorn og krokodiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adgang til parken koster rundt 60 kroner, det er også mulig å leie guide.

Norge – Havets ulv i Tysfjord

Spekkhoggersafari i Tysfjorden.
Spekkhoggersafari i Tysfjorden. Vis mer

Turister strømmer faktisk til Nord-Norge for å få et glimt av de store hvalene. Høsten er definitivt tiden for å få et glimt av orca – spekkhoggeren. Disse sort-hvite rovdyrene følger sildestimene inn Tysfjord i Nordland. (Ca. 8 mil fra Narvik.) Her kan du bli med på hvalsafari i perioden 20. oktober til 17. desember. For fire til seks timer på sjøen betaler du 650 kroner (400 for barn mellom fire og tolv år). Her kan du få mer informasjon om spekkhoggersafari.

Sommerstid er det mer hval i norske farvann. Flere selskaper arrangerer turer der du jakter på de store pattedyrene med fotoapparater fremfor harpun. I våre næringsrike sommerfarvann kan du treffe både spermasetthvaler, knølhvaler, vågehvaler og finhvaler, foruten delfiner og spekkhoggere. Andøya, Øksnes, Tysfjord – fra alle disse stedene kan du delta i hvalsafarier.

Australia – Fra kenguru til hvalhai

Trygg på avstand...
Trygg på avstand... Vis mer

Australia er et enormt land og dyrelivet er rikt. Bortsett fra nasjonalsymbolet, kenguruen, er nok forekomstene av krokodiller i innlandet og ulike typer hai langs kysten det folk flest forbinder med landet ’Down Under’. Ved Ningaloo-revet utenfor Australias vestkyst kan du imidlertid møte en helt annen skapning. Hvalhaien kan måle opptil 14 meter og få en vekt på over 18 tonn, et møte med denne giganten er mildt sagt storslagent. Bestill guidet båttur fra Exmouth, pris fra kr 200. På samme rev kan du også oppleve lekne delfiner, et utall sorter korallfisk og flere andre hvaltyper.

I Kakadu nasjonalpark i Northern Territory møter du den svært så farlige saltvannskrokodillen. ’Saltie’ som den kalles er større og langt mer aggressiv enn sin slektning ferskvannskrokodillen. Størst sjanse for et møte (skulle du ønske det) er i elvene South Alligator og Yellow Water. Det anbefales å holde seg til de guidede turene.

USA – alligator og bison

De er store på det meste i USA og det skulle ikke forbause oss om de også kan kreve inn tittelen for flest nasjonalparker i ett land. USA har nemlig hele 372 av dem. I Everglades nasjonalpark i Florida kan du se både den amerikanske alligatoren og den amerikanske krokodillen. Mens krokodillen er nær ved å bli utryddet har alligatoren nærmest blitt en symbol for Everglades og Florida. Alligatoren kan være farlig og det anbefales og holde en avstand på minimum fem meter. Det kan være verdt å merke seg at det i Florida er forbudt å mate alligatorer. Adgang til Everglades koster kr 40 per person.

På den andre siden av landet har bisonoksen fått en liknende symbolstatus. Dessverre sørget den intense jakten på 1800-tallet for at bisonoksen nå har blitt en sjeldenhet. Beste sted for å se den mektig prærievandreren er Yellowstone nasjonalpark. Adgang koster kr 250 for en familie i bil, eller 90 kroner for én person.