<b>ROM MED UTSIKT:</b> Ritz-Carlton i Hongkong skal kile skyene 490 meter over bakken. Foto: Kohn Pedersen Fox
ROM MED UTSIKT: Ritz-Carlton i Hongkong skal kile skyene 490 meter over bakken. Foto: Kohn Pedersen FoxVis mer

Sjekk den utsikten!

Her kommer verdens høyeste hotell.

Ritz-Carlton i Hongkong sikter seg inn mot toppen av listen på verdens høyeste hoteller.

Når skyspraperhotellet åpner i mars 2011, vil det kile skyene 490 meter over bakken. Verdens høyeste hotell per i dag strekker seg 333 meter over bakken.

333 meter er i alle fall høyden på det som arkitekturbasen emporis.com godkjenner som hotell. Det stilles nemlig krav til at minst 90 prosent av huset må være disponert som hotell, for at det skal få godkjent sitt kandidatur på den prestisjefylta lista med verdens høyeste hoteller.

Dette innebærer for eksempel at hotellet i det som per i dag er verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa på 828 meter, ikke kommer med på topplista - fordi hotelldelen i bygget er for liten. Men hotellet disponerer også kun de nedre etasjene av bygget, så det er vel også bare rett og rimelig - vi hadde følt oss grudig lurt dersom vi sjekket inn på det som vi trodde var verdens høyeste hotell og så var toppsuiten såvidt over gateplan.

På toppen av Burj Khalifa

Foto: Kohn Pedersen Fox
ROM MED UTSIKT: Ritz-Carlton i Hongkong skal kile skyene 490 meter over bakken. Foto: Kohn Pedersen Fox
Jin Mao Tower Foto: Skidmore Owings And Merrill
Jumeirah Emirates Towers Foto: Jumeirah
Rose Tower
Ryugyong hotel blir dekket med glass. Foto: ryugyonghotel.com
Baiyoke Sky Hotel


Toppetasjene

Jin Mao Tower Foto: Skidmore Owings And Merrill
Jin Mao Tower Foto: Skidmore Owings And Merrill Vis mer


Ritz-Carlton Hongkong er heller ikke innenfor 90 prosent av bygningsmassen, men her ligger hotellet i alle fall i de øvre gemakker av bygget. Det strekker seg fra 103. til 119. etasje i det som er International Commerce Centre (ICC) i Hongkong - som er den øverste delen av bygget. Når skyskraperen står klar, blir dette den høyeste bygningen i Hongkong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jin Mao Tower i Shanghai har i likhet med det kommende Hongkong-hotellet også hotell som del av et større kompleks - men selv om dette hotellet har vært det høyeste av sitt slag, blir det forbigått ganske grundig når Ritz-Carlton Hongkong åpner dørene. Hotellet i Jin Mao-bygget strekker seg "kun" fra 54. til 88. etasje.

Fem over 300 meter

Rose Tower
Rose Tower Vis mer


Ifølge arkitekturbasen emporis.com, er det fem hoteller i hele verden som strekker seg høyere enn 300 meter, og som samtidig oppfyller kravene til 90 prosents hotellandel. Tre av disse befinner seg i Dubai.

Et du bare ute etter et sted å hvile hekken og nyte utsikten sammen med litt leskende drikke eller kanskje en liten matbit? Sjekk ut noen av verdens kuleste takterrasser med servering.

Rose Tower, Dubai
Høyde: 333 meter

Bygget ble ferdigstilt i 2007, og strekker seg over 72 etasjer. Det regnes som verdens høyeste hotel.

Det er 482 rom og suiter på hotellet, i tillegg til tre serveringssteder. Her ytes tjenester som massasje, barnevakt, utendørs basseng mm.

Hotellets nettside: rotana.com

Ryugyong hotel blir dekket med glass. Foto: ryugyonghotel.com
Ryugyong hotel blir dekket med glass. Foto: ryugyonghotel.com Vis mer


Ryugyong Hotel, Pyongyang
Høyde: 330 meter

Dette kunne kapret tittelen verdens høyeste hotell dersom det hadde blitt ferdigstilt etter planen i 1989. Boflaten er 360.000 kvadratmeter. Hotellet ble påbegynt i 1987, men er aldri blitt ferdigstilt. Byggingen ble gjenopptatt i 2008, av det egyptiske firmaet Orascom. Etter planen skal hotellet stå ferdig i 2012. Det hersker imidlertid tvil om byggets styrke etter at det er blitt utsatt for vær og vind så mange år - som skal ha skapt både sprekker og korrosjonsskader.

