- Sjekk passet i god tid

Nye visumregler i Tyrkia kan føre til innreisetrøbbel for reisende med nødpass.

<b>DU FÅR IKKE SØKT VISUM MED NØDPASS:</b> Den norske ambassaden i Ankara og Gardermoen politistasjon advarer mot problemer med elektronisk visum og nødpass. Nå må du søke visum elektronisk, men det får du ikke gjøre med nødpass ... Foto: DINSIDE
DU FÅR IKKE SØKT VISUM MED NØDPASS: Den norske ambassaden i Ankara og Gardermoen politistasjon advarer mot problemer med elektronisk visum og nødpass. Nå må du søke visum elektronisk, men det får du ikke gjøre med nødpass ... Foto: DINSIDEVis mer

Skal du til Tyrkia i sommer, kan det være ekstra lurt å sjekke passet før avreise.

Den nye visumordningen kan nemlig forårsake problemer for reisende med nødpass.

Norske reisende til Tyrkia må ha visum, og fra april 2014 er det slik at alle som skal til Tyrkia, må søke om visa før innreise. Dette gjøres via en e-visa portal på internett, og hele prosessen er altså elektronisk.

- Kan få problemer

Seksjonsleder Lars Hegstad ved Gardermoen politistasjon sier til Dinside at de mottok en henvendelse med informasjon om dette problemet, fra Den norske ambassaden i Ankara, i går.

- Ambassaden har erfart at visumportalen ikke aksepterer nødpass, og at man rett og slett ikke får utstedt visum til nødpassene. Det kan bety at reisende etterhvert kan få problemer dersom man ikke har sitt ordinære pass i orden, sier Hegstad.

Han forteller at de fremdeles vil utstede nødpass til reisende, selv om de skal til Tyrkia, men at de vil gjøre dem oppmerksomme på at de kan risikere å få problemer med visumet.

- Dersom ambassaden der nede sier at det er problemer, får vi ta det til etterretning, det er de som er der nede og de som har erfart det, sier Hegstad til Dinside.

Les også: Nå kan du bestille time på passkontoret


- Problem med avlesningen av nødpassene

Informasjonsmedarbeider Serhan Yucel i Turkish Airlines har undersøkt hva dette kan innebære av problemer for norske reisende som ankommer Tyrkia med nødpass.

Hun forteller til Dinside at flyplasspolitiet på Istanbul flyplass forklarer at eventuelle problemer kan ha to forklaringer:

- Nødpass kan kun benyttes uten problemer ved innreise eller utreise dersom nasjonaliteten på nødpasset er den samme som nasjonaliteten til personen som innehar nødpasset. Dersom personen opprinnelig er av en annen nasjonalitet annen enn landet som har skrevet ut nødpasset, må personen ha et konsulært visum, som altså er skrevet ut fra konsulatet. Dersom han ikke har dette, vil han ikke få innreisetillatelse, forteller Yucel.

For alle andre norske reisende skal det altså ikke være noe prinsipielt problem med å reise på nødpass – forutsatt at du kan legitimere deg med annen ID i tillegg til nødpasset.

Ifølge SAS, skal reisende som ikke har visum klart ved utreise fra Norge, kunne kjøpe visum i selvbetjente e-visa-automater på ankomstflyplassen.

Yucel i Turkish Airlines forteller imidlertid at flyplasspolitiet har forklart at reisende med nødpass kan oppleve problemer ved innreise også av andre grunner.

- Noen nødpass er ikke kompatible med det optisk elektroniske avlesningssystemet. Dette kan medføre et teknisk problem ved kontroll av visumet opp mot passnummeret, forklarer Yucel til Dinside.

Kjøp av visum på selvbetjente automater på flyplassen koster 30 US dollar. Dette er 10 dollar mer enn hva det koster ved kjøp på nettet.

Les også: Slik søker du om e-visa til Tyrkia

Ikke enestående for Tyrkia

At det nå kan være trøblete for reisende med nødpass til Tyrkia, er imidlertid ikke enestående i verdenssammenheng.

Det er nemlig flere land som rett og slett ikke lar deg komme inn i landet med nødpass.

- Det er kjent at det ikke er alle land som aksepterer nødpass, for eksempel USA og Dubai, sier Hegstad.

- Oppfordringen vår er at folk som skal ut og reise må sjekke passet sitt i god tid før reise, sier han.

5.500 nødpass per år

Hegstad forteller at de ved politistasjonen på Gardermoen utsteder virka 5.500 nødpass hvert år.

- Så langt i juni ha vi utstedt godt over 600 nødpass. Vi ser en økning i sommermånedene; det er da hele familien skal ut og reise, og si ser at det kan være lett å glemme den kortere gyldigheten av barns pass, sier han.

Nødpass koster 450 kroner for voksne og 270 kroner for barn og gjelder kun for én enkelt reise. I prinsippet skal nødpass utstedes på politistasjonen i hjemstedskommunen din.

Gardermoen politistasjon har åpent 24 timer i døgnet, men det kan være de har andre presserende oppgaver de må ta, fremfor passutstedelse. I tillegg må du ta høyde for at det kan være mange foran deg i køen.

Les også: Politiet kan nekte deg nødpass

Husk annen ID i tillegg

Dinside har også vært i kontakt med flere fly- og reiseselskaper for å høre om dette er et problem de har kjennskap til.

- Vi vet at de generelt er meget strenge med passets gyldighet. Minst seks måneder etter hjemkomst, sier Marie-Anne Zachrisson, salgsdirektør i Ving.

Hun forteller videre at den nyeste informasjonen de har, er at dersom man opprinnelig er fra Norge, kan man komme inn med nødpass - dersom man har med en annen ID i tillegg. Men om man kommer fra et annet land og har flyttet til Norge, går det altså ikke ikke.

Dette bekreftes også av Detur, som er store på pakkereiser til Tyrkia.

- Det er ikke er noen endringer for Norge. De kan entre Tyrkia med nødpass uten at det skal by på problemer. Derimot er det reisende med såkalt immigrasjonspass som ikke blir gitt adgang til Tyrkia, forteller Christine J. Tang i Detur.

(Artikkelen er oppdatert med ny informasjon 27. juni kl. 10.15)