Foto: Tusenfryd
Foto: Tusenfryd Vis mer

Skrekk i fem dimensjoner på Tusenfryd

DinSide har testet - men ble vi skremt?

Publisert
Sist oppdatert

Hils på Carla Bauer - hovedpersonen i årets nye attraksjon på Tusenfryd: Nightmare.

Vi har fått en forsmak på Tusenfryds nye spøkelseshus, før skrekkopplevelsene rulles ut for befolkningen forøvrig helgen 12.-13. juni.

Ble vi skremt? Du kan lese våre kommentarer nederst i artikkelen.

5D mareritt

Nightmare er den første attraksjonen av sitt slag i Europa. Konseptet er utviklet av det belgiske selskapet Alterface, og det finnes allerede en versjon av dette hjemsøkte huset, i USA.

Det som er spesielt med dette nye spøkelseshuset, er effektene. Du ser film i 3D, blir utsatt for ytre påvirkninger i 4D - og deltar selv gjennom skyting, som blir den femte dimensjonen.

Historien bak

Ved inngangen blir du presentert for historien om den vakre skuespillerinnen Carla Bauer som forsvant mens hun var på filminnspilling på et slott i Transylvania. Og hva som skjedde med henne - se, det skal du få rede på underveis.

- Filmen er faktisk tatt opp på et slott i Romania, forteller Tusenfryds nyutnevnte direktør Bjørn Håvard Solli.

Solli har også vært på studietur til USA og testet attraksjonen der, i forkant.


Klar, ferdig, SKYT på alt som rører på seg ... Foto: Kristin Sørdal
Klar, ferdig, SKYT på alt som rører på seg ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Skyt

I tronsalen hvor resten av historien utspiller seg, får du tildelt en tronstol med tilhørende pistol. Du og de andre 24 deltagerne må spenne dere fast, og i løpet av den cirka 7 minutter lange "kjøreturen" blir podiet spunnet rundt flere ganger, og dere blir utsatt for effekter som vind som blåser deg i nakken, vann (blod) som spruter deg ned, røyk og rystelser i rumpa og leggene.

Oppgaven til alle i salen blir å skyte på alle truende elementer, enten i lufta eller på skjermen. Attraksjonen har også et konkurranseelement i seg, da resultatlisten med skytterresultatene blir presentert på slutten - i rangert rekkefølge.

Årets mest vannvittige berg- og dalbaner

Åpner lørdag 12. juni. Foto: Kristin Sørdal
Åpner lørdag 12. juni. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Mer morsom enn skummel

Ble vi skremt? Nei, vi må si at vi ble på langt nær skremt av opplevelsen på Tusenfryd - og ikke fikk vi mareritt av opplevelsen påfølgende natt, heller. Men joda, vi skvatt godt av de uventede momentene underveis - som av blåsingen i nakken og vannspruten. Men vi skvatt mer av at vannet var kaldt, enn av at det kom noe uventet på kroppen.

Vi hadde også problemer med å følge historien, på grunn av støyen fra skytingen.

Vi hadde forventninger om en mer skremmende og livaktig opplevelse, men moro var det jo. Og 11-års grensen tatt i betraktning er det kanskje skremmende nok - på en morsom måte.

Du får poeng etter fulltrefferne med skyteren underveis - og på slutten presenteres alle med bilde og poengsum i rangert rekkefølge. Det er imidlertid vanskelig å få spøkelsesskytingen til å bli presisjonsskyting, da det er vanskelig å skille din røde laserprikk fra de 24 andre laserprikkene fra de øvrige deltakerne.

Totalinntrykk: Morsomt nok om du likevel befinner deg på Tusenfryd, og et alternativ for deg som kanskje ikke er super-høydesterk og helst holder deg unna de villeste attraksjonene. Men ikke forvent det samme adrenalin-rushet eller magekriblingen som i eksempelvis Thundercoaster eller Hoppe-froskene ... Men kanskje det er det du aller helst vil slippe?

Det er mye bra med å besøke familieparkene utenfor høysesongen: Kupp lavsesongen!

Om attraksjonen:

Sted: Tusenfryd
Aldersgrense: 11 år.
Øvrige forbehold: Personer med disse problemene bøpr ikke kjøre: Hjerteproblemer, epilepsi, høyt blodtrykk, rygg-, nakke- eller benskade, nylig operert eller syke og gravide.
Når: Parken har sommeråpnet, og med unntak av 11. og 17. juni har nå parken åpent hver dag i sommer, tom. 22. august. Deretter helge- og høstferieåpent tom. 10. oktober.
Pris: Priser varierer med sesong. Høysesongpriser hele juli og (nesten) hele august. Det er også rimeligere å kjøpe billett på nett, i forhold til ved inngangen. Høysesongpriser: 360 kroner for alle over 120 cm. (nettpris 339 kroner), 290 kroner for alle mellom 95 og 120 cm (nettpris 275 kroner), og alle under 95 cm. går gratis.

Slik takler du familieparken:

 • Velg lavsesong om mulig - det er billigere og mindre trengsel.

 • Merk at du f.eks. hos Tusenfryd får billigere billett om du bestiller på nett - og du slipper å stå i den laange køen for å kjøpe billett når du kommer frem. Det er en egen inngang for dem med nettbilletter.

 • Kom tidlig. Møt opp før de store hordene kommer. Alle er mer opplagte, og det er ofte mindre folk tidlig på dagen.

 • Ha med forfriskninger. Det blir dyrt å kjøpe forfriskninger som drikke og mat til en familie på fire, i alle fall når man allerede har betalt over tusen kroner i inngangspenger. Ha med drikke fra butikken, og gjerne en brødskive og frukt. Kaffe til mor og far, og kanskje en sjokoladebit til kaffen eller til brusen. Her er det gode penger å spare!
 • Ta med piknikteppe eller noe å sitte på, det kan være trangt om de få sitteplassene som finnes, i alle fall i høysesongen på de mest populære familieparkene.
 • Styr unna butikkene. Suvenirsjappene inne på familieparken er full av fristelser, i alle fall for de mindre barna. Styr unna, for familiefredens skyld. Dette er ofte ikke den billigste butikken i byen, i alle fall når du ikke hadde tenkt å fornye bamseparken i utgangspunktet ...
 • Størst er ikke alltid best. Og det kan være leit når parken stenger eller dere må gå før dere har rukket over alt dere hadde tenkt ... Med en mindre park er det i alle fall overkommelig å få sett og opplevd alt i løpet av dagen. Så slipper man å deppe over det man ikke fikk sett når dagen er over.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer