Skjønne severdigheter

Har du allerede handlet fra deg? Begge byene kan har langt mer enn butikker som bør lokke til et besøk.

Vasamuseet i Stockholm er fascinerende både for liten og stor.
Vasamuseet i Stockholm er fascinerende både for liten og stor. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For deg med sansen for vakre bygninger, sjarmerende bymiljøer og spennende attraksjoner, kan de skandinaviske storbyene gi mye valuta for pengene. Aller mest for øyet finner vi i Stockholm.

Sightseeing i Stockholm

Den svenske hovedstaden regnes av mange som en av Europas vakreste byer, og svenskene har mye å by på. Både for urbane sjeler, kunstinteresserte, deg som liker å vandre i fortiden, og deg som har med barna er det mye å finne. Med Stockholmskortet får du fri adgang til 70 museer og severdigheter... Det sier vel sitt om hva du kan vente deg.

For byvandreren er selve Stockholm en eneste stor severdighet. Aldri rammet av bomber i moderne kriger, og med en lang historie som en rik stormakt, har byen sitt å vise frem av arkitektur. Gamla Stan med sine smale gater har en sjarm vi ikke finner maken til i Norge, og kanalene setter sitt preg på byen og er mye av grunnen til at Stockholm gjerne kalles Nordens Venezia.

For historisk interesserte er det mye å fråtse i. Gamle bygninger i byens sentrum og på Skansen, mengder av slott både i og rundt byen, og det helt spesielle Vasamuseet. Det berømte krigsskipet Vasa fra 1628, sank rett til bunns på jomfruturen og ble reddet opp fra bunnslammet 333 år senere. Det preparerte skipet er nå satt sammen i museet som er bygget rundt det gigantiske fartøyet.

Reiser du med barn, er Stockholm en velsignet by. Skansen med sitt Zoo, akvarium, gamle hus og håndverk kan gjerne ta en hel dag. Like i nærheten finner du Gröna Lund med berg- og dalbaner og annen tivolimoro. Ute ved Skansen ligger også Junibacken hvor du kan reise gjennom Astrid Lindgrens verden. Leksaksmuseet er et av de største i Europa, hvor dere kan vandre blant modelltog, tinnsoldater og disneyfigurer. De fleste barn lar seg også fascinere av gull og glitter, og en tur innom Skattkammaren på Slottet vil tilfredstille selv den mest ivrige skattejeger.

Av kunstmuseer nevner vi spesielt Moderna Museet på Skeppsholmen. Ultraelegant arkitektur i superminimalistisk stil huser en av de mest spennende museer for moderne kunst. Dessverre har ikke det moderne bygget tålt den Stockholmske fuktigheten, og sliter med alvorlige muggangrep. Deler vil derfor være stengt i et års tid. Vil du se nordisk kunst fra slutten av 1800-tallet, kan malerprisen Prins Eugens Waldemarsuddes museum på Djurgården, være stedet.

Sightseeing i København

København er en spennende by å utforske, og kan by på dristige attraksjoner som Fristaden og Museum Erotica.

Nyhavn er et av de mest kjente landemerkene i København – kanskje sammen med Tivoli og Christiania. Det var faktisk her, i nummer 20, at Hans Christian Andersen skrev sine første eventyr i 1835. I dag er det et travelt område med restauranter og puber, og spesielt om sommeren er det hektisk med uteservering og folkeliv. I førjulstiden er det julemarked på Nyhavn, hvor du kan kjøpe gløgg og smultringer i små boder.

Fristaden Christiania er et annerledes tilskudd til de mer ”ordinære” attraksjonene i København. I år er det 30 år siden hippier slo seg ned i den tidligere militærforlegningen og skapte sitt alternative samfunn. Mer om Christiania kan du lese her.

København har en god del tilbud for barn – eller for den som er barnlig av sinn. Tivoli, Børnenes Museum på Nationalmuseet, Zoologisk Have (Danmarks nasjonale zoo), Dyrehavsbakken utenfor København, voksmuseum og Guinness World of Records museet. Mer om barnlige forlystelser i København kan du lese her.

Den lille havfruen - kjent og kjært landemerke i København.
Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen
Den lille havfruen - kjent og kjært landemerke i København.
Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen Vis mer

Den danske hovedstaden har en mengde museer og kultur å by på. Flotte ting å se er for eksempel Christiansborg, Latinerkvarteret, Kastellet, Christianshavn, Amalienborg og selvsagt Den lille Havfrue. Det skorter heller ikke på museer; Louisiana museum for moderne kunst som ligger 3,5 mil utenfor hovedstaden er populært; det samme er Tycho Brahe Planetarium, Nationalmuseet og Ny Carlsberg Glypotek. Er du interessert i øl, vil et besøk i Carlsberg besøkssenter kanskje være av interesse – smaksprøver er selvsagt inkludert. Porselensinteresserte bør avlegge Royal Copenhagen Welcome Center et besøk – og få innblikk i historie og hvordan det hele blir til.

Beste utsiktspunkt i gamle København finner du i Rundetårn, som er et observatorium anno 1642. En annerledes sightseeing får du med City Safari, som i juni, juli og august arrangerer sightseeing i forskjellige tema – på sykkelsetet.

  • Mat må vi ha - hvor smaker den best?
  • Se våre vurderinger i konklusjonen.
  • Tilbake til hovedartikkelen