Skal jeg følge deg hjem, søta?

- Hvor er du fra? - Fra Norge. - Norge er et fantastisk land! - Å, har du vært der? - Nei, men når jeg ser deg vet jeg Norge må være fantastisk.

MACHO: - Ikke svar på tilrop, er de latinske mennenes råd til jenter som vil gå i fred på gaten.<br />
<I>Foto: Inga Ragnhild Holst</I>
MACHO: - Ikke svar på tilrop, er de latinske mennenes råd til jenter som vil gå i fred på gaten.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LATINSKE LAND: Situasjonen er typisk. Du entrer en bar, eller et supermarked, og plystretonene overgår så vidt kommentarene, de såkalte piropos, kunstferdig utformede komplimenter. De fleste jenter som har besøkt Syd-Europa og Latin-Amerika vet at det kan være slitsomt å aldri få gå i fred verken på gaten eller i forretninger. Hva kommer det av? Og hva gjør du for å få gå i fred?

Erobringskunst

- For å få gå i fred må du ikke svare. Når en dame ikke svarer skjønner jeg at hun virkelig vil være i fred. Svarer hun: "Senere," eller smiler usikkert, bretter jeg opp armene og går løs på henne med all min erobringskunst og erfaring, forteller den latinamerikanske supersjekkeren Manuel.

Han får være anonym i denne artikkelen.

- På diskotekene pleier jeg å si til jentene: "Du danser virkelig bra." Selv om dama danser som elefant og tråkker meg på tærne i ett sett. Ler hun, er det bare å sette i gang. Er hun mer moden, velger jeg en litt roligere sjekkemetode.

Manuel forteller at en mann som er svært macho og som nedlegger mange kvinner får respekt ikke bare fra andre menn, men også kvinner.

- Når en mann har mange damer ved siden av konen, sier alle at han er tøff, at han er en virkelig mann. En kvinne som har flere menn, er derimot et ludder. Det latinske samfunnet er på mange måter gammeldags. Men det handler også om mer komplekse mønstre. Ofte vil kvinner ha en mann som er macho. En mann som ikke har flere elskerinner har absolutt ingen verdi, heller ikke blant kvinner, forteller han.

Ikke farlig

- Men er det bare skandinaviske og lyshårede kvinner som utsettes for kvinnebedårere som Manuel?

- Nei, alle kvinner, fra henne i kassa på supermarkedet til naboens kone, blir gjenstand for piropos, flirer Manuel. - Det er en del av la cultura latina.

Han sier at kvinner ikke har noe å frykte.

- Menn som slenger ut piropos er ikke farlige, de bare prøver seg. Vil du gå i fred for innpåslitne typer, later du som du ikke hører hva de sier. Da skjønner de at du ikke er interessert, og gir opp. Gjennom å svare, uansett hvordan du gjør det, gir du uttrykk for interesse. Da får du aldri gå i fred, er Manuels gode råd til utsatte fruentimmere på reise i latinske land.

Virilitetskult

Men hvorfor vil de spanske og latinamerikanske menn nedlegge alt som går i skjørt? Vi spør den colombianske litteraturviteren Nelson Gonzáles-Ortega ved romansk institutt ved universitetet i Oslo. Han har skrevet om de spanske begrepene señoritismo, marianismo og machismo, på norsk frøken- maria-, og machokultur.

- Det er ikke slik at latinske menn vil nedlegge alle kvinner. Det er en langt mer kompleks problemstilling enn som så, konstaterer Gonzáles-Ortega.

Han sier at kvinnen selv bidrar til å opprettholde forestillingen om machomannen gjennom blant andre to fenomener:

- Det ene er den såkalte señoritismo, en kultur hvor kvinnen benytter sin kvinnelighet til å dra fordeler som status og penger, av mannen. Hun forventer at mannen skal tenne opp sigaretten, og holde frem stolen på restaurant. Den andre delen er marianismo, mariadyrkelse; Kvinner etterstreber å ligne Jomfru Maria. Disse fenomenene holder liv machomyten, forklarer Gonzáles-Ortega. - Men dette gjelder ikke bare i Spania og i Latin-Amerika. Machokulturer finnes over hele verden.

González-Ortega sier også at et ordspråk i hans hans hjemland, Colombia, sier at menn som lager mat, lukter hønsemøkk.

Den amerikanske etnologen Tracy Ehlers forklarer i en artikkel at den latinske kvinnen gjennom å ligne Jomfru Maria kommer nærmere Gud, og får aksept i samfunnet. Gjennom å lide, og være passiv og aksepterende, særlig under en dårlig ektemann, følger hun mariaidealet. Som en motstående komponent står machoidealet, som kan betegnes som en virilitetskult: Mannen er viril, overdrevet aggressiv i forhold til andre menn, og overdrevet seksuelt aggressiv i forhold til kvinner. En mann som er svært macho blir gjenstand for beundring i samfunnet. Og jo mer macho en mann er, jo mer ligner kvinnen eller konen hans en helgen.

Piropos og storstilet kvinne-erobring er på vei ut av det moderne, spanske samfunnet, men eksisterer fortsatt, særlig sør i landet. I Latin-Amerika, spesielt i mer rurale strøk, er skikken med å slenge ut piropos til ukjente kvinner fortsatt vanlig. Det er også verdt å merke seg at ikke alle latinske menn er representanter for skikken.

- Jeg har menn i min familie som aldri har viket et skritt fra konen sin, og som aldri flørter med andre kvinner, sier machomannen Manuel.

Mer om skikk og bruk

 • Tekstilfakta for globetrottere
  - Dresscode handler om mer enn kort eller lang kjole.

 • Slik hilser du verden rundt
  - Avslappet how are you eller gjensidig smasking på begge kinn?

 • Ekstaservice? Det koster...
  - Se våre geografiske driksråd.

 • I always rape after dinner
  - Lesernes verste språkflauser.

 • Språkblemmer verden rundt
  - Bli med på en språklig rundreise av det humoristiske slaget.

 • Er du en globetrotter?
  - Ta testen og se om du vet hvordan du skal oppføre deg.
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!