Hotellenes betalinssystem er yndede hackingmål for kjeltringer. Foto: Colourbox
Hotellenes betalinssystem er yndede hackingmål for kjeltringer. Foto: Colourbox Vis mer

Sjekk hotellregningen nøye

Hackere elsker hotellenes dårlige sikkerhetssystemer, så følg med på kontoutskriften.

Publisert
Sist oppdatert

Neste gang du bor på hotell og betaler regningen med kort, bør du følge nøye med på bankutskriften etterpå. Hoteller er nemlig særlig utsatt for hacking, og dermed kan kjeltringer lett loppe deg for penger.

- Risikoen for å bli utsatt for kortsvindel er større i utlandet enn her i landet. En god del av kortmisbruket nordmenn utsettes for foregår i utlandet, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) til DinSide.

Vær ekstra obs ved reiser i USA, der hacking av hotellenes kortbetalingssystemer utgjør 38 prosent av alle hacking-sakene som ble etterforsket, ifølge reisenettsiden PeterGreenberg.com.

Lurt av hotellbeskrivelsen? Her kan du sjekke om hotellet virkelig ligger ved stranda

Ikke bra nok sikkerhet

Mange hoteller har svake sikkerhetssystemer, og dermed er det fristende for kjeltringer å gå på disse. Du bør se etter transaksjoner på kortregningen din som du ikke kjenner igjen. Og transaksjonene behøver ikke være så store. De utgjør kanskje ikke mer enn en hundrelapp eller to, og det er fort gjort å ikke legge merke til at du er blitt svindlet.

Stine Neverdal Foto: FNO
Stine Neverdal Foto: FNO Vis mer


- Når det gjelder hoteller i utlandet , er det nok vanskelig for den enkelte kunde å sjekke sikkerheten i de ulike systemene. Sammenlignet med den totale kortbruken, er det likevel nokså liten risiko for å bli utsatt for kortsvindel, men det er lurt å ta noen forhåndsregler, sier Neverdal.

Store tall: Kortsvindel for 200 mill i Norge i fjor

Slik unngår du det

Dersom du betaler for hotellet gjennom en av de store hotellsøksidene som Hotels.com eller Ebookers.no, er du ganske trygg. Store selskaper som disse har omfattende sikkerhetssystemer som stadig oppgraderes. Problemet er at mange hoteller ikke har ressurser til dette på samme måte. Derfor bør du være forsiktig med å betale med kort, i hvert fall hvis det dreier seg om små, uavhengige hoteller. Må du, så må du betale med kort, men pass da på å følge godt med på kontoutskriften etterpå.

Dersom du har bestilt og betalt hotellet gjennom en av de store hotellsøksidene, men har en hotellregning på frokost, minibar eller lignende som skal betales når du sjekker ut, kan det være lurt å betale dette i kontanter. Da slipper du å risikere at kortet ditt blir hacket.

Når det er sagt, hvis det skjer, skal du umiddelbart kontakte banken din eller kredittkortselskapet og gi beskjed. Du vil i de aller fleste tilfeller få tilbake pengene.

Tips for kortbruk i utlandet fra FNO:

  • Ta helst med to kort som ikke går på samme konto og oppbevar kortene hver for seg.
  • Husk å slå på regionsperren igjen dersom du har slått denne av i forbindelse med en reise til utlandet.
  • Skriv aldri ned pin-koden noe sted.
  • Sjekk kontoutskriften/kontobevegelsene regelmessig.
Se også FNOs råd for sikker kortbruk

Regionsperre: Audun fikk betale selv om han trodde kortet var sperret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer