<B>NEIMEN SE PÅ DENNA KAREN:</B> Et armbåndsur er ofte å foretrekke framfor veggklokker hvis du er usikker på hva klokka er. I helga gjelder det å være ekstra oppmerksom på tida! Foto: colourbox.com
NEIMEN SE PÅ DENNA KAREN: Et armbåndsur er ofte å foretrekke framfor veggklokker hvis du er usikker på hva klokka er. I helga gjelder det å være ekstra oppmerksom på tida! Foto: colourbox.comVis mer

Skal klokka fram eller tilbake?

Vi er kommet til den tiden av året hvor folk lurer på om viseren skal fram eller tilbake. Her er svaret.

De fleste vet nok ikke at det er New Zealand som har skylda for at to helt spesielle søndager hvert eneste år ødelegger alt fra kinoavtaler til ferier og arbeidsdager.

Hvis været skal legges til grunn har sommertida allerede vært over i lang, lang tid, men formelt sett tar den ikke slutt før i helga. Da skal du nemlig stille klokka igjen.

Fram eller tilbake?

Ifølge en kort og tydelig pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet skjer dette formelt sett klokka 03:00 natt til søndag 25. oktober, men ingen vil straffe deg hvis du jukser litt og gjør det før du legger deg, eller når du står opp søndag morgen.

Retningen er den samme som den alltid har vært om høsten: Klokka skal stilles en time tilbake.

En gyllen huskeregel som jeg aldri glemmer er å tenke på sommermøblene - selv om du verken har sommermøbler eller hage. Disse møblene skal nemlig fram om våren, mens de settes tilbake igjen når høsten kommer.

Kontroversielt

Er sommertid hele året en god idé? (Avsluttet)
Ja, gi meg fred. Jeg har nok å tenke på ellers i livet om jeg ikke skal måtte osv. osv.(53%) 571
Sommertid, vintertid. Et fett for meg.(29%) 308
Nei, jeg liker mørke høstkvelder!(18%) 193
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om sommertidsfenomenet i enkelte land har vært meller mindre formalisert siden 1895, har praksisen med å stille klokka to ganger i året fortsatt sine kritikere.

DinSides journalist Jon Erland Madsen skrev i vår, da klokka altså ble stilt fram, en kommentar der han tar til orde for "sommertid hele året".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen vakte stort engasjement blant DinSide-leserne, og presenterte blant annet argumenter om at en slik sommertidspraksis vil redusere både strømforbruket og antall trafikkulykker, og at de lysere kveldene vil gi "mer kvalitetstid utendørs høst og senvinter".

Hva mener du? Vil du helst slippe å stille klokka?