Skreddersydde opplevelser

I Thailand venter syersker, kokker og et smilende folk for å gi skandinaver skreddersydde opplevelser, men ta med noen tips på veien. Tekst: Tove Andersson

Her er det flytende servering fra en klassisk Longtail-båt i Krabiprovinsen, Poda island. Foto: Colourbox.com
Her er det flytende servering fra en klassisk Longtail-båt i Krabiprovinsen, Poda island. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thailand er et av nordmenns favorittreisemål utenfor Europa. Og herfra kommer "ingen" hjem uten silke i kofferten. Skreddersydde dresser, kjoler, vester, skjorter, stoff i metervis, trekk til sofaputer, duker, gardiner og sjal. Koffertens størrelse er den eneste begrensningen for hvor mye vi pakker med oss hjem fra ferien.

Halve ferien har gått med i prøverom. Hver søm sjekkes, forandres og perfeksjoneres til den ligner på bildet i en av de femhundresiders katalogene.

At ikke vi nordboere ligner på bildet i katalogen, er en annen sak. Resultatet kan lett bli litt for korte kjoler og stive krager, men det er tross alt ekte silke, det står det i alle fall på etiketten.

Thailand er ekspert på etikettproduksjon. Kjente merker, Adidas, Nike, Versace florerer, piratkopierte spill, CD, DVD, vellagde, men akk, så uoriginalt.

Les også: Jakter på piratkopier i tollen

Kulinariske opplevelser

Phuket er knyttet til fastlandet ved Sarasinbroen og tar i mot horder av turister årlig. Øyene utenfor er yndede utfluktsmål og Patong, fire mil fra flyplassen er kjent for sitt livlige natteliv. Her finnes også roligere strandområder og kulinariske opplevelser av de sjeldne.

Tom yam Kung. Suppe med reke.
Tom kha gai. Kokosmelksuppe.
Vanndammer på tungen. Uten chilli, may say prik.

Men, det skal prikke på tungen.

Mat under bambustak. Mat på hjul. Grønnsakmarkeder. Frityrstekte insekter med dip. Nattmarkedet med hummer, skjell og kjempereker. Man peker på hjerteskjellene i hvitløk, ting med og uten øyne. Et akvarium. Fiskemarkedet på Krabi er en opplevelse, forteller de som har tatt båtturen ut.


Kan ta kokkekurs

Heidi Bengtson er kokk, og har oppdaget det kulinariske Thailand. Foto: Michael Sindhu
Heidi Bengtson er kokk, og har oppdaget det kulinariske Thailand. Foto: Michael Sindhu Vis mer


Et ekte thaimåltid skal bestå av søtt, surt, salt, bittert og sterkt. Matinteresserte kan melde seg på kokkekurs. Hemmeligheten bak det thailandske kjøkkenet er først å finne ingrediensene, deretter å smake seg fram til en harmonisk smak med det lille ekstra.

Det ambulerende kjøkkenet der du nettopp bestilte kylling og saus i en pose-to-go, er på vei nedover gata. Du løper etter. Chilien var av det tøffe slaget. En slurk av det lokale ølet, Singha, forverrer tilstanden. Stekt banan og kokossaus er redningen.

Les også mattesten: Fjordland ligger definitivt ikke i Thailand ...

Før og etter måltidene

Dykking fra båt er spennende, men be gjerne om å få se båten først - og sørg for at det er nok tid til å dykke eller snorkle ettersom du kanskje havner på en eller flere suvenirstopp. Suvenirstopp er ikke så dumt, for du kan få fine digitale minner.

Nasjonalsporten thaiboksing er basert på en gammel kampteknikk og kanskje noe for spesielt interesserte, men ikke så brutal som det ser ut ved første øyekast, har jeg latt meg fortelle.

Mulig jeg er ei pyse, men når jeg ser menn flagre med pengebunter, enten det er hanekamp eller boksing, grøsser jeg.

Balansegangen

FAKTA:

Visum: nei (kun for langtidsreisende over 30 dager)

Sesong: Tørrere klima fra desember. Regntid fra mai-november.

