<b>LONGYEARBYEN, SVALBARD:</b> Spitsbergen Hotel ligger høyt oppe i Longyearbyen. Her er det deilige senger og tykke dyner på et standard rom. Foto: Kristin Sørdal
LONGYEARBYEN, SVALBARD: Spitsbergen Hotel ligger høyt oppe i Longyearbyen. Her er det deilige senger og tykke dyner på et standard rom. Foto: Kristin SørdalVis mer

Sjekk inn: Spitsbergen Hotel

Her tasser hotellgjestene rundt i sokkelesten i en avslappet atmosfære.

Vinden sliter i den manglende stillongsen da vi haster over landingsbanen inn på Svalbard flyplass Longyear.

- Det er meldt storm i kveld, forteller guiden som plukker oss opp på flyplassen og kjører oss til hotellet nesten øverst i Longyearbyen, Spitsbergen Hotel.

Vel innenfor dørene er det ikke mye som er kaldt og guffent. En gedigen skohylle er det første som møter oss når vi entrer hotellet: På Svalbard er det vanlig å ta av seg ytterskoene før man går inn på hoteller og restauranter. Et skilt ved inngangsdøra informerer om dette er påkrevet. Bakgrunnen til denne skikken er at gruvearbeiderne pleide å ta av seg arbeidsskoene som var fulle av kull og skitt, da de kom fra arbeide. Så har skikken blitt hengende.

De første minuttene føles det ganske rart å sette fra seg skoene ved inngangsdøra og tusle bort til resepsjonen for å sjekke inn i bare sokkelesten - det er merkelig, men vi føler oss nesten litt pinlig avkledd til å begynne med - men du så delig det er når vi først blir vant til det.

Det føles faktisk litt ekstra hjemmekoselig når du kan tasse inn i frokostsalen, ta en gratis ettermiddagsvaffel i peisestua eller spise franske retter ved et festdekket bord - alt i bare sokkelesten. Det fordrer selvsagt at alle legger igjen sokkene med hull i, hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spitsbergen Hotel ligger på Høyden i Longyeardalen, og fra frokostsalen og Funktionærmessen Restaurant kan du nyte den flotte utsikten over Adventfjorden og til Hiortfjellet. Hotellet blir kalt "Funken" på folkemunne, som henspeiler til hotellets fortid som funksjonærmesse og representasjonssted for gruveselskapet, Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Hvor: Longyearbyen, Svalbard
Antall rom: 88
Pris: Fra 790 kroner per natt. 2.445 kroner for et dobbeltrom i mars (lørdag-søndag, for to) og 2.745 kroner for et dobbeltrom i april (lørdag-søndag, for to).
Internett: Gratis trådløst nett
På nett: www.spitsbergentravel.no

Vær oppmerksom på at du må være tidlig ute med å bestille rom, vi har sjekket muligheten for en overnatting i forbindelse med helg i mars og april 2011, og det er mye fullt. Hotellet holder stengt i lavsesongen, som er cirka 1. november til 1. februar. Men planlegger du en tur i løpet av neste år, bør du bestille allerede nå.

LONGYEARBYEN, SVALBARD: Spitsbergen Hotel ligger høyt oppe i Longyearbyen. Her er det deilige senger og tykke dyner på et standard rom. Foto: Kristin Sørdal
Foto: Werner Anderson/Svalbard Reiseliv
Foto: Ragnar Hartvig/Svalbard Reiseliv
Foto: Kristin Sørdal
spitsbergen hotel svalbard longyearbyen funken Foto: Kristin Sørdal
Foto: Spitsbergen Travel
Foto: Spitsbergen Travel
Foto: Spitsbergen Travel
Foto: Spitsbergen Travel


Beskrivelse: Hotellet ble bygget i 1947, som messe for funksjonærene i Store Norske Spitsbergen Kullkompani, og ble også benyttet som selskapets ofisielle representasjonssted. Hotellet ligger på Høyden i Longyeardalen, og som navnet tilsier er dette litt på høyden - med utsikt over resten av Longyearbyen. det er cirka 5-10 minutters gange fra butikkene, restaurantene og barene i hovedgata.

Rommet: Vi bodde på standard dobbeltrom. Rent og ryddig, veldig gode senger. Deilig og rent bad med varmekabler, som føltes spesielt viktig og nyttig akkurat her, i dette noe ugjestmilde klimaet. Flatskjerm og skrivebord. Egen sittegruppe. To separate senger. Dusj i badekar, håndkletørker som gir varme håndklær til enhver tid på døgnet. Ingen vannkoker, men du kan hente kaffe og te gratis i peisestuen.

Poeng (av ti): 10

Frokost: Frokostbuffet i Funktionærmessen Restaurant, med utsikt over Longyeardalen, Adventdalen og Hiortfjellet. Her kan du velge mellom blant annet brød, rundstykker, ulike frokostblandinger, yoghurt, egg, ost, kjøttpålegg, annet pålegg, kake/wienerbrød mm.

Poeng (av ti): 8

Restaurant: Funktionærmessen Restaurant er tuftet på fransk kjøkken. Her får du internasjonale retter, og tidvis arktiske spesialiteter basert på råvarer som sel, hval, rein, rype, røye og av og til isbjørn. I Funken Bar serveres småretter i peisestua og salongene. Jeg spiser scampi, kveite og créme brûlée, alt smaker veldig bra. På a la carte-menyen siste sesong har det stått blant annet bakt ishavsrøye (259 kroner), stekt kveite (279 kroner), hjortefilet (309 kroner), posjert og grillet indrefilet av okse (289 kroner) og diverse desserter til rett under 100-lappen.

Poeng (av ti): 7

Beliggenhet: Svalbard og Longyearbyen er en av de mest eksotiske destinasjonene som Norge kan tilby. Eneste måten å komme seg hit på, er med fly, og da er SAS eneste flyselskap med Longyearbyen på menyen. Norwegian forsøkte seg med flyvninger hit, men kuttet ruten som følge av sviktende trafikkgrunnlag. SAS-prisene Oslo-Longyear varierer mye med sesong, det er noe rimeligere priser i mørketida som nå har inntruffet, enn på vårparten i mars-april. Billigste utreisebillett i november er 992 kroner, billigste retur er 1.142 kroner. I april koster billigste utreisebillett 1.569 kroner, og rimeligste retur er 1.627 kroner. Spitsbergen hotell ligger cirka 5-10 minutters gange fra butikkene og barene i sentrum. Det er 5 kilometer fra flyplassen til hotellet. Det går flybuss, eller du kan ta taxi. Det anbefales ikke å gå, i alle fall ikke før du har fått leid et gevær. Dette er isbjørnterreng.

Barnevennlig: Ja.

Passer for funksjonshemmede: Ja. det er ett handikaprom på hotellet.

Pluss: Hotellet får pluss for beliggenhet, historie, atmosfære og service.

Minus: Kan ikke komme på noe å gi trekk for.

Totalinntrykk: Veldig bra, dette er som å være hjemme. Veldig hyggelig betjening, god service, god komfort og atmosfære og sjarm på kassevis.

Poeng (av ti): 9

Gjennomsnittlig poengsum: 8,5 av 10 poeng