Skikunster fører til skader og dødsfall

Vågale ski- og snøbrettkjørere risikerer liv og helse når de driver med akrobatikk i bakken. Stadig flere blir alvorlig skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generelle skader blant skikjørere har blitt færre hvert år siden 70-tallet, ettersom skiutstyret har blitt bedre. Men alvorlige skader blir stadig vanligere, fordi flere skikjørere driver halsbrekkende akrobatikk i bakken, skriver Times Online.

Det er en gruppe kanadiske leger som har undersøkt omfanget av skiskader. De så på 24 studier fra ti forskjellige land, deriblant Norge, og fant at det forekommer stadig flere tilfeller av traumatiske hjerneskader og skader på nakke og rygg. Menn fikk oftere slike alvorlige skader enn kvinner, og snøbrettkjørere var mer utsatt for skader enn skikjørere.

Legene mener det er økt fart i bakken og akrobatiske hopp som er grunnen til at flere har fått alvorlige skader i skibakken. Rapporten fra Norge viste at snøbrettkjørere var tre til fire ganger mer utsatt for skader enn skikjørere. Den kanadiske rapporten viste at den samme gruppen hadde 50 prosent større sjanse for å få hode- og nakkeskader.

De kanadiske legene fant at det generelt sett er blitt flere hjerne-, nakke- og ryggskader blant skikjørere.

"Disse skadene kan føre til dødsfall eller alvorlige fysiske eller psykiske skader, og kan også resultere i en stor økonomisk byrde for samfunnet," skrev de i rapporten.

Unge menn mest utsatt

"Ski- og snowboardkjørere under 35 år hadde tre ganger større sjanse for å få hodeskader enn eldre kjørere, og mannlige ski- og snowboardkjørere hadde 2,2 ganger større sjanse enn sine kvinnelige motstykker til å få hodeskader."

"Det er bevist at bruk av hjelm reduserer risikoen for hodeskader med 22 til 60 prosent," konkludete rapporten, som ønsker at det skal oppfordres til sikrere bruk av skianlegg, og at kjørere skal få informansjon om hvordan de kan forhindre slike skader.

Kilde: Times Online

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!