Hotellets nettside: ryugyonghotel.com

 Sjekk den utsikten!


Burj Al Arab, Dubai
Høyde: 321 meter

Dette luksushotellet er velkjent for mange av oss, for selv om de færreste kanskje har tatt seg råd til å bo der, er det mange som kjenner silhuetten. Her er det 60 etasjer med luksus, og hotellet åpnet allerede i 1999.

Det er med sine 321 meter, høyere enn Eiffeltårnet, og 60 meter lavere enn Empire State-bygningen i USA. Hotellet har en helikopterlandingsplass på 28. etasje, og restauranten Al Muntaha ser ut som om den henger i løse luften, 200 meter over den arabiske Gulf. Assawan Spa og helsesenter ligger i 19. etasje.

På Burj Al Arab bor du kun i suiter; her er 202 suiter, fra de største på 780 kvadratmeter, til de minste på 170 kvadratmeter.

Det er del av Jumeirah Beach Resort, og ligger rundt 15 kilometer sør for Dubai by.

Hotellets nettside: jumeirah.com

Jumeirah Emirates Towers Foto: Jumeirah
Jumeirah Emirates Towers Foto: Jumeirah Vis mer


Jumeirah Emirates Towers, Dubai
Høyde: 309 meter

Dette hotellet ble ferdigstilt året etter Burj Al Arab, og heller ikke her skorter det på luksus. Hotellet har 56 etasjer.

Dette er et femstjerners hotell i glass og stål, som ligger midt blant andre skyskrapere i Dubais forretningsdistrikt. Hotellet har 400 rom og suiter, de beste suitene med den flotteste utsikten. Her er også en helt egen etasje for kvinner, kalt Chopard Ladies Floor. Her er det kun kvinnelig betjening, og det er baderomsprodukter fra Chopard, luksuriøs kosmetikk og et eget kjøleskap for oppbevaring av kosmetikkprodukter, yogamatte og DVD med innføring i yoga.

Her er 16 restauranter, hvorav restauranten "Vu's" i 51. etasje og VU' Bar i 52. etasje nok kan tilby den beste utsikten.

Hotellet ligger 12 kilometer fra Dubai internasjonale flyplass.

Hotellets nettside: jumeirah.com

Baiyoke Sky Hotel
Baiyoke Sky Hotel Vis mer


Baiyoke Tower II, Bangkok
Høyde: 304 meter

Åpnet i 1997, strekker seg over 85 etasjer. På 78. etasje er en observatorieplattform, og her kan du ta en himmeltur i det fri. Dette er Thailands første og eneste åpne, 360-graders roterense takterrasse, beliggende på toppen av bygget på 85. etasje. Den roterende terrassen er åpen for publikum daglig fra 1030 til 22.

Hotellets 673 hotellrom er beliggende på etasjene 23 til 75.

Hotellets nettside: baiyokehotel.com

Sjekk forholdene

Til sammenlikning: Oslo Plaza, som mange sikkert har sett i Oslo, er 117 meter høyt. Sammenliknet med dette, blir disse verdenshøye hotellene enorme. Men selv om 330 meter høres ganske friskt ut i norsk målestokk, er det faktisk bare barnemat sammenliknet med de aller høyeste skyskraperne i verden.

Verdens høyeste skyskraper er Burj Khalifa i Dubai som er imponerende 828 meter høyt. Du kan se en video av utsikten fra toppen i denne artikkelen på DinSide Reise. Taipei 101 i Taipei rager 509 meter over bakken, og Shanghai World Financial Center i Shanghai rager 492 meter over gatenivå.

Miapolis skal bli 975 meter høyt

Har du lyst til sjekke litt mer rundt verdens høyeste hoteller, eller andre høyhus? Sjekk selv på emporis.com