Skål for St. Patrick's Day

Dette er dagen for øldrikking.

Det går med mye Guinness når irene feirer St. Patrick's Day. Foto: DinSide
Det går med mye Guinness når irene feirer St. Patrick's Day. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nordmenn har 17. mai, mens irene har St. Patrick's Day. 17. mars er selve dagen, og selv om feiringen har foregått siden fredag, topper det seg i dag.

St. Patrick's Day er vel egentlig en miks av 17. mai og karneval. Irene går mann av huse for å se paradene som arrangeres i små og store byer landet over. Deltakerne kler seg ut ettere alle kunstens regler, og det spilles keltisk folkemusikk og drikkes Guinness til langt på natt.

Det er ikke bare irene som er glade i det mørke brygget. Hver dag drikkes det totalt 10 millioner glass Guinness i totalt 150 land. Også i Norge er det mange som liker ølet med den karakteristiske smaken. I 2008 ble det solgt i overkant av 700.000 liter Guinness her til land, forteller Bjørn Thorvaldsen i Ringenes. Det er en vekst på over 12 prosent fra 2007.

Les mer om Guinness: Verdens største halvliter

Lyst til å feire på en irsk pub? Se oversikten over irske puber i Norge her.

St. Patrick var forøvrig mannen som kristnet Irland på midten av 400-tallet. Han brukte den irske hvitkløveren til å forklare den hellige treenighet. Hvitkløveren er den dag i dag et viktig symbol for Irland - akkurat som Guinnessen er det. Grønt er Irlands farge, fordi øya også går under navnet Eire, den grønne øya.

Grønt og gjestfritt

Har du vært i Irland, forresten? Du bør absolutt ta deg en tur. På den grønne øya venter en fantastisk natur, slott og ruiner, sauer i hopetall, puber på hvert hjørne, kritthvite strender, halvville hester, og et folkeslag som regnes som verdens vennligste.

Jeg har selv vært i Irland to ganger; en gang i Dublin, og en gang på en bilferie på Irlands vestkyst. Dublin er en av de hyggeligste storbyene jeg har besøkt, og Irlands dramatiske landskap er perfekt for bilferier. Det kan faktisk måle seg med en bilferie på vestlandet, selv om landskapet selvsagt er helt annerledes.

Se bare selv, i denne tøffe videoen som viser deg Irland sett fra lufta:


 Foto: St. Patrick's Day Festival
Foto: St. Patrick's Day Festival Vis mer


Ble du fristet til å ta deg en tur? Sjekk disse artiklene for tips og råd:

Nyttig på nett: Discover Ireland