Jo mindre cruiseskipet er, jo bedre blir du kjent med medpassasjerene. Her fra RCCLs Splendour of the Seas, som rett nok er et av de større skipene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Jo mindre cruiseskipet er, jo bedre blir du kjent med medpassasjerene. Her fra RCCLs Splendour of the Seas, som rett nok er et av de større skipene. Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Skikk og bruk på cruiseferie

Vet du hvilke regler som gjelder på et cruiseskip?

Cruise som ferieform blir stadig mer populær. Cruiseselskapene konkurrerer om gjestene, aktivitetstilbudet om bord er i større grad tilrettelagt yngre cruiseturister (gjerne barnefamilier), og et større utvalg skip og reiser har gjort at prisene har sunket betraktelig i forhold til for 15 år siden.

Når et ukescruise i Middelhavet nå koster fra fire tusenlapper og oppover, da må man kunne si at cruise er blitt for hvermannsen. Men det betyr ikke at Ola Dunk kan subbe rundt på skipet i campingsandaler og bar overkropp.

Må du betale tips på cruise?

Hva skal du pakke?

Vanskeligst er det å vite hvordan man skal kle seg om bord. Selv om prisene er lavere enn før, ønsker cruiseselskapene å holde på litt av glamourfølelsen. En viss kleskode gjelder derfor på cruiseskipene. Disse kan imidlertid variere fra skip til skip. Som oftest står det informasjon om kleskoden på rederiets hjemmesider.

Her er noen tommelfingerregler:

 • Badetøy kun ved bassengene. Det er ikke ok å sprade rundt på båten i bar overkropp og badebukse. Setter du deg i baren på soldekket, så ta på en t-skjorte og evt. en skikkelig shorts (har du en stor badeshorts går det greit). Damer bør også kle på seg når de beveger seg vekk fra solsengene. Det anses ikke som god stil å sitte i bikinitoppen i baren, selv om den ligger på soldekket.
 • Menn bør unngå å gå i shorts til måltidene - selv til frokost eller lunsj.
 • Å gå med pene jeans for eksempel til frokost og lunsj er greit på de fleste skip. Hullete jeans er ikke greit. Til middag er ikke jeans ok.
 • Begge kjønn bør ha med bukser som ikke er jeans.
 • T-skjorter med logo bør unngås.
 • Singleter for menn er fy-fy, bortsett fra ved bassengområdet (og muligens i treningsrommet).
 • Pakk med et par pene fritidssko du kan bruke på båten. Joggesko blir fort for uformelt, særlig til jeans. Men pakk med joggeskoene likevel, de er fine å bruke på utflukter når du skal traske en del.
 • Pakk med minst en pen dress hvis du er mann, og et par-tre skjorter og noen slips å velge mellom. Kvinner bør ta med penklær til to-tre antrekk (skjørt, kjole, penbukser, bluse osv.) Merk at noen skip krever mørk dress/cocktailkjole for de formelle middagene med kapteinen.
 • Husk at de fleste cruise har minst en restaurant som alltid tillater uformell klesdrakt. Har du angst for penklær, kan du droppe de formelle middagene og ta en matbit på disse uformelle restaurantene i stedet.
Husk at kleskodene varierer fra rederi til rederi. Sjekk med ditt rederi før du pakker kofferten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette sier cruiseselskapene om kleskoder

RCCL
Du trenger fritidsklær til bruk på dagtid, litt penere klær til kveldsbruk.
Klær til kveldsbruk: Uformelt - Fritidsskjorter og bukser for menn, bukser og
topp eller skjørt og bluse for kvinner. Pent - Kjole eller buksedress for kvinner, fritids- eller dressjakke for menn. Formelt - Cocktail- eller aftenkjole for kvinner, dress og slips eller smoking for menn.

Bli med ombord Oasis of the seas, verdens største cruiseskip

MSC
Lette, vanlige klær til hverdagsbruk. Komfortable klær. Ta med badedrakt/badebukser ettersom alle fartøy har svømmebasseng. Bekvemme sko til utflukter anbefales. Husk at visse utflukter inkluderer besøk på hellige steder der shorts og bare skuldre ikke anbefales. Det arrangeres to formelle middager om bord, og det forventes da at passasjerene kler seg opp litt ekstra. Anbefalingen er dress eller dressjakke for herrer og tilsvarende for damer.

P&O Cruises
Smart Casual: Kjoler eller uformelle todelte antrekk for kvinner. For menn er piquetrøyer og fritidsbukser ok (ikke shorts). Pene mørke jeans er ok, men ikke sportsklær som joggesko, fotballskjorter og joggedresser. (På dagtid er det ok med shorts.) Formelt: Kvinner kan bruke aftenkjole, en pen buksedrakt eller en cocktailkjole. For menn er en mørk dress eller smoking ok. Semi-formelt: Kvinner kan gå med alt fra dressbukser til en pen kjole. Men bør bruke en pen skjorte og penbukser med en blazer til. En dress går også greit, men er ikke nødvendig.

Celebration Cruises
Smart Casual: For kvinner - skjørt eller bukser (ingen hull eller rakninger) med en pen genser eller bluse. For menn - bukser (ingen hull eller rakninger) med en piquetrøye, langermede skjorter eller en genser. T-skjorter, badetøy, badekåper, bare føtter, singleter og capser er ikke tillatt i hovedrestauranten eller spesialitetrestauranten på noe tidspunkt. Shorts eller flipflops er ikke tillatt på kveldstid. Formelt: For kvinner - cocktailkjole, penkjole eller buksedress. For menn - Smoking, mørk dress eller pen blazer med penbukser.

Dette er også greit å følge

Når flere tusen mennesker samles på et relativt begrenset område (dog er noen av cruiseskipene ganske gigantiske), gjelder også flere uskrevne regler som sørger for at oppholdet blir så hyggelig som mulig for alle.

Her er de enkleste:

 • Vær høflig mot alle - også betjeningen. Kost på deg et nikk eller smil når du treffer på noen medpassasjerer/ansatte i gangene.
 • Ikke snik i køen i buffeten. Det er mer enn nok mat til alle.
 • Ikke less på i høyden på tallerkenen. Du har god tid til å forsyne deg flere ganger.
 • Utagerende oppførsel og overstadig fyll er ikke stilig.
 • Vær høflig og galant mot de eldre passasjerene. Slipp dem frem, åpne dører, og la dem få komme foran deg inn i heisen.
 • Sørg for at barna oppfører seg ordentlig. Det er ikke greit med skrikende barn som løper rundt på skipet (bortsett fra i områder spesielt tilrettelagt for barn, for eksempel ved barnebassenget eller i lekerommet).