Sikkerhetskontrollen på Gardermoen.
Sikkerhetskontrollen på Gardermoen.Vis mer

Skjerpet kontroll på norske flyplasser

Terrorangrepene i USA har lamslått en hel verden. Nå er det iverksatt økte sikkerhetstiltak på norske flyplasser.

Alle nordiske land har innført økte sikkerhetskontroller på sine flyplasser.

Utvidet kontroll på fire store

Mens sikkerhetskontrollen på Gardermoen har omfattet både innenlands- og utenlandsreisende, har andre flyplasser rundt om i Norge konsentrert sine kontroller om utenlandsreisende. Kun stikkontroller har blitt gjort av innenlandsreisende – med unntak av reisende fra Oslo.

Fra onsdag kveld er det imidlertid innført utvidet kontroll av reisende fra flyplassene i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim.

- Grunnen til at det er innført sikkerhetskontroller på disse flyplassene, er at de har utenlandstrafikk, og at det dermed er størst sjanse for at det er der det kan skje noe, sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartsverket, Merete Agerbak-Jensen. - Jeg vil understreke at det ikke har kommet konkrete trusler, men at vi heller vil være litt føre var, fortsetter kommunikasjonsdirektøren.

Gjennomlysning og detektor-sjekk

Hva innebærer så den utvidete kontrollen på de fire ovenfor nevnte flyplassene?

- Det innebærer at alle passasjerer på Værnes, Kjevik, Sola og Flesland får gjennomlyst sin bagasje, og at de reisende blir sjekket med detektorer, sier Agerbak-Jensen.

Det meldes også om økt overvåkning på øvrige flyplasser i Norge.

- Dette innebærer mer overvåkning, og at man følger mer med, uttaler kommunikasjonsdirektøren. Ved Gardermoen er det også innført ekstra beredskap og årvåkenhet, i tillegg til at politiet er mer synlig, sier Agerbak-Jensen.

Innenlandsreisende fra andre flyplasser enn Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim vil fremdeles ikke måtte gå gjennom sikkerhetskontroller før avreise.

Ikke kom fem minutter før avgang

Selv om disse sikkerhetstiltakene ifølge Luftfartsverket ikke skal medføre konsekvenser for de reisende, oppfordres likevel passasjerer som skal fra Trondheim, Bergen, Stavanger eller Kristiansand om å møte opp til riktig tid.

- Det er nok ikke dumt å møte opp i litt bedre tid, sier informasjon- og samfunnskontakt i Luftfartsverket, Petter Hellevik. Man kan ikke regne med å komme fem minutter før flyavgang og løpe rett på flyet – det går ikke når alle skal gjennom sikkerhetskontroll. Vi anmoder reisende om å sjekke med selskapet, sier Hellevik, som ikke kan utelukke forsinkelser når alle skal sikkerhetskontrolleres.

På ubestemt tid

Luftfartsverket kan ikke si noe om hvor lenge disse økte sikkerhetstiltakene vil vedvare.

- Tiltakene er her på ubestemt tid, og vi vurderer situasjonen løpende, sammen med flyselskapene og politimyndighetene, sier informasjon- og samfunnskontakt i Luftfartsverket, Petter Hellevik.

Relaterte artikler:

Enestående i verdenshistorien
Vil Internett aldri bli det samme?
Svindel i kjølvannet av katastrofen
Farlig håndbagasje
Frykter copycats
Vanskeligere å reise til USA
-IAA burde vært stengt
Ingen terror for norsk økonomi
USA-reisen: Dette kan du gjøre