Valuta: Baht. Flere minibanker, men de kan være upålitelige, så ha alltid noe cash.

Fly: Charter fra kr.5.500 Man kommer også til Phuket fra Bangkok. Flere avganger daglig.

Helse: bruk gjerne røkelse mot insekter på rommet. Apoteker har godt utvalg, også i toalettsaker og myggmiddel. Ingen påbudt vaksinasjon, men reisende bør vaksinere seg mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt. Vær oppmerksom på råd vedrørende små barn.


Vi smiler fåret, for hvor behagelig er det egentlig å bli massert i stive skuldre av en fattig medsøster mens man sitter på en barstol med paraplydrink?

Balansegangen er skjør mellom hva som er greit der du kommer, og hva som er greit for deg. Fotmassasje og lakkering av neglene er vanlig på stranden. Opphevingen av den private og offentlig sfære er uvant for en nordmann. Skjult i skyggen av en solbrent tysk, engelsk eller skandinavisk vom, sitter nydelige jenter med erfaringer som kan få deg til å rødme over dine landsmenn, men kanskje akkurat derfor skal du unne deg litt thaimassasje, anbefalt gjennom reisebyrå, hotell eller turistinformasjonen.

Frisør, barberer, make-up, kropps - eller ansiktsmassasje, negleforsterking og fotsoneterapi er av opplevelsene man bør unne seg, paraplydrink eller ei.

Å forholde seg til urettferdighet, prostitusjon og barnearbeid er en del av turistenes dilemma. Kunsten å sette grenser er lurt å pakke aller øverst i kofferten.

Les også: Slår ned på sex-salg i Thailand

Anbefales ikke

Mitt reisefølge har forsvunnet. Det er midnatt, vi satt på en bar nær hotellet da han fikk for seg at han skulle inn i et lugubert verksted. Utenfor sto noen spinkle gutter med tatoverte overkropper og en rusten motorsykkel med hodeskalle.

Det anbefales ikke. Tatovering skal utføres med riktig utstyr, farger som holder og uten styrkedrikk innabords.

Mitt reisefølge vendte tilbake i gryningen. Guttedrømmen var oppfylt. Jeg fatter ikke hva voksne menn skal med en indianer, Skipper’n eller Marilyn på overarmen, men den er i hvert fall skreddersydd, drømmefangeren.

Buddhistmunkene bør du ikke berøre, om du er kvinne. Foto: Colourbox.com
Buddhistmunkene bør du ikke berøre, om du er kvinne. Foto: Colourbox.com Vis mer


Og advarslene skal nok ikke stoppe der heller: Leie av motorsykkel er ikke å anbefale på grunn av ulykkesfaren. Obs: venstrekjøring.

Majestetsfornærmelse gir deg fengselsstraff. Vokt deg for å berøre en buddhistmunk – om du er kvinne. Man håndhilser ikke, kaster ikke sneiper på gata - og man smiler, selv når man klager på noe. Flere gode råd i listen under:

Gjør/gjør ikke:

 • Vær avslappet i alle situasjoner og ikke vis sinne.
 • Tildekk skuldre og knær ved besøk i tempel.
 • Sjekk at det er i orden å ta bilde av religiøse symboler.
 • Ikke pek.
 • Ta av skoene i private hjem og sitt ikke med fotsålene mot andre.
 • Noen seter på offentlig transport er reservert munker.
 • Besøkende skal ikke ta initiativet til å hilse på thai-vis.
 • Hodet er hellig, og kongefamilien skal ikke kritiseres eller gjøres narr av.
 • Badetøy benyttes til bading.Toppløs soling er respektløst.
 • Å kysse er privat og klemming er uvanlig.
 • Ikke kjøp suvenirer som inneholder deler av ville dyr.
 • ECPAT- End Child Prostitution, Child Pornography and trafficking in Children for sexual purposes, er ett av tiltakene for økt bevissthet blant tilreisende.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer