Hva er valutakursen?

Sjekk om det blir dyrt på reisemålet ditt i sommer

Så mye kan den utenlandske valutaen koste deg i sommer.

REISE TIL UTLANDET: Se hva den utenlandske valutaen vil koste deg på reisemålet ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
REISE TIL UTLANDET: Se hva den utenlandske valutaen vil koste deg på reisemålet ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du på ferie til utlandet i sommer, kan variabel valutakurs på feriemålet påvirke budsjettet en hel del.

Vi har sett nærmere på hva slags nivå de mest populære valutaene blant nordmenn ligger på akkurat nå - og hvordan det ser ut til at de vil utvikle seg den nærmeste tiden.

Og mens enkelte reisemål er blitt langt dyrere for oss nordmenn de siste årene, er det andre steder det nå koster langt mindre for oppholdet enn bare noen år tilbake. Husk også at det er viktig å ta ut penger i riktig minibank - og i riktig valuta, om du ikke vil bruke mer enn nødvendig.

Dyrt i Danmark

Mange nordmenn ferierer i våre nærmeste naboland, og mens du fortsatt slipper relativt billig unna i Sverige, er Danmark langt dyrere nå, enn for noen år tilbake da norske og danske kroner var likestilte i kurs.

Onsdagens valutakurs fra Visa viser at 100 svenske kroner tilsvarer 97,71 norske kroner. Bruker du derimot 100 kroner i Danmark, koster dette deg hele 128,20 norske kroner i disse dager.

Vær obs at for begge nabokronene kan det bli endringer i tiden fremover.

Billigere euro - og danske kroner

Ifølge Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets følger utviklingen på danske kroner kursen på euro. De forventer relativt små endringer gjennom sommeren, men tror at krona vil styrke seg mer markant både mot euro og dermed også mot danske kroner i løpet av høsten.

Om en måned anslår de en kurs på 125 kroner, mens kursen kan forsette nedover til 120 i september og 117 norske kroner for 100 danske i desember. Samtidig kan svenske kroner komme med til rundt 93 kroner allerede i september, og holde seg der i mange måneder fremover.

TIL EUROPA I SOMMER? Euroen ligger på cirka samme nivå som den har gjort den siste tiden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TIL EUROPA I SOMMER? Euroen ligger på cirka samme nivå som den har gjort den siste tiden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Også euroen kan altså bli mer gunstig for oss nordmenn, fra onsdagens 9,54 kroner til 9,30 per euro om en måned, og videre nedover til 8,70 kroner per euro i desember.

Også Nordea Markets prognoser viser en tilsvarende utvikling for disse valutakursene.

Hva med britiske pund og amerikanske dollar?

De fleste av oss husker tiden da én amerikansk dollar var eksepsjonelt billig for oss nordmenn med litt over fem norske kroner per dollar. Slik er det ikke nå lenger - nå må du ut med rundt 8,57 kroner per dollar. Det kan bli en smule rimeligere i tiden fremover - DNBs anslag om en måned er på 8,45 kroner per dollar om en måned, 8,40 i september og 8,29 kroner per dollar i desember.

- På generell basis venter vi at kronen skal styrke seg bredt frem mot slutten av året, sier Øwre-Johnsen, og viser blant annet til dollar, euro og svenske kroner.

Når det gjelder britiske pund har det i mange perioder kostet oss nordmenn dyrt. Men som Øwre-Johnsen bekrefter, bidro utfallet av fjorårets brexit-avstemming til en kraftig svekkelse av britiske pund. Nå ligger det på 10,85, ifølge kursen fra Visa.

- Pundet har hentet inn noe av denne svekkelsen så langt i år, men kronen er fortsatt i overkant av 10 prosent svakere mot pund enn på tilsvarende tid i fjor sommer. Fremover venter vi at pundet vil vise en svakere utvikling, tynget av brexit forhandlinger, legger hun til, og viser til prognoser på 9,67 kroner per britiske pund i desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer