Skotsk fjell til salgs!

Den eldgamle MacLeod klanen har bestemt seg for å reparere familieslottet, og pengene til oppussingen skal de skaffe til veie ved å selge fjellet Black Cuillins. Prislapp – 130 millioner kroner.

De har fått stå i fred i omkring 60 millioner år, de gamle vulkanske toppene som danner fjellkjeden Black Cuillins i Skottland. Men når klansetet til MacLeod, Dunvegan slott, står i fare må drastiske midler tas i bruk. Nå skal fjellkjeden altså selges med en prislapp pålydende 130 millioner kroner.

Området er idyllisk, med gode fiske- og klatremuligheter.
Området er idyllisk, med gode fiske- og klatremuligheter. Vis mer

Skottlands vakreste til salgs


Dyrt? Kanskje, men det er ikke hvilket som helst fjell som har blitt avertert til salgs. The Black Cuillins regnes som et av Storbritanias flotteste fjell og MacLeod klanens salgsannonse har følgelig blitt møtt med ville protester. John MacLeod mener selv at han gjør det eneste rette:

- Det har vært en vanskelig avgjørelse, men jeg har ikke noe valg hvis slottet skal bestå, sier MacLeod på klanens nettsider. Å sette en pris på et så viktig kjennemerke er nærmest umulig, det er nesten som å sette en pris på din egen sjel.

Fjellets lovmessige eier

Nei, det har neppe vært lett. De fleste synes at 130 millioner er en latterlig høy sum. Men hvordan er det med eieretten på fjellet? De fastboende i området mener at fjellet ikke kan eller bør eies – være det seg av en eldgammel klan eller en styrtrik amerikaner. Det skotske parlamentet på sin side er forvirret:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- The Black Cuillins er en av Storbritanias flotteste fjellkjeder og det virker rart at det skal tilhøre en person. Hvis vi finner hjemmel for at fjellet ikke lar seg tilskrive MacLeod klanen kan vi få satt en stopper for dette, sier parlamentsmedlem Andy Wightman til nyhetsbyrået Reuters.

Lett å selge

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Området som skal selges strekker seg over 90 kvadratkilometer og består av 23 kilometer kystlinje, to lakseelver, et gårdsbruk, noen jakthytter og fantastisk utsikt. Megleren som har tatt hånd om salget, FPDSavills, mener at prisen er rimelig og melder at flere kjøpere allerede har meldt interesse. De fleste er av utenlandsk opprinnelse og kan ofte skilte med amerikansk aksent.