Skrekk og gru

Horror er en del av menneskets historie. Her både fra medisin og ren torturhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi lar oss mer enn gjerne forskrekke, forundre og forarge over vår egen rases overlegne evne til å skape grusomhet. Utallige museer er viet tortur, krig, mishandling og lemlestelse. Her er noen av dem.

Skrekk

Mest kjent for nordmenn er nok The Dungeons i London, kun 100 meter fra London Bridge Station. Dette museet byr på livaktige tablåer der forferdelige instrumenter og torturmetoder demonstreres. Her finner du pinebenker, halshugging og andre uhyrligheter fra 2.000 år med pinefull historie. Noe for enhver dårlig smak, cirka 11 pund for voksne og 7 pund for barn. Du finner også Dungeons i York, Edinburgh og Hamburg.

 • The Dungeons på nett
 • Også andre steder i Tyskland finner du tortur på museum. 500 kvadratmeter med historier, gjenstander og skrekk fra middelalder og heksejaktenes tidsalder kan du pine deg til å se i Ruedesheim.

 • Torturmuseum på nett
 • Italia har også sin hårreisende historie å vise til. I Kriminologisk museum i Roma, Museo Criminolgico, vises livaktige modeller blant annet av grusomme straffemetoder. For eksempel den beryktede jernjomfruen (iron maiden), en "kiste" med spisse tagger på innsiden ... Museet holder åpent alle dager unntatt søndag og mandag, og holder stengt i august.

 • Litt informasjon på nett
 • Gru

  Det er ikke bare som maktdemonstrasjon og straff menneskeheten har utviklet horrible instrumenter. I et prislønnet museum i Leeds, Thackray Museum, kan du oppleve grusomme syn, lyder og show, men nå fra tidligere tiders medisin. For eksempel kan du være med 11 år gamle Hannah som må amputere beinet etter en ulykke - en rekonstruksjon fra 1840. Ikke for deg med svake nerver. Åpent tirsdag til søndag, 11 til 17. Inngang for 4,4 pund for voksne og 3,3 for barn.

  Denne dingsen skulle etter sigende øke brystvolumet, og finnes nå på kvakksalvermuseet.
Foto fra museets nettsider.
  Denne dingsen skulle etter sigende øke brystvolumet, og finnes nå på kvakksalvermuseet.
  Foto fra museets nettsider. Vis mer

 • Thackray museum på nett
 • I Kvakksalvermuseet i USA er nok humorfaktoren større enn skrekken. Her kan du se utstillinger av tvilsomt medisinsk utstyr, som for eksempel brystforstørreren som opereres via en fotpumpe. Dette utstyret ble kjøpt av fire millioner kvinner i USA i 1976, og forårsaket ikke andre medisinske effekter enn blåmerker. Museet med lureriene åpner snart i nye lokaler ved vitenskapsmuseet i Minnesota.

 • Kvakksalvermuseet på nett
 • Død

  Verdens minste mumie. Det påstår de i alle fall om denne hjerteskjærende lille mumifiserte babyen som befinner seg på Museo de las Momias i Guanajuato Foto: Karoline
  Verdens minste mumie. Det påstår de i alle fall om denne hjerteskjærende lille mumifiserte babyen som befinner seg på Museo de las Momias i Guanajuato Foto: Karoline Vis mer

  Andre kulturer har ikke det samme forholdet til døden som man har i vesten. Det demonstreres med all mulig tydelighet i den merkelige lille byen Guanajuato i Mexico. Her fikk man et problem med sin overfylte gravplass, og løste det med å opprette et museum. Du tror det ikke før du får se det, men DinSide Reise har faktisk sett det selv. I Guanajuatos Museo de las Momias finner du velpreserverte døde av relativt nyere dato. De "ferskeste" døde så sent som på 70-tallet. Museet skryter også av verdens minste mumie, hjerteskjærende små barnelik, antakeligvis dødfødte eller døde like etter fødselen. Alle er opprinnelig gravlagt på det lokale gravstedet og har blitt mumifisert naturlig på grunn av de spesielle mineralene i jorden, og den tørre luften. Museet holder åpent alle dager fra 9 til 18.

 • Litt informasjon på nett
 • Merkelige museer på nett.

 • Tilbake til første del.

 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!