Ski som jobb og lidenskap

- Det beste med å være skiinstruktør er at du får stått på ski, som er det du liker best av alt, sier Thomas Pedersen(25).

Thomas Pedersen (25) kunne godt tenke seg å reise ut og jobbe som skiinstruktør igjen.
Thomas Pedersen (25) kunne godt tenke seg å reise ut og jobbe som skiinstruktør igjen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Pedersen sier han ble ganske overrasket da han ankom New Zealand med ski på ryggen, og møtte frodige skoger. Det var snø kun i fjellene, som kan skimtes bak i bildet.
Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd.
Pedersen sier han ble ganske overrasket da han ankom New Zealand med ski på ryggen, og møtte frodige skoger. Det var snø kun i fjellene, som kan skimtes bak i bildet.
Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Vis mer

- Du treffer også mye folk, lærer språk og utvikler skiferdigheter, og så er det mye bra festing, fortsetter 25-åringen fra Hamar. Sommeren 1999 pakket han skiene og satte seg på flyet til New Zealand for å lære andre å stå på ski.

- Ulempen med å være skiinstruktør er at man må stå tidlig opp om morgenen, sier unge Pedersen og ler.

Whakapapa

Etter to sesonger som skiinstruktør i Norge, pakket Thomas Pedersen skiene og satte kursen mot Mount Ruapehu i New Zealand. Der jobbet og bodde han i Whakapapa sammen med 70 andre instruktører.

- Jeg hadde egentlig ingen planer den sommeren, og tenkte at det hadde vært moro å reise til New Zealand og jobbe som skiinstruktør der; jeg har en kamerat som hadde vært der. Jeg fikk navnene til et par steder jeg kunne prøve å søke, fra DNS (Den norske skiskole, red. anm.). Jeg sendte en søknad, men fikk beskjed om at ansettelsene hadde foregått i mars. En uke senere fikk jeg kontrabeskjed; de hadde en åpning til meg likevel, og en uke senere var jeg der, forteller Pedersen.

Bedre lønn med sertifisering

I Whakapapa bodde alle instruktørene sammen, i et langt brakkebygg. Kost og losji ble ordnet av skiskolen, og ble trukket av lønna. Pedersen forteller at lønna ikke var den beste, men at det var til å overleve på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fordi jeg hadde sertifisering som skiinstruktør, fikk jeg den høyeste lønna. Andre som hadde jobbet der mye lenger enn jeg fikk lavere lønn fordi de ikke hadde godkjent utdannelse, forteller Thomas Pedersen.

Han var den eneste norske skiinstruktøren i Whakapapa den sesongen, og sier at det var instruktør der fra hele verden.

- Det var populært at jeg var nordmann, for det var ingen andre som kjørte telemark. Vi fikk til en avtale med en nordmann der nede som drev med import av ski, og hver lørdag arrangerte vi kurs i telemark. Det ble svært populært, forteller Pedersen.

Ikke så flink som han trodde

Thomas Pedersen hadde en internasjonalt godkjent skiinstruktørutdannelse i bakhånd da han reiste til New Zealand. Foruten at det medførte bedre lønn, sier han selv at det er bra og viktig med litt bakgrunn for å kunne gjøre en god jobb. Pedersen selv sier imidlertid at han ikke var spesielt flink på ski da han tegnet seg opp på kurset i Norge.

- Jeg var ikke kjempeflink på ski, men hadde selvsagt stått en del på ski, og hadde lyst til å bli bedre. Jeg fikk imidlertid fort erfare et jeg ikke var så flink som jeg trodde, forteller Pedersen. Gjennom et slikt kurs blir man mer bevisst på hvordan man kjører på ski, og hvordan man blir bedre. Det krever også at man er mentalt innstilt på det man gjør. Jeg lærte mye som er bra å ha med seg, ikke bare hva gjelder skikjøring, men også generelt i livet, forteller unge Pedersen.

Tredagers skjegg forbudt

En typisk arbeidsdag begynte med morgenmøte, hvor arbeidslederen fordelte dagens kurs på instruktørene. De hadde gjerne fire kurs i løpet av en dag, med varighet på opp mot to timer hver.

- De var veldig nøye på uniformen på skiskolen. Skiskolesjefen var innom morgenmøtet og sjekka uniformen, barberingen og at alt stemte – det var jo mye prominente gjester der, forteller Pedersen, som må innrømme at han en gang fikk påpakning for slett barbering.

Mount Ruapehu er en vulkan, og Thomas Pedersen og hans kolleger hadde jevnlige redningsøvelser i fjellet, hvor de ble drillet i hvordan de skulle forholde seg og bringe folk i sikkerhet i tilfelle utbrudd.
Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd.
Mount Ruapehu er en vulkan, og Thomas Pedersen og hans kolleger hadde jevnlige redningsøvelser i fjellet, hvor de ble drillet i hvordan de skulle forholde seg og bringe folk i sikkerhet i tilfelle utbrudd.
Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Foto: Ruapehu Alpine Lifts Ltd. Vis mer

Ikke bare en jobb ...

Skiinstruktørjobben på New Zealand var ikke noe slaraffenliv, selv om party-faktoren var rimelig høy. Pedersen forteller at han jobbet 08-16 hver dag, 7 dager i uken. De måtte søke om å få fri en dag i uken. En kan kanskje bli fristet til å tro at man blir lei av å stå på ski, når man står så mye, men den gang ei. Også fritiden gikk med til å stå på ski, eller til å gå toppturer på andre fjell i nærheten. Det manglet heller ikke på andre ting å gjøre i fritiden.

- Instruktørene var en svært sammensveiset og fin gjeng, sier Pedersen. Vi slappet av på hytter i fjellet, vi dro til kurbadene og badet i varme kilder, og vi kunne spille golf. I helgene dro vi gjerne inn til nærmeste by og gikk på kino og kafé. Og så ble det mye afterski, da, forteller han og ler. Å være skiinstruktør er ikke en jobb i seg selv, men en livsstil, avslutter Thomas Pedersen.

 • Slik blir du skiinstruktør.
 • Tidligere skrevet om reiserelaterte jobber:

 • Au pair i Spania

 • Hotelleier i Guatemala

 • Reisejournalist bosatt i Barcelona

 • Diplomat

 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.