Sjekk den heisen!

Utvendig heis 326 meter opp langs en klippe. Tør du?

Kinas utvendige heis har vært og er omstridt. Den tar passasjerene 326 meter rett opp i været, opp langs klippekanten. Ikke for pyser, det er sikkert ...

Bailong

Bailong-heisen i Zhangjiajie, Kina, er en av de høyeste utvendige heisene i verden. Den er bygget på siden av en høy klippevegg, og strekker seg 326,14 meter opp i været. Her er det bare å holde seg fast, og denne heisen er absolutt ikke for pyser. Kinesiske talsmenn er imidlertid usikre på hvor lenge denne heisen kommer til å bestå, ettersom det er stilt spørsmålstegn ved påvirkningen denne heisen har på natur og miljø. Den har også vært stengt for bruk i perioder.

BILDESPESIAL: Sjekk den heisen!

Se denne videoen fra en heistur med nettopp Bailong-heisen:


Taipei 101

Taipei 101 var på et tidspunkt verdens høyeste bygning, med sine 509 meter. Heisen her er en av de få toetasjers heiser i verden, og er raskest i verden med en fart oppover på 1008 meter per minutt (60,48 kilometer i timen). Nedover går det noe saktere, kun 36,6 kilometer i timen (610 meter i minuttet).


Sjekk den heisen!


Lacerda

Lacerda heter denne heisen i Salvador, Brasil, som er en ganske spesiell arkitektonisk konstruksjon. Den transporterer innbyggerne fra et nivå i byen til det neste, og tilbyr samtidig utmerket utsikt til havnen og havet.

Cirka 28.000 mennesker reiser med denne heisen hver dag.

Hammetschwand

Hammetschwand-heisen er den høyeste utvendige heisen i Europa, og befinner seg i Sveits. Den forbinder en fjellvei med utsiktspunktet Hammetschwand på Bürgenstock-platået, med utsikt over Lake Lucerne. Den tar passasjerene med 153 meter over bakken på mindre enn et minutt.