Turskøyting er svenskenes yndlingssport om vinteren. Foto: You Tube
Turskøyting er svenskenes yndlingssport om vinteren. Foto: You TubeVis mer

Sjekk ut svenskenes favorittvintersport

Vi nordmenn går på langrenn, mens svenskene velger en helt annen aktivitet.

Har du vært i Stockholm vinterstid? Da har du sikkert sett dem. Voksne og barn som på en søndag trasker gjennom byen på vei for å gjøre det som er svenskenes typiske familieaktivitet om vinteren.

Långfärdsskridskoåkning.

Ut på isen bærer det, og så skøyter de avgårde på lange turer.

Over hele Sverige er dette en populær aktivitet å utføre enten på innsjøer og vann, eller i skjærgården, dersom det er så kaldt at isen er trygg.

Suser avgårde

I videoen under ser du en gjeng som er og skøyter i skjærgården litt nord for Göteboprg. Det ser da ganske herlig ut, synes du ikke?


For mange er dette bare en fin måte å få seg en luftetur i løpet av helgen, akkurat som vi nordmenn går langrenn. Men som med langrennssporten, er det noen som tar dette såpass seriøst at de gjerne vil konkurrere.

80 kilometer skøyting

Svenskenes svar på Birkebeinerrittet er i så måte Vikingarännet. Her skal deltakerne skøyte seg gjennom 80 kilometer is på Nälaren mellom Stockholm og Uppsala. Rennet går av stabelen i midten av februar, og i år var bestetiden to timer og 40 minutter.

Moro i vinterkulda - fra snøkiting til hundesledekjøring

Stadig flere nordmenn oppdager turskøyting. Foto: Skiforeningen
Stadig flere nordmenn oppdager turskøyting. Foto: Skiforeningen Vis mer


Voksende sport i Norge

Det er stadig flere nordmenn som "oppdager" denne sporten, som på norsk gjerne kalles turskøyting eller langdistanseskøyting. Særlig på grunn av de siste årene, der snøens fravær har gjort skigåing vanskelig. (Denne vinteren har det derimot vært flust med snø.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, denne sporten vokser ganske fort, og vi har hatt en egen gruppe for turskøyting i Skiforeningen siden 2004, sier Oddvin Lund, en av nøkkelpersonene i gruppen.

Han forteller at det er spesielt i lavtliggende strøk øst for Oslofjorden at forholdene er best for turskøyting. Her er det vanligvis lite snø.

- Dette er en fin sport, og sesongen er forholdsvis lang, fra november til april, sier Lund.

- Det er særlig populært i desember, og i romjulen. Ofte kommer jo ikke snøen skikkelig før uti januar.

Han anbefaler turskøyter fremfor hockeyskøyter, selv om disse også kan brukes.

Turskøyter har lengre skjær, og er stødigere. Du har enten på deg fjellstøvler som du spenner fast, eller fjellskistøvler. Det gjør det enkelt å spenne av seg skøytene når man må gå mellom vannene.

- For meg som er helt håpløs på kunstskøyter, kan jeg klare å gå på turskøyter likevel?

- Ja, det er ikke noe problem. Kan du stå litt på ski, så kan du gå på turskøyter. Denne sporten har egentlig mer med ski å gjøre enn skøytesport på skøytebanen, sier Lund.

- Du går ikke på langrenn lenger du, bare på skøyteturer, eller?

- Joda, men jeg synes det er spesielt fint å gå på skøyter når det er fine forhold.

Ikke legg ut på tur uten sikkerhetsutstyr. Foto: Illustrasjon fra Skiforeningen
Ikke legg ut på tur uten sikkerhetsutstyr. Foto: Illustrasjon fra Skiforeningen Vis mer


Nybegynnertips

Er du helt nybegynner, og vil prøve deg på denne sporten, anbefaler Lund at du venter med å gå ut på isen til den er ti centimeter tykk. Ikke gå alene, og ha med deg sikkerhetsutstyr. Erfarne turskøyteløpere går på fem centimeter, men da bør man vite hva man gjør, og kjenne igjen tegn som viser at isen er tynnere.

Skiforeningen har en e-postliste for israpport og skøytemuligheter. Rundt 600 personer står på denne listen i dag. Sjekk her for informasjon. Her finner du også en lenke til en pdf-brosjyre som gir tips og råd. På nettsiden Rollers.no kan du få informasjon om fellesturene som arrangeres.