Skottland satser på stjernene

- Vi holder oss til nordlyset, sier Innovasjon Norge.

Nordlys over Ersfjorden, Kvaløya. Foto: Bjørn Jørgensen
Nordlys over Ersfjorden, Kvaløya. Foto: Bjørn Jørgensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skottland ønsker altså å bruke den flotte stjernehimmelen som et lokkemiddel for turistene. Visit Scotland planlegger å lage flere såkalte "dark-sky parks" der turistene vil kunne oppleve stjernehimmelen på sitt beste, skriver Guardian.co.uk.

Initiativet kommer i forbindelse med at 2009 er Det internasjonale året for astronomi - og Skottland regnes som et av de beste stedene i verden å kikke på stjernene. Dette er fordi det finnes mange øde steder uten kunstig lys i Skottland. Og skottene har tro på at stressede byfolk ønsker å komme og oppleve stille netter under stjernene. Faktisk bor halvparten av jordas befolkning i byer, og lysforurensing er et økende problem.

- Nattehimmelen kan bli like viktig for turismen som landskapet, uttalte en talsmann for Visit Scotland.

Hva med Norge?

Hvis Skottland er et bra sted å kikke på stjernehimmelen, hva er ikke Norge da? Vårt landstrakte land er enda mer øde enn Skottland. DinSide ringte Innovasjon Norge, som styrer med norsk reiseliv, for å høre hva de mente om stjernesatsingen til Skottland.

- Nja, jeg tror ikke dette er den helt store slageren. Stjernehimmelen kan man se overalt , noen steder bedre enn andre, selvsagt. Men jeg holder heller en knapp på nordlyset som turistmagnet, sier Per Arne Tufte, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge.

- Vår satsing på nordlyset trekker nok flere enn denne stjernesatsingen vil gjøre.

Nordlyset er imidlertid heller ikke et særegent norsk fenomen. Det kan sees mange andre steder i nord - Canada, Alaska og Sibir, for eksempel.

- Vår fordel er golfstrømmen, som gjør at det ikke er like kaldt hos oss som for eksempel i Canada. Det går an å stå ute og vente på nordlyset uten at du fryser fast, sier Tuftin.

- Har dere merket noe til Johanna Lumley-effekten, etter hennes program om nordlys på BBC?

- Ja, absolutt. Spesielt har Hurtigruten og Norwegian merket en stor økning i pågangen fra briter.

Det er ikke så overraskende, for makan til norgesreklame har vi sjelden sett på tv. Les mer og se klipp fra filmen i saken: - Nå kan jeg dø lykkelig.

Hurtigruten har hatt god suksess med sin vintersatsing. Foto: Hurtigruten
Hurtigruten har hatt god suksess med sin vintersatsing. Foto: Hurtigruten Vis merVanskelig vintersesong

Vintersesongen er vrien for alle turistland - og Norge er inget unntak. Finnene gjør store penger på julenissen i Rovaniemi, mens Sverige har det originale ishotellet Ice Hotel i Jukkasjärvi. Denne høsten har Innovasjon Norge markedsført norske vinteraktiviteter både i inn- og utland.

Noen av aktivitetene som trekkes frem er kongekrabbefiske, hundesledekjøring - og selvsagt nordlysjakt.

- Hurtigrutens vintersatsing har vært vellykket, og har gjort at vinteresesongen deres ser ganske bra ut, sier Tuftin.

Hurtigruten arrangerer pakker der hundesledekjøring og kongekrabbesafari er noen av aktivitetstilbudene som venter passasjerene når de går i land i de forskjellige havnene.

Det er spesielt utlendingene som kommer til Norge vinterstid for å oppleve Kong Vinters rike. Innovasjon Norge håper at vi nordmenn etterhvert også oppdager mulighetene i eget land. Veldig mange av oss drar på skiferie i Norge, men er ikke klar over alt det andre man kan finne på - som å overnatte i ishotell, dra på isfiske, snøkite, dra på langskøytetur osv.

- Jeg får oppfordre dem som skal til en av skidestinasjonene til å få med seg noen av de andre aktivitetene som tilbys, sier Tuftin. De fleste av skidestinasjonene har nemlig et vell av aktiviteter som ikke krever ski.

Trenger du tips til vinteraktiviteter? Sjekk saken : Moro i vinterkulda.

Tror på økning

- Mange sier de kunne tenke seg å feriere i Norge, men når de skal bestille ferien, så velger de utlandet. Likevel, to av tre turister i Norge er nordmenn, men vi skulle gjerne sett at enda flere la ferien til eget land. Vi tror det kan skje nå på grunn av finanskrisen, sier Tuftin.

På nett: Dark Sky Scotland, International Year of Astronomy

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer