<B>FOR HIPT?</B> Neida. Når fem personer med en gjennomsnittsalder på 43 (cirka) takler en bar som dette, så takler du den også. Foto: Per Ervland
FOR HIPT? Neida. Når fem personer med en gjennomsnittsalder på 43 (cirka) takler en bar som dette, så takler du den også. Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk inn: Arcotel Velvet

Berlin er veldig stort, dette hotellet er ganske lite. Det viste seg å være en flott kombinasjon.

Hvis du søker gjennom reisetjenesten Tripadvisor.coms nettsider etter hoteller i Berlin får du nærmere 650 treff. Det er ikke helt i samme klasse som London og byens 1000 hoteller, men det bør gi en viss forståelse for at "nål" og "høystakk" er ord det er fristende å ta i munn når en skal lete seg fram til et anstendig sted å bo i den tyske hovedstaden.

Arcotel Velvet viste seg å være et svært vellykket gjettverk i så måte. Ikke bare var rommene nesten i overkant tøffe, beliggenheten er rett og slett strålende.

Hvor: Oranienburger Strasse 52, 10117 Berlin
Antall rom: 85
Pris per rom: Fra 78 til 103 euro per natt (minimumspriser per romtype, varierer med standard og sesong) Sjekk kursen med vår valutakalkulator
Internett: Gratis kablet nett på rommet, gratis trådløsnett i lobbyen
På nett: Arcotelhotels.com


Beskrivelse: Når tipper egentlig et sted over fra å være tradisjonelt til å bli hipt? I hotellverden er det ikke snakk om ta de store grepene før en bikker over fra å ønske velkommen familier på fire til backpackere med slitne ryggsekker og enda mer slitne reiseguider. Arcotel Velvet har valgt endel løsninger som åpenbart skiller seg ut fra de ganske grå, litt staselige hotellene som Berlin har mange av, for eksempel ved å kjøre knallrødt teppe på gulvet på rommene, og ved å kle veggene i ganger og lobbyen med store teppeportretter av tyske kulturpersonligheter (Brecth? Kryss av. Grass? Kryss av.).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel føles det ikke anstrengt, men heller stilig, først og fremst fordi ingenting framstår som overdrevet.

Rommet: Velvet tilbyr fire ulike rom i fire prisklasser, hvorav Velvet Comfort Room er rimeligste alternativ, mens Velvet Suite er dyrest. Kjører du suite-løsningen får du bo øverst i bygget (sjette og sjuende etasje), på alt fra 43 til hele 75 kvadratmeter, avhengig av hvor mye du ønsker å betale. Da får du til gjengjeld to-roms-leiligheter med adskilt stue, et lite kjøkken og to flatskjermer.

GLIDENDE OVERGANG: Et tynt, gjennomsiktig forheng skiller badet fra senga. Foto: Per Ervland
GLIDENDE OVERGANG: Et tynt, gjennomsiktig forheng skiller badet fra senga. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi bodde i nest-rimeligste løsning - Velvet Superior Room -, et svært heldig valg ifølge reisefølget på fem personer. Rommene ligger femte etasje, og selv om utsikten kanskje ikke er helt på høyde med toppen på Oslo Plaza, får du fin oversikt over utelivet i umiddelbar nærhet. De støydempende vinduene strekker seg fra gulv til tak, og bidrar i tillegg til utsikten også med ufrivillig strippeshow hvis du skulle velge å skifte på den siden av senga som er nærmest gata. De blyge bør med andre ord ta noen steg inn i rommet før de velger dagens garderobe, ellers kan begrepet overeksponering plutselig få ny betydning for den eller de det gjelder.

Ellers er badet et av de tøffeste vi har sett på en stund, med blant annet mer eller mindre gjennomsiktig forheng foran både vask og dusk (se bildespesialen), en forvokst vask, og badekar eller vanlig dusj, avhengig av flaksen du måtte ha i romlotteriet. Det første du kommer til å tenke når du ser badet er "jøss, er toalettet også bak dette gjennomsiktige forhenget?", men så radikale har de ikke vært på Arcotel Velvet. Det får være grenser, og, slapp av, de grensene er trukket solid opp rundt toalettet.

Madrassen på dobbeltsenga var ørlite hard, trykket på dusjstrålen til tider altfor lavt (dette gjaldt i rettferdighetens navn bare noen av oss), og flat-TVen på veggen kan umulig være mer enn 15 tommer. Til gjengjeld har kontorpulten CD og DVD-spiller, og gratis, kablet Internett-tilgang. Kabel får du i resepsjonen, trådløsnett er dessuten tilgjengelig i hele lobbyen i første etasje. Det er verdt å nevne at hastigheten, i motsetning til en del andre hotellnett, var mer enn god nok for tilfeldig surfing.

Poeng (av ti): 8

Se bilder av hotellet:

Rommene kommer med enten dusj eller badekar. Foto: Per Ervland
Rommene kommer med enten dusj eller badekar. Foto: Per Ervland
Den forvokste vasken og tynne forhenget er ikke slik en ser så ofte på et hotellrom. Foto: Per Ervland
TVen kunne vært større, men kontorpulten er til gjengjeld helt greit dimensjonert. Foto: Per Ervland
GLIDENDE OVERGANG: Et tynt, gjennomsiktig forheng skiller badet fra senga. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Doen er heldigvis helt adskilt fra resten av rommet. Foto: Per Ervland
Gardiner med tyske kulturkjendiser. Foto: Per Ervland
De store, heldekkende vinduene gir god utsikt utover gatene i nærheten. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
BILLIGERE: Det har blitt billigere å få hotellrom på Reykjavik. Du sparer cirka 164 kroner sammenlignet med i fjor. Foto: Per Ervland
BONUSNATT: For første gang i Norge lanserer Hotels.com et nytt lojalitetsprogram, som heter ”Welcome Rewards”. Dette innebærer at man kan bo 10 netter via Hotels.com og få en bonusnatt. Foto: Per Ervland
Minibar og klesskap. Minisafe finnes også installert i skapet. Foto: Per Ervland
En "hangover chill pill" skal gi tunge hoder en bedre dagen derpå. Den forble uprøvd. Foto: Per Ervland
En "hangover chill pill" skal gi tunge hoder en bedre dagen derpå. Den forble uprøvd. Foto: Per Ervland
BESKJEDEN: TVen er riktignok flat, men den kunne vært større i areal. Foto: Per Ervland
Ukjent gjest surfer på nettet. Foto: Per Ervland
Hyggelig betjening og pen lobby. Foto: Per Ervland
FOR HIPT? Neida. Når fem personer med en gjennomsnittsalder på 43 (cirka) takler en bar som dette, så takler du den også. Foto: Per Ervland
INNSYN: Her ser du hvor enkelt det kan være for utenforstående å se inn på akkurat ditt hotellrom. Foto: Per Ervland
Trikkeholdeplassen ligger like utenfor hotellet. Foto: Per Ervland


Frokost: Frokosten er dessverre ikke mye å skryte av hvis du velger å innta den på hotellet. Den holdes til et minimum, og består av ikke spesielt mettende bakervare (croissant, brød og enkelt pålegg. Det er det negative. Det positive er at det blant annet finnes en svært hyggelig kaffebar med frokost- og lunsjmuligheter like ved, og beveger deg du enda noen meter lenger bort fra hotellet finner du enda flere spisealternativ.

Poeng (av ti): 4

BESKJEDEN: TVen er riktignok flat, men den kunne vært større i areal. Foto: Per Ervland
BESKJEDEN: TVen er riktignok flat, men den kunne vært større i areal. Foto: Per Ervland Vis mer

Bar: Som ved de fleste hotell av moderat standard er ikke Arcotel Velvets beskjedne bar et sted en blir værende. Det er sted der man tar den første drinken eller den første ølen, og deretter går ferden videre. Det betyr ikke at den er utrivelig, men det betyr heller ikke at
den har spesielt mye sjarm. Musikken er mer tekno og elektronika enn rock, så her blir det til syvende sist ørene som avgjør hvor mye du tåler.

Poeng (av ti): 6

Beliggenhet: Beliggenheten bidrar til å både senke og heve stilen, i den forstand at det som nevnt kryr av restauranter og spisesteder i nærheten, med både Grünerløkka-aktige frokost og lunsj-steder, parret med store spisesteder som serverer indisk og thai for en overraskende billig penge. De mest pågående innkasterne, som kun er synlig på kvelden, vil gi noen assosiasjoner til billige restauranter i Syden, men de gir seg heldigvis fort og tar stort sett et nei for et nei.

Arcotel Velvet ligger i den såkalte Mitte-delen av Berlin, og selv om det er vanskelig å si at hovestaden har noe sentrum, er Mitte så nær du kommer. T-banen er like om hjørnet, og trikken passerer rett utenfor inngangen.

Av attraksjoner er Brandenburger Tor, Tiergarten og Riksdagen de mest kjente, men du bør ha solide gangsko hvis du har tenkt å bevege deg mye til fots. Avstandene i Berlin er som kjent store, og

De to flyplassene Schönfeld og Tegel ligger omtrent like langt fra hotellet, som vil si rundt 25 og 20 minutter med taxi.

Passer for funksjonshemmede: Med unntak av det litt trange toalettet bør et opphold for funksjonshemmede gå greit. To heiser sørger for enkel transport mellom resepsjonen og etasjene, og det finnes ikke trapper.

INNSYN: Her ser du hvor enkelt det kan være for utenforstående å se inn på akkurat ditt hotellrom. Foto: Per Ervland
INNSYN: Her ser du hvor enkelt det kan være for utenforstående å se inn på akkurat ditt hotellrom. Foto: Per Ervland Vis mer


Barnevennlig: Vi så ikke mange familier med barn under vårt fire dager lange opphold, og det er nok ikke tilfeldig. Det betyr ikke at Arcotel er barneuvennlig, men at stilen ikke tiltrekker trebarnsfamilier med behov for litt mer enn bare pene rom. Når det er sagt vil de største og dyreste rommene uten problemer kunne ta imot barnefamilier (det er også mulig å bestille ekstra barneseng), så hvis du ønsker å vise barna gamle Øst-Berlin med utgangspunkt i Mitte er ikke dette det verste valget du kan gjøre.

Pluss: Beliggenhet, luftige og flotte rom, raskt nett som også er gratis, flott utsikt gjennom heldekkende vindu, vennlig betjening, lite støy

Minus: Små TVer, beskjeden frokost, få rom, fare for ufrivillig eksponering av edlere deler mot hovedgate

Totalinntrykk: Når én person er fornøyd med et hotellopphold kan ofte en stor del av det tilskrives subjektive oppfatninger. Når fem personer er fornøyd er det åpenbart at hotellet er i stand til å tilfredsstille på et litt mer generelt nivå. Slik var det med Arcotel Velvet. Beliggenheten er strålende, rommene flotte, og til tross for middelmådig frokost, en bare okei bar, og altfor små TVer, var den overordna følelsen ren tilfredshet da vi forlot hotellet.

Poeng (av ti): 9

Gjennomsnittlig poengsum: 7,5 av 10