Ski(t)billig i Slovenia

Vi holder en stav på Slovenia for deg som vil til utlandet og stå på ski for en rimelig penge.

Publisert
Sist oppdatert
Foto: Slovenia Tourism/J. Skok Foto: Slovenia Tourism/J. Skok
Foto: Slovenia Tourism/J. Skok Foto: Slovenia Tourism/J. Skok Vis mer


Visst er det herlig å skue utover de majestetiske alpefjellene for deretter å suse nedover bakkene i Val d'Isère eller Chamonix. Like herlig er det derimot ikke å betale over 40 euro (cirka 315 kroner) for et dagskort til bakkene. Det føles like surt å betale 150 kroner for en lunsj bestående av et par pizzastykker og en brus.

Ikke et vondt ord om verken Val d'Isère eller Chamonix. Skibakkene er mange og varierte, og anleggene er flotte.

Men hva sier du til å betale 25 euro (cirka 200 kroner) for et dagskort, og betale en hundrings for en treretters middag med vin? Høres det fristende ut? Da bør du dra til Slovenia.

Slovenia har i løpet av de siste årene blitt det hotteste "nye" landet å dra på skiferie til i Europa. Ikke så rart, når skiferien kan bli opptil 50 prosent billigere her enn i Alpene, hovedsakelig fordi det er så mye billigere med kost og losji. Du kan velge mellom 26 forskjellige skiområder, alle omtrent halvannen til to timers kjøretur fra flyplassene i hovedstaden Ljubljana, Trieste i Italia, og Klagenfurt og Graz i Østerrike. I dag kommer de fleste skituristene fra Storbritannia, Kroatia og Russland. Størstedelen av alpinistene er selvsagt slovenere.

Kranjska Gora


Det mest kjente skistedet i Slovenia er Kranjska Gora, som ligger i de Julianske alper nordvest i Slovenia, nær grensen til Østerrike. Kranjska Gora har til sammen 30 kilometer skibakker og 19 heiser, hvorav fem er stolheiser. Skibakkenes høyeste punkt ligger 1.215 meter over havet, mens det laveste er 800 m.o.h. Bakkene egner seg best for nybegynnere til viderekommende. De virkelig hardbarka alpinistene vil nok savne skikkelig utfordrende løyper. Dette senteret er mest populært blant barnefamilier og utlendinger (les: briter) som ikke er så stø på ski.

Ekstern lenke: Kranjska Gora

Foto: Slovenia Tourism/B. Kladnik Foto: Slovenia Tourism/B. Kladnik
Foto: Slovenia Tourism/B. Kladnik Foto: Slovenia Tourism/B. Kladnik Vis mer


Bohinj


Bohinj ligger ikke langt unna Kranjska Gora, altså nordvest i Slovenia. Det ligger to skianlegg like utenfor landsbyen. Det ene, Vogel, er stedet der de slovenske Elan-skiene testes, og byr på til sammen 18 kilometer traséer, åtte heiser og en taubane, og en høydeforskjell på nærmere 1.000 meter. Vogel har mer utfordrende bakker enn Kranjska Gora, 12 av dem defineres som "ekspertbakker".

Det andre skianlegget ved Bohinj, Kobla, har færre bakker og heiser enn Vogel, men til gjengjeld er bakkene mye lengre. Den ene heisturen er hele seks kilometer lang. Høydeforskjellen er nesten 1.000 meter på det meste.

Det tredje skianlegget ved Bohinj, Soridka Planina, er mest for familier. Anlegget består av tre heiser og seks nedfarter, og bakkene er ikke spesielt bratte. Høydeforskjellen er på maks 200 meter.

Ekstern lenke: Bohinj

Pohorje


Regionen Pohorje ligger nord i Slovenia, på grensen til Østerrike. Her ligger tre skianlegg - Mariborsko Pohorje, Kope og Ribnisko Pohorje. Mariborsko Pohorje er det største mest besøkte av de tre. Skisenteret har 40 kilometer traséer i alle vanskelighetsgrader, og en høydeforskjell på 1.000 meter. Hvert år avholdes et av kvinnenes verdenscuprenn her, Golden Fox Trophy.

Ribnisko Pohorje er et veldig lite skianlegg som egner seg best for barnefamilier, med seks kilometer løyper, to heiser, og 200 meters høydeforskjell. Kope er også forholdsvis lite, med bare åtte kilometer løyper, men syv heiser.

Foto: Slovenia Tourism/A. Fevzer Foto: Slovenia Tourism/A. Fevzer
Foto: Slovenia Tourism/A. Fevzer Foto: Slovenia Tourism/A. Fevzer Vis mer

Ekstern lenke: Pohorje


Krvavec


Krvavec ligger ikke langt unna Ljubljana, faktisk bare ti kilometer fra flyplassen. Skianlegget har til sammen 24 kilometer traséer, ti heiser, og en høydeforskjell på 500 meter. Seks kilometer av bakkene er ekspertbakker, resten egner seg best for nybegynnere og viderekommende.

Ekstern lenke: Krvavec

Dette er bare et utvalg av skisentrene i Slovenia. For mer info, gå til Slovenia Tourism.

>>BILDER fra Slovenia
>>Fakta om skiferie i Slovenia
>>Slik reiser du hit

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer