Skræmt no?

Hekser og spøkelser, kom fram! Det er klart for Halloween-feiring 31. oktober.

Publisert
Sist oppdatert
Fra Village Halloween Parade.<br />
<I>Bildet er gjengitt med tillatelse fra Village Halloween Parade. Foto: © 1998 Mariette Pathy Allen</I>
Fra Village Halloween Parade.
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Village Halloween Parade. Foto: © 1998 Mariette Pathy Allen Vis mer
Fra Village Halloween Parade.<br />
<br />
<I>Bildet er gjengitt med tillatelse fra Village Halloween Parade. Foto: © 1993 Elijah Cobb</I>
Fra Village Halloween Parade.

Bildet er gjengitt med tillatelse fra Village Halloween Parade. Foto: © 1993 Elijah Cobb Vis mer

Halloween – eller allehelgensaften som det heter på norsk – er en feiring vi kanskje først og fremst forbinder med USA, men denne dagen feires over hele verden. Allehelgensaften ble fra gammelt av regnet som en spesielt farlig natt – da det i tidligere tider var knyttet en del overbevisninger om overnaturlige hendelser akkurat denne natten.

31. oktober markerer også overgangen til vinteren, og man trodde at hekser og onde ånder flakket omkring på jorden denne kvelden og narret menneskene for å markere sesongen for redusert sollys. Man tente bål, ofret søtsaker og kledde seg ut som åndene, for å unngå demonisk forfølgelse.

 • Mer om Halloweens opprinnelse kan du lese i denne artikkelen
 • New York

  Denne dagen feires over hele verden, men USA er kanskje spesielt kjent for sine Halloween-tradisjoner. Her er det gresskar, trick or treat, kostymer, usalige sjeler og store mengder godterier.

  Village Halloween Parade i New York har ord på seg for å være verdens største og heftigste Halloween-feiring, med over 1 million bivånere og 20.000 behørig utkledde parade-deltakere. Årets feiring er den 29. i rekken, og tema for 2002 er ”play” – eller lek som det blir på norsk. Her blir det musikk, dans, kostymer og moro fra klokken 19, 31. oktober.

  Nettstedet world-party.com har kåret denne festivalen til verdens 34. beste fest.

 • Mer info på festivalens hjemmeside.

  Hekser og døde

  Også andre steder i verden feirer man Halloween, enten på selve allehelgensaftenen eller i løpet av dagene i forkant.

  I byen Chalendrey i Frankrike arrangeres heksefestival 26.-27. oktober. Her går man vekk fra den rent kommersielle feiringen som mange vil si preger USA – og også Norge i den senere tid – og man søker tilbake til merkedagens opprinnelse. Det blir dans til daggry, skremmende filmer, ansiktsmaling og utstillinger.

  I Mexico feirer man de døde i perioden 31. oktober-2. november. Her er skjeletter utkledd som musikere, bruder eller kanskje drukkenbolter. Noen av de beste stedene å ta del i denne feiringen i Mexico, er San Lucas Xochimanca, Nativitas, Mixquic og kanskje spesielt Oaxaca.

 • Les mer om middag med de døde i Mexico
 • Aktiviteter i Oslo

  I Oslo markeres Halloween blant annet med utstillingen Gresskar og Halloween – Grøss og gru i Botanisk hage. Her blir det selvsagt utstilling av forskjellige frukter i gresskarfamilien, og det blir muligheter for å smake og få oppskrifter på gresskar-retter. Men det blir også høytlesning av spøkelseshistorier, lykteverksted og ”skrekk-kabinett” – til grøssende gru og glede for barna. Det blir også kåring av Norges største gresskar 2002.

  Utstillingen holder åpent 26. oktober-3. november.

 • Mer informasjon om utstillingen på Botanisk hages internettsider.
 • Det arrangeres også spesielle Halloween-fester – for eksempel på Galleriet Nattklubb i Oslo både 1. og 2. november.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer