Sju utvalgte underverk

Ingen nevnt – ingen glemt heter det. Vel, vi tar sjansen på å nevne noen likevel, i sikker forvissning om at vi nok må utelukke mange som kunne stått på listen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den kinesiske mur kan ikke forbigås i stillhet. Den mer enn 6.000 kilometer lange muren er blitt et symbol for den kinesiske nasjonen, der den på det nærmeste ligger kun få mil fra Beijing. Muren ble påbegynt for mer enn 2.000 år siden. Deler av den er i ruiner, men store strekninger er restaurert og mulig å oppleve til fots. De fleste turistene besøker muren i Badaling, men det vakreste stedet med utgangspunkt i Beijing er kanskje Simatai.

Templene i Angkor lå i århundrer gjemt i den kambodsjanske jungelen. De fantastiske templene ble bygget mellom det niende og 13. århundre, og kom igjen i fokus da det ble "gjenoppdaget" av europeere midt på 18-hundre tallet. På 1970-tallet ble ruinene igjen utilgjengelige på grunn av krig, men nå kan du heldigvis besøke disse fantastiske templene igjen. Angkor Wat er det mest imponerende der det strekker seg 55 meter over bakken, og er omgitt av et rektangulert tempelområde (moat) på 1,5 ganger 1,3 kilometer.

Petra - en spektakulær by i Jordan, hugget rett ut av berget i vakker rosarød stein. Ankomsten er nesten like spesiell som byen. Du passerer gjennom en trang sprekk i berget, som løper mer enn en kilometer. Du kjenner kanskje igjen byen fra filmen Indiana Jones - Jakten på den hellige gral. Byen stammer fra 300 tallet før Kristus. Den ble antakeligvis forlatt etter flere massive jordskjelv, blant annet et stort i år 555 etter Kristus.

Stonehenge, nordvest for Salisbury i Storbritannia, er et myteomspunnet sted. Alderen på disse svære steinstøttene som står i sirkel blir stadig revurdert av arkeologer og historikere, men det antas at konstruksjoner i området stammer helt tilbake til 2.600 før Kristus. De fleste regner med at dette har vært et sted for astronomiske observasjoner eller soltilbedelse, men kjennskapen til menneskene som stod for byggingen er for sparsom til at noe er helt sikkert. Vil du gå inn i selve steinsirkelen må du bli med på guidet tur – disse foregår ved soloppgang og solnedgang.

Teotihuacan ligger kun fem mil utenfor Mexico City. Dette er noen av de mest spesielle vitnesbyrdene som finnes fra en gammel kultur. Her ligger templer og pyramider og rester av en by som antakeligvis huset ca. 250.000 mennesker på det meste. Byggverkene stammer fra ca. 300 før Kristus. Teotihuacan består av tre hovedområder: Ciudadela, Solpyramiden og Månepyramiden. Disse er knyttet sammen av en nær fire kilometer lang veistrekning, De dødes gate. Ta deg en tur opp på pyramidene – men regn med melkesyre. Solpyramiden er 64 meter høy, og dekker et nesten like stort område som Kheopspyramiden i Egypt, og luften i Mexicos høyland er tynn…

Machu Picchu er noe så sjeldent som en hel by som har fått stå urørt etter at innbyggerne forlot den. I århundrer var byen skjult av jungel der den ligger i Andesfjellene i Peru. Den ble "gjenoppdaget" i 1911, og er nå ett av Sør-Amerikas aller travleste turistmål. Den selvsagte måten å besøke Inka-byen på er å ta seg inn dit via Inka-stien. En restaurert sti der du må regne med å gå i kø sammen med alle de andre som vil beundre denne helt spesielle byen.

Påskeøya hører til Chile, men ligger hele 379 mil vest for fastlandet. Her finner du de forunderlige hodene, moai, som bl.a. Thor Heyerdahl har omtalt i flere av sine bøker. Omkring 600 slike figurer finnes rundt på øya, flere av dem ligger på bakken, men mange er også reist opp i det man antar er original posisjon. De største figurene er hele ni meter høye. Du kan oppleve mange av disse figurene til fots, men vil du dekke hele øya, bør du leie en hest eller et kjøretøy.