Sjekk vilkårene før du leier bil

Ikke alle de spanske leiebilfirmaene har rent mel i posen.

Noen selskaper lar deg betale for full tank ved avreise, mens du får levere bilen tom. Verdien av ubrukt drivstoff ender da i utleiers lomme. Foto: Colourbox.com
Noen selskaper lar deg betale for full tank ved avreise, mens du får levere bilen tom. Verdien av ubrukt drivstoff ender da i utleiers lomme. Foto: Colourbox.comVis mer

Skal du til Spania i ferien og har planer om å leie bil, gjelder det å være føre var. Nå varsler Forbruker Europa at flere leiebilselskaper ikke gir forbrukerne det de har krav på.

Et av problemene skal være at utleieren legger til gebyrer på prisen som ikke står spesifisert i avtalen.

>> Her er det billig å være norsk i sommer

Sjekk vilkårene

Det er ECCs lokalkontor i Spania som sammen med nasjonale myndigheter har sett nærmere på leiebilselskapenes kontrakter og vilkår. Deres rapport viser at selskapene kan ha brutt flere forbrukerrettigheter i sine kontrakter. Nettopp derfor råder leder Ragnar Wiik i Forbruker Europa norske turister til å være obs ved leie av bil.

– Pris og vilkår er det viktigste. Se gjennom leiebilavtalen nøye før du signerer, sier Wiik til DinSide.

Han råder også alle til å gå grundig over bilen når de får den utlevert og når de leverer den inn igjen. Billeiekunder skal nemlig ha fått skylden for skader de hevder var på bilen ved overtakelse.

– Husk å gå over bilen når den leveres ut. Er det merker på leiebilen, bør du sørge for å få disse anmerket i leieavtalen. Du kan og ta bilder av merkene, forteller Wiik.

>> Ikke glem igjen passet i år!

Ifølge Forbruker Europa skal det i hovedsak være fire problematiske forhold som går igjen hos flere av leiebilselskapene:

  • Prissetting for drivstoff i kontraktene: Forbruker blir kanskje bedt om å betale for en full tank ved utlevering av bil, og kan overlevere bilen med tom tank. I disse sakene er det ikke noe refusjon for ubrukt bensin.
  • Totalpris ved internettbestilling: Forbruker kan bli bedt om å betale mer ved henting av bilen enn ved bestilling. Forbruker har krav på å få totalsummen ved bestilling.
  • Krav etter overlevering av bil: Enkelte selskaper krever at leier betaler for vask av bilen og for mindre skader uten at leier er tilstede når utleier foretar befaringen. Dette åpner for at utleier hever prisen for reparasjon/vask.
  • Betalingsmåter: Det tilbys kun en betalingsmetode (eksempelvis kun kontant, kun debetkort, kun kredittkort).

Problemer med leiebilen?

Opplever du å få problemer med leiebilselskapet eller bilen du leier, gjelder det å klage direkte til selskapet. Skulle ikke dette hjelpe, kan du klage til Forbruker Europa her hjemme.

Ragnar Wiik anbefaler dessuten å betale for leiebilen med kredittkort.

– Da kan man nemlig klage til kortutsteder om man mener å ha opplevd noe urimelig, sier Wiik.

Les også: Sjekk fraktprisene før du velger flyselskap