Skadet i fylla, ingen forsikring

James Connor skadet seg i beruset tilstand på ferie. Forsikringsselskapet mente dette var grunn nok til å ikke utbetale premien.

Noen ganger går det vilt for seg når nordmenn er på tur. Foto: Oziris
Noen ganger går det vilt for seg når nordmenn er på tur. Foto: Oziris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapet Worldnomads.com mente at 17-åringen hadde vist uansvarlig oppførsel ved å skade seg i beruset tilstand. Derfor mener de at han ikke har krav på å få hjelp av selskapet etter skaden.

Falt fra balkong

Det er i The Telegraph familien forteller om sin frustrerende episode med selskapet. Connor var på ferie med kamerater i Cape Town og hadde drukket. Etter å ha hoppet ned fra en tre meter høy balkong brakk han ben i ankelen samt i benet. På sykehuset fikk han vite at forsikringsselskapet ikke var villige til å hjelpe han fordi han hadde vært beruset.

Enden på visa var at familien måtte ut med flere tusen pund for å betale legeregningene, og for å få sønnen hjem til England.

Kunne ikke skjedd i Norge

For mange nordmenn er dette dårlig nytt. Ungdomsturene til sydlige strøk er kjent for å være særdeles fuktige, og mange kunne gått en tøff hverdag i møte dersom reglene i forholdet mellom forsikringstaker og selskap var likedan i Norge.

- For at dette skal skje i Norge må det en lovendring til i Stortinget, dessuten er det høyt forbrukervern i Norge, sier Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Enkelte skal være glad de har reiseforsikring. Foto: Ákos Rappay
Enkelte skal være glad de har reiseforsikring. Foto: Ákos Rappay Vis mer


- Skal det forekomme at noen får full avkortning i sin reiseforsikring må det være en årsaksammenheng og det må gjøres en vurdering av grad av uaktsomhet, sier hun.

Regelverket i Norge for full avkortning er langt strengere enn hva det er i andre land som blant annet Storbritannia.

Høy andel skader under rus

På Europeiske sine kontorer på Kypros meldes det om at ti prosent av alle saker som kommer inn er knyttet til alkohol. Den hyppigste "skaden" er infeksjoner man pådrar seg ved alkoholinntak. Disse infeksjonene får man ved at kroppen blir svært uttørret og mindre motsandsdyktig.

- Vi vil ikke på noen måte virke puritanske, og derfor skal ikke folk være redd for å risikere avkorning på grunn av at de nyter alkohol i sin ferie. Når vi tenker på grove tilfeller av uaktsomhet, så kan man nevne at personskader i forhold til bilkjøring i påvirket tilstand kan være en årsaksammenheng som kan føre til full avkortning, sier Vennesland.

Totalt av større ulykkesskader på reise, rapporteres det at i cirka 1/4 av alle tilfeller kan det ha vært alkohol med i bildet.

>> Slik velger du reiseforsikring

Flere artikler fra DinSide:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!