Skitrenden i påskefjellet

Årets eneste tur på fjellet. Men hva skal du ha på deg, hva skal du stå på og hva skal du kjøpe? Hør tipsene fra ekspertene.

Til fredag starter vinterinnspurten med årets siste fjellfest. Påsken er en kjærkommen høytid, og lokker store deler av befolkningen til fjells til den sterke høyfjellssolen, og for å kose seg med god mat og drikke. Forrige uke tipset vi deg om hvor du fortsatt kan få hytter i fjellet, men har du tenkt på hva som er kult og in av utstyr og aktiviteter?

In og ut

Hva er egentlig kult å gjøre på fjellet? Hos Anton Sport snakket vi med Magnus Bakke for å høre hva det norske folk har brukt pengene på i år, og hva du kan forvente å se mye av i fjellet.

Magnus Bakke i Anton Sport.
Magnus Bakke i Anton Sport. Vis mer


- Ut i fra hva vi har solgt i år så er det soleklart at langrenn er det som er mest interessant for våre kunder. Det kan virke som at det er det som er den store trenden nå, siden langrenn har hatt en slik oppsving, forteller Bakke.

Den store taperen, skal vi tro Bakke og Anton Sport, er snowboard. Av alle merker er det kun de aller største som har opprettholdt sine salgstall. Alpint og telemark har opprettholdt de samme salgstallene og verken økt eller sunket spesielt.

Mats Pettersen i Skandinaviske Eventbyrå bekrefter denne trenden med at langrenn er i vinden. Han mener det rett og slett har med tiden vi er inne i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er helt klart at sunnhet og miljø er i farta. Derfor skal du fremstå som erkenordmannen med et friskt utseende og en sporty holdning. Da er det kult å komme på afterskien med nickers til 2.000 kroner og nøttefarge i huden, forteller Pettersen.

Langrenn er inn i år, men husk å kle deg riktig når du skal på langtur i påsken. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Langrenn er inn i år, men husk å kle deg riktig når du skal på langtur i påsken. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


I følge Skandinaviske har vi en blanding av en slags jappekultur og en type sunn gammel rotnorsk kultur som er i vinden.

- Det er helt klart mye kulere å være den som drar gullkortet med sjampanje på en afterski enn å være snowboarderen som drikker vodkabattery nå.

Hva som er in av utstyr går også i bølgedaler. For ti år siden var snowboard in, for fem år siden var twintip in. Alle disse er nå litt "over the hill", og dermed er det langrenn som står som nest på listen, i følge Pettersen.

- Hvis du vil se den typiske trenden for den norske påsketuristen er after-skien på Dr.Holms på Geilo stedet. Det er ikke overraskende at det er stedene hvor de mest pengesterke holder til, at trendene kommer tidligst, forteller han.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Severin suveren

Planlegger du lengre turer på langrenn i fjellet, bør du tenke på hva du har med deg i løypa. Og her må du regne med å pakke med deg i sekk.

- Synes du det blir tungt å bære kan du like gjerne holde deg hjemme, for man skal ikke tro man er uovervinnelig selv om man har gått mye på ski, forteller Bakke.

Når du skal kle deg på påskefjellet må du unngå bomull, forteller Bakke.

- Vi har stadig vekk kunder som kommer inn og skal kjøpe utstyr som forteller oss at de bruker vanlig bomullsundertøy når de kler seg til skitur. Dette er helt ute på viddene. Bomull er virkelig dårlig til skiturer, sier Bakke.

Ski

Hva slags ski foretrekker du? (Avsluttet)
Langrenn(54%) 255
Alpinski(27%) 129
Snowboard(19%) 88
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han anbefaler å bruke superundertøy i bunn, og så ullundertøy utenpå det igjen. Dette transporterer varme og fuktighet mye bedre, og gjør at turen din blir en helt annen enn hva den kunne vært hvis du måtte gå å fryse halve veien. For selv om sola varmer når du har den midt i mot, må du regne med både vind og skygge, og da blir det kaldt.

Utenpå dette igjen bør du ha en skalljakke som beskytter mot vind og vann. Da holder du deg varm og tørr hele turen.

For å få en god tur i fjellet forteller Bakke oss at du mest sannsynlig må beregne å smøre med klister. Smørefritt burde man virkelig ikke tenke på.

- Klister er jo den virkelige påskesmøringa. Råtten og våt snø gjør at du trenger skikkelig feste i bakkene. Det jeg anbefaler er å legge klister i bunn, gjerne universalklister, men å legge rød voks oppå der igjen.