Skottlands slottsrute

Slottsruten i Aberdeen og Grampain byr på alt fra ruiner til gigantiske slottsanlegg med spir, arker og store parkanlegg.

Publisert
Sist oppdatert
Fyvie Castle <I>Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board</I> Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board
Fyvie Castle Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Dette området har den største slottstettheten i Storbritannia. Med mer enn 70 slottsbygninger og ruiner i det Grampian Higlands, er det nok å se på. 11 av dem ligger inne i en merket slottsrute.

Slottsruten

Fyvie Castle
Slottet var en gang en kongelig base, en av en kjede festninger som gikk gjennom middelalderens Skottland. Slottet med fem tårn, har sine eldste deler fra 1300-tallet. En flott malerisamling, våpen og rustninger er utstilt. Åpent mellom mars og oktober, lørdag til onsdag. Daglig mellom 29. juni og 1. september. Parken kan du besøke hele året mellom halv ti og solnedgang.

Tolquhon Castle
En ruin av et slott hvis eldste deler er fra 1420. Slottet hørte til Forbes-familien. Det er åpent daglig fra april til september, og lørdager og søndager fra oktober til mars.

Haddo House
Egentlig ikke et slott, men et herskapshus, som står på gamle slottsruiner. Det ble bygget i 1732, og ombygget i 1880-årene. Huset og hagen er åpent fra 29. juni til 1. september daglig. Butikken og terommet er åpent 29. mars til 29. september daglig, og helger i oktober.

Delgatie Castle
Trappen opp i tårnet med 97 trinn er usedvanlig. De spesielle takmaleriene er også verdt en titt. Mer om slottet leser du her.

Corgarff Castle <I>Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board</I> Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board
Corgarff Castle Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Vis mer


Corgarff Castle
Vakkert restaurert slott fra 1537. Det spilte en viktig rolle under jakobitt-opprørene i 1715 og 1745. Siste militære formål var for engelske rødjakker som skulle forhindre whiskysmugling. April til september kan du besøke slottet daglig, mellom oktober og mars er det åpent lørdag og søndag.

Duff House
Et barokk herskapshus bygget mellom 1735 og 1742. Har blant annet et galleri som hører inn under Skottlands nasjonalgalleri. Holder åpent daglig mellom april og oktober, og torsdag til søndag mellom november og mars.

Huntly Castle
Slottet er også kjent som Strathbogie Castle, en ruin ved bredden til Deveron-elven. Rester kan dateres tilbake til 11-hundretallet. Merk spesielt de utskårne ildstedene og inngangsportalen. Åpent daglig fra oktober til mars. Stengt fredager mellom oktober og mars.

Craigievar Castle med Lonach Highlanders.<br />
<I>Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board</I> Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board
Craigievar Castle med Lonach Highlanders.
Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Vis mer


Craigievar Castle
Eventyrslott med tårn og spir i Aberdeenshire. Du kan besøke det for guidede turer, men ikke i grupper. Åpent fra 25. mars til 27. oktober, torsdager til mandager. Området rundt er åpent hele året mellom halv ti og solnedgang.

Leith Hall
Et skotsk familie-hjem som kan vise varierte interiører, dekor og militæreffekter. Adgang onsdag til søndag mellom 25. mars og 27. oktober. Hagen kan du se hele året mellom halv ti og solnedgang.

Kildrummy Castle
Ruinene av et slott fra 12-hundretallet. Bygningsplanen er fortsatt lett å se med hall, kjøkken og kapell. Slottet er modellert etter et slott i Lyon i Frankrike. Åpent april til september, daglig.

Castle Fraser <br />
<I>Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board</I> Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board
Castle Fraser
Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Foto: Aberdeen and Grampian Tourist Board Vis mer


Castle Fraser
Bygget mellom 1575 og 1636. Slottet inneholder imidlertid også tidligere bygninger. Hallen blir regelmessig brukt til konserter og andre begivenheter. Stor park rundt slottet. Åpent fredag til tirsdag mellom 25. mars og 27. oktober. Daglig mellom 29. juni og 1. september.

Andre slott

For kjendisjegere er det kanskje spennende å vite at dronningens Balmoral ligger i området. Du kan besøke slottet fra 28. mars til 31. juli. Mel Gibson holder Dunnotar slott i Stonehaven som sin favoritt, og det er også brukt av Franco Zeffirelli i en produksjon av Hamlet. Slains Castle i Cruden Bay var inspirasjonen for Bram Stokers skrekkroman om Dracula.

Ekstern lenke:

 • Slottsruten på nett
 • Overnatting

  Flere steder kan du overnatte, selv om det er vanligst å få sove i hus ved slottene, og ikke i selve slottet. National Trust of Scotland har flere muligheter i sine slott i nord-øst. Slottet Leith Hall har overnattingstilbud i en leilighet i slottet. Det samme har Castle Fraser. Disse slottene har overnattingstilbud på området ved slottet: Crathes Castle, Craigievar Castle og Haddo House. Det private Balfluig vest for Aberdeen har også overnattingsmuligheter. Dette kan ikke besøkes av dagsturister. Fordyce Castle på nordkysten (nær Banff) har også tilbud til overnattingsgjester. Alle disse stedene må du selv sørge for maten.

  Alternativt kan du legge deg inn på luksuriøse hoteller i slottsstil. For eksempel på Ardoe House Hotel like ved Aberdeen. Tenk spir, tårn, skyteskår og Tornerose, og du er inne på hva som venter gjester her. På Kildrummy Castle Hotel bor du i et herskapshus, men har utsikt over slottsruinene med samme navn som hotellet. I Pittodrie House Hotel bor du i et herskapshus fra 1600-tallet - et av Skottlands historiske hoteller.

 • Mer om slottet, spøkelsene og vertskapet.

 • Bli med på en bilderundtur i Delgatie Castle.
 • Ekstern lenker:

 • Ardoe House Hotel

 • Kildrummy Castle Hotel

 • Pittodrie House Hotel

 • National Trust of Scotland

 • Fordyce Castle
 • Tilbake til innledningen
